‘1899’ Pentinge Prometheus, Dijelasake: Apa Sing Dituduhake Ing Misi Antarbintang Ciaran Lan Maura?

Baran bo Odar lan Jantje Friese “1899” nderek kapal penumpang sing disebut Kerberos, sing lelungan saka lokasi sing ora dingerteni menyang Amerika Serikat. Dheweke ditandhani dening kapal sing diarani Prometheus, sing katon ilang patang wulan kepungkur. Kapten Eyk ora mung mutusake kanggo ngganti dalan lan tekan Prometheus kanggo nulungi para penumpang, nanging uga nggeret bali menyang pelabuhan asale. Nanging, sawise tekan kapal penumpang sing terdampar, dheweke ngerti yen kapal kasebut ing kahanan sing bobrok, kabeh penumpange ilang, lan sing isih urip yaiku bocah lanang jenenge. Elliot lan wong jenenge Daniel. Amarga kedadean aneh iki ora ngalangi Eyk ninggalake rencana bali lan lelayaran menyang Amerika Serikat, para penumpang njupuk tanggung jawab kanggo nindakake apa sing dibutuhake. Iki nyebabake serangkaian acara supernatural sing nuduhake kasunyatan manawa kabeh sing dirasakake para karakter kasebut ora nyata.

Spoiler Utama Ahead

Kaya pertunjukan sadurunge, “Peteng, “Odar lan Friese nyuntikake akeh citra Kristen lan Yunani menyang” 1899. Ana kulawarga agama Denmark Iben, Anker (sing dadi imam), Krester, lan Tove. Kita ndeleng salib ing sekitar simulasi rumah sakit jiwa. Sadurunge judhul menyang kasunyatan, salah siji sing paling penting iku Maura weruh iku salib karo streak cahya madhangi iku. Kasunyatan manawa wong-wong saka macem-macem etnis arep numpak prau gedhe ing samodra banyu sing ora bisa ditemtokake katon kaya Ark-esque Nuh. Jeneng Kerberos nuduhake hound saka Hades, Cerberus, sing njaga gerbang jagading jagad lan nyegah wong mati bisa lolos. Kapal Kerberos sejatine ngemu jiwa para penumpange, ora ngidini menyang ngendi wae. Dadi, iku siji paralel. Wiwit ana akeh kodhe sing melu simulasi ing “1899,” Kerberos uga bisa dadi referensi kanggo protokol otentikasi jaringan komputer kanthi jeneng sing padha. ana Allegory saka Guwa Plato kanggo nerangake konsep kasunyatan lan khayalan. Nanging judhul Prometheus (jeneng kapal sing ilang uga kapal angkasa) sing paling penting.

Miturut mitologi Yunani, Prometheus minangka dewa geni Titan. Panjenenganipun ketoke main trick ing Zeus dening manggonke loro kurban kurban: pilihan saka daging sapi ing weteng sapi (panganan apik nanging presentation ala) lan balung banteng kebungkus lemak mengkilat (panganan ala nanging presentation menarik). Zeus pungkasane milih sing terakhir, saengga nyetel sadurunge yen manungsa bisa menehi balung banteng sing dibungkus lemak kanggo para dewa lan nyimpen daging kanggo awake dhewe. Nalika Zeus ngerti babagan iki, dheweke ngamuk lan ndhelikake geni (sumber panas lan cahya) saka manungsa minangka paukuman. Prometheus nyolong geni saka Zeus lan dibalèkaké kanggo manungsa. Kanggo ngukum dheweke, Prometheus banjur diikat. Ati sing ora bisa mati dibukak supaya manuk garudha (dikirim dening Zeus) bisa mangan saben dina. Ing wayahe ati tansaya bali menyang wangun asline, garudha bakal bali lan peck maneh, supaya Prometheus ing sangsara langgeng. Sawetara taun sabanjure, pahlawan Yunani Heracles (sing tanggung jawab kanggo nyekel Cerberus / Kerberos minangka tugas pungkasan saka rolas), sawise entuk ijin Zeus, mateni elang lan mbebasake Prometheus.

Saiki, tumindak Prometheus duwe sawetara interpretasi. Nanging amarga Plato minangka kehadiran utama ing “1899,” amarga nggunakake alegori guwa, ayo goleki babagan crita Prometheus. Minangka filsuf Yunani, nilai-nilai kaya “reverence” lan “kaadilan” perlu kanggo eksistensi masyarakat beradab. Para Dewa bisa uga wis dadi integral kanggo nggawe manungsa lan kabeh kewan liyane. Nanging, ora ana sing bisa misahake manungsa saka kewan. Iku nganti Prometheus (lan sadulure Epimetheus) kanggo menehi atribut sing nemtokake lan nggawe unik. Tumindak menehi geni kanggo manungsa ditetepake dening dheweke minangka cara Prometheus kanggo menehi pencerahan spesies lan menehi kekuwatan karo siji-sijine sing menehi kemampuan kanggo nggawe alat, senjata, lan liya-liyane. Sanajan ing abad kaping 2 Masehi, Prometheus dudu tokoh sing misuwur, utamane amarga dheweke minangka Titan, popularitase saya tambah amarga wong ngerti apa sing diwakili. Dheweke disembah kanggo nyinau manungsa lan nandhang sangsara kanggo kita amarga para dewa pengin kita ora ilmiah lan gumantung marang dheweke. Ing seni sastra pasca-Renaissance, Prometheus diinterpretasikake minangka tokoh sing nglawan macem-macem bentuk tirani institusional (sing diwakili dening Zeus, mesthi). Mary Shelley ndeleng Frankenstein minangka Prometheus modern, menehi urip dadi barang sing ora duwe nyawa liwat teknologi lan ilmu medis. Lan banjur ana Kafka, sing ndeleng Prometheus minangka wong sing nyoba nerangake sing ora bisa diterangake lan dadi mitos sing nggumunake.

Oke, kepiye carane Prometheus mumbo-jumbo iki ditrapake kanggo “1899”? Inggih, paralel sing paling jelas yaiku paukuman Prometheus sing bola-bali lan simulasi traumatik sing ditindakake para penumpang Kerberos (sing bener ana ing pesawat ruang angkasa sing diarani Prometheus). Aku bisa ngomong yen Ángel lan Ramiro ora wedi isin amarga dheweke dadi pasangan homo ing taun 2099. Ling Yi, Yuk Je, lan Virginia Wilson mbokmenawa ora ana ing perdagangan daging, lan Ling Yi ora dadi. pembunuh kancane. Lucien lan Jérôme mesthi dudu prajurit saka salah siji saka pirang-pirang pertempuran sing dumadi ing taun 1800-an. Tove mesthi ora mbobot anak saka pemerkosa dheweke. Mung Maura, Eyk, lan backstories Daniel sing duwe sawetara tingkat keaslian, nanging aku ngira yen dheweke ora kasar lan traumatis kaya sing digambarake ing pertunjukan kasebut. Tujuane Henry utawa Ciaran (loro-lorone bisa makili Zeus) ora proporsional nyiksa wong-wong mau kanthi dipenjara ing polong (sing bisa dadi padha karo modern saka watu sing disambungake Prometheus), kanthi puteran tanpa wates sing nggambarake ati Prometheus sing regenerasi tanpa wates. Sapa Heracles ing kabeh skenario iki? Mungkin iku Maura. Nanging, iki mung sawetara wektu.

Paukuman ndadekke pitakonan sing paling penting: apa kejahatan? Terusake paralel karo Prometheus lan tumindak sing menehi pencerahan kanggo manungsa, aku bisa njupuk ing peteng lan ujar manawa Maura lan tim liyane wis nggawe sawetara terobosan ilmiah penting sing mbantah misi Prometheus pesawat ruang angkasa. Aku ngerti sing sethitik bingung lan konjektur lengkap. Dadi, aku njlentrehake. Aku nganggep yen Prometheus lan anggotane ditugasake kanggo nemokake planet sing bisa dienggoni sabanjure sing ana taun cahya adoh saka dheweke. Nanging Maura lan tim dheweke bisa uga wis sinau babagan “ora ana planet sing bisa dienggoni, lan dheweke kudu ngandhani manungsa kanthi cepet supaya bisa njupuk langkah sing cocog.” Amarga, sawise titik tartamtu, wektu sing dibutuhake kanggo ngirim pesen lan nampa pesen ing Bumi bakal njupuk taun cahya. Lan akibat saka telat bisa ngrusak. Saiki, ing vena mitos Prometheus (Titan Yunani), iki minangka pencerahan. Nanging, iki bisa ngalangi misi Prometheus Ciaran, yaiku nggunakake teknologi paling apik sing kasedhiya ing donya lan menehi informasi marang manungsa yen ana pangarep-arep kanggo planet sing bisa dienggoni ing galaksi. Lan amarga dheweke ora pengin mbebayani (bisa uga amarga ana akeh dhuwit), dheweke wis dipenjara kru ing pods iki. Mula, sanajan Ciaran dadi panguwasa kapal angkasa sing jenenge Prometheus, dheweke tumindak kaya Zeus.

Amarga kita kabeh spekulasi ing kene, aku bakal ngeculake teori liyane: “1899” minangka penghormatan gedhe kanggo film Ridley Scott (drum rolls, please) “Prometheus.” Prequel kanggo “Alien” uga ndeleng akeh ilmuwan sing lelungan ing pesawat ruang angkasa sing diarani Prometheus kanggo nemokake balapan sing ndhisiki manungsa, yaiku, “Insinyur”. Nanging sing ditemokake ana senjata biologi sing virulent sing direncanakake dening salah sawijining Insinyur ing planet Bumi supaya bisa nyebabake kepunahan donya utawa transformasi manungsa dadi monster. Mula, misi Prometheus dadi babagan nyegah Insinyur saka njupuk menyang Bumi sawise ngerti manawa pencipta sing bisa mateni dheweke. Dadi, kaya Ridley Scott, aku nganggep manawa Baran Bo Odar lan Jantje Friese ora bakal menehi interpretasi harfiah babagan mitos Prometheus. Dheweke bisa uga bakal menehi corak peteng lan ngirim pesen sing ambivalen babagan dikotomi entuk pencerahan utawa golek kawruh kanggo nggedhekake peradaban manungsa. Nanging, kanggo ngerti yen kita kudu sabar ngenteni “1899” Mangsa 2.


Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *