Apa Google Chromium kakehan daya ing tangan siji?

Nganyari anyar ditambahake ing sisih ngisor crita iki…

Crita asli (diterbitake tanggal 7 Nov. 2022) nderek:

Iku kabeh nyenengake lan game nalika Donald Trump ngancam bakal nglarang Huawei lan nolak dheweke nindakake bisnis karo perusahaan Amerika. Nanging nalika aku nulis iki, smartphone Huawei isih teka tanpa aplikasi Google minangka akibat saka larangan iki.

Mbalik ing taun 2019 nalika kabeh saga iki diwiwiti, Huawei disetel kanggo ngrebut Samsung dadi vendor smartphone terkemuka ing donya. Nanging tonggak sejarah iki ora nate teka mung amarga Huawei ora bisa mbukak aplikasi Google ing piranti kasebut.

Tanpa Google Play Store, umpamane, pasar aplikasi sampeyan suda banget. Kurang dhukungan GMS uga tegese akeh aplikasi saben dina sing kena pengaruh banget.

Google siji-handedly mungkasi push ambisi Huawei dadi pimpinan smartphone global medeni kanggo mikir. Mesthine, sing seneng karo Qualcomm lan Intel uga duwe peran, nanging Google sing paling jero.

Ing salah siji titik iku ketoke kaya mburu penyihir, lan malah survey dening Protocol diwenehake supaya. Ketoke, 56% saka sing ditliti rumangsa manawa watesan administrasi Trump ing perusahaan teknologi China wis ngluwihi.

Survei sing padha uga nuduhake manawa umume wong Amerika percaya yen perusahaan teknologi gedhe kayata Apple, Google, Facebook lan Amazon duwe kekuwatan lan pengaruh sing akeh banget.

Google-Apple-Facebook-Amazon-big-tech-power

Lan iki ora bisa dadi luwih bener nalika ndeleng kasus Huawei. Liwat kekuwatan Google liwat Android, pamrentah AS kanthi gampang bisa nyingkirake raksasa Cina.

Ora mandheg karo Android, misale jek Google wis sepi meksa pengaruh sing padha ing browser web liwat proyek Chromium sumber terbuka.

Yen sampeyan ora ngerti, Chromium minangka proyek piranti lunak gratis sing digawe Google lan dikelola dening sawetara entitas, Google lan Microsoft.

Kaya AOSP, Google wis mbukak Chromium kanggo kabeh wong sing pengin nggawe browser web tanpa kudu ngalami lara ngodhe kabeh saka awal.

Sapa wae, kalebu sampeyan, bisa njupuk kode sumber Chromium, ngumpulake lan nyempurnakake kanggo nggawe pengalaman browsing web sing dipersonalisasi.

Saliyane Google Chrome, sawetara browser web liyane uga nggunakake Chromium minangka kode dhasar. Microsoft Edge paling gedhe, nanging ana uga browser Opera, Vivaldi, Internet Samsung lan Brave.

Safari lan Firefox ora nyambung ing Chromium. Nanging, dheweke mung nyathet gabungan 26,58% saka total pangsa pasar browser web wiwit September 2022. Liyane minangka pasar Chromium sing dikuwasani Google Chrome.

Google-Chromium-kontrol-pasar

Kanthi pengaruh Google ing browser web saya tambah akeh, aku wedi yen kita bisa ndeleng kasus “Huawei” liyane, nanging wektu iki nganggo browser web. Coba nganyari Manifest V3 sing kontroversial, umpamane.

Wiwit Januari 2023, Google bakal nulis maneh aturan sing ngatur ekstensi browser web. Perusahaan kasebut nggunakake sistem Manifest API kanggo ngatur cara ekstensi sesambungan karo browser web, lan versi saiki yaiku V2.

Kanthi nganyari Manifest V3, Google bakal ngenalake aturan ekstensi anyar kanggo mbatesi kekuwatan pamblokir iklan nalika browsing web lan nambah penghasilan iklan.

Amarga iki minangka owah-owahan tingkat API, ora mung bakal mengaruhi browser Chrome Google, nanging uga wong liya sing gumantung ing kode sumber Chromium. Lan iki bisa dingerteni nyebabake kuatir ing antarane pangguna saka macem-macem browser.

Google-Chromium-pasar
(Sumber)

Google ngoper Manifest V2 API menyang Manifest V3. Iki kanthi efektif mateni pamblokir iklan. Saiki, dheweke nggunakake alesan “iki nggawe Chrome luwih aman” kanggo entuk dhuwit luwih akeh saka sampeyan. Muga-muga kabeh wong ngerti kepiye serius babagan iklan sing terus-terusan. Kita ndeleng wong-wong mau ing endi wae, lan ekstensi minangka siji-sijine cara nyata kanggo nyegah iklan egregious lan intrusive (ing njaba mbayar sawetara layanan mesthi, IE, YouTube Premium).

Nanging, sawetara pamblokiran iklan isih bisa digunakake karo Manifest V3, nanging ora ana sing bisa digunakake kanggo Chrome. Kanggo iku, aku ngganti menyang browser liyane lan ora bakal bali menyang Chrome nganti pamblokiran iklan lan ekstensi privasi liyane dikembangake kanggo Manifest V3.
Sumber

Nalika ana optimisme manawa pamblokiran iklan isih efektif sawise pangembang nggawe dheweke bisa nggarap Manifest V3, pratelan Vivaldi nyaranake isih ana watesan yen dibandhingake karo fungsi V2.

Nanging, penting kanggo dicathet yen pamblokiran iklan ekstensi asring gumantung marang API liyane sing dibusak ing Manifest V3 (lan bisa uga luwih angel digawa bali), saengga ora ana jaminan yen mung tetep versi pamblokiran webRequest bakal urip. cukup, tanpa sawetara karya saka maintainers extension.
Sumber

Iki wis luwih diucapake dening pangembang AdGuard, sing wis nganyari blocker iklan kanggo ndhukung Manifest V3, nanging dheweke ngakoni yen ana akeh sing kudu ditindakake.

Sanajan ekstensi eksperimen ora efektif kaya sing sadurunge, umume pangguna ora bakal ngrasakake bedane. Siji-sijine sing bisa dingerteni yaiku iklan kelip-kelip amarga telat ing aplikasi aturan kosmetik.

Kayane penghasilan iklan Google bisa uga kena amarga pamblokiran iklan. Lan kanthi tangane ing saindenging Chromium, Manifest V3 ngarahake luwih mbatesi pamblokiran iklan sing dikarepake, ora kanggo pangguna.

Nanging looking ing apa kontrol massive Google liwat Android kanggo Huawei, kontrol terpusat kanggo saklawasé kabeh browser web tinimbang duwe saben wong nggawe pancasan individu ora njagong tengen karo kula.

Apple lan Mozilla, umpamane, nggawe keputusan dhewe, soko sing terakhir malah wis dikonfirmasi ing statement resmi sing bakal terus support kanggo blockers iklan kaya biasane.

Manifes-V3-Chromium
Klik / tutul kanggo ndeleng

Nanging kabeh wong ing Chromium kudu muter karo buku aturan Google. Yen ana apa-apa, apa wae sing diputusake Google apik kanggo Chromium mengaruhi bagean gedhe saka browser web.

Kanthi siji stroke, raksasa telusuran bisa nggawe owah-owahan grosir babagan cara kita ngerti browsing web amarga pengaruh gedhe liwat proyek Chromium.

Lan nduwe jumlah kontrol iki ora mung ing browser web nanging uga internet umume sing kudu dadi perhatian gedhe kanggo akeh wong ing kana, utamane amarga sejarah Google anyar.

Yen ana apa-apa, Chromium bakal dadi “AOSP” browser web, lan Google mung wiwit menehi cap wewenang. Kanthi kekuwatan kaya iki ing tangan Google, sapa sing ngerti apa sing bakal ditindakake sabanjure?

Ayo kita ngerti pikirane ing bagean komentar. Kanggo polling ing ngisor iki, kita bakal nuduhake asil sawise seminggu.

Nganyari (14 Nov. 2022)

Asil wis metu, lan katon yen 70% pembaca kita prihatin karo pengaruh Google marang browser web liyane, dene 20% ora. Sisa 10% ora peduli banget babagan iki.

PiunikaWeb diwiwiti minangka situs web jurnalisme teknologi investigasi kanthi fokus utama babagan warta ‘breaking’ utawa ‘eksklusif’. Ora suwe, crita-crita kita dijupuk dening wong-wong kaya Forbes, Foxnews, Gizmodo, TechCrunch, Engadget, The Verge, Macrumors, lan liya-liyane. Pengin ngerti luwih lengkap babagan kita? Kepala kene.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *