Apa manungsa bisa tuwuh enom maneh sawise sinau ndadekake tuwa bisa mbalikke ing tikus?

Apa yen tuwa bisa dibalik ing manungsa? Yen ide kasebut ora bisa dibayangake, mula ana kabar sing nggumunake kanggo sampeyan.

Nalika manungsa ora bisa mbalikke jam nalika umure (durung), para ilmuwan ing Amerika Serikat wis nggawe tikus enom maneh.

Sinau diterbitake ing 12 Januari ing jurnal sel wis dicethakaké owah-owahan ing DNA ora mung faktor konco tuwa.

“Kita percaya yen kita minangka panaliten pisanan sing nuduhake owah-owahan epigenetik minangka panyebab utama penuaan ing mamalia,” penulis senior kertas kasebut, David Sinclair, profesor genetika ing Institut Blavatnik ing Sekolah Kedokteran Harvard lan co-direktur Paul F Glenn. Pusat Riset Biologi Penuaan, ngandika.

Kepiye panaliten ditindakake lan apa pratelan kasebut? Ayo dideleng.

Peranan epigenetik ing tuwa

Sadurunge sinau babagan sinau, ayo ngerteni sawetara istilah.

“Epigenetik yaiku sinau babagan carane sel ngontrol aktivitas gen tanpa ngganti urutan DNA,” ujare Medicine Plus wesbite.

Iku kaya “sistem operasi sel, ngandhani carane nggunakake materi genetik padha beda,” co-penulis pisanan sinau, Jae-Hyun Yang – sing peneliti ing genetika ing lab Sinclair – ngandika saben Harvard. Item Sekolah Kedokteran.

Epigenes minangka protein lan bahan kimia sing ndhikte gen “apa sing kudu ditindakake, ing endi sing kudu ditindakake, lan kapan kudu ditindakake,” miturut Institut Riset Genom Manusia Nasional.

“Modifikasi sing ngatur aktivitas (ekspresi) gen” yaiku epigenom, sing nguripake lan mateni gen.

Proses iki bisa diwiwiti kanthi diet, prilaku kaya udud, lan paparan polutan lan racun lingkungan.

Para ilmuwan nemokake manawa owah-owahan ing DNA ora dadi faktor tuwa. Pixabay (Gambar Perwakilan)

“Proses selular dadi rusak amarga luwih akeh DNA sing rusak utawa rusak,” ujare Sinclair CNN. “Panik sel, lan protein sing biasane ngontrol gen bakal keganggu amarga kudu ndandani DNA”.

“Banjur ora kabeh bisa bali menyang papan sing diwiwiti, mula suwe-suwe kaya tandhing Ping-Pong, bal-balan kasebut ana ing saindenging lantai,” ujare penulis kasebut. CNN.

BACA uga: Apa Ageotype sampeyan? Ilmu kenapa ana wong sing katon luwih enom tinimbang umure

es tikus

Sinclair nemokake manawa ora mung bisa nambah tingkat umur tikus, nanging uga nyuda efek penuaan kasebut.

Iki nantang kapercayan ilmiah yen penyebab utama penuaan yaiku mutasi genetik menyang DNA.

“Yen penyebab tuwa amarga sel dadi kebak mutasi, mula pembalikan umur ora bakal bisa ditindakake,” ujare. Wektu majalah. “Nanging kanthi nuduhake manawa kita bisa mbalikke proses tuwa, sing nuduhake manawa sistem kasebut utuh, manawa ana salinan serep lan piranti lunak kudu diwiwiti maneh.”

Sinclair nyepetake tuwa ing tikus tanpa nyebabake mutasi utawa kanker.

Dheweke bebarengan karo tim Harvard wis bisa umur jaringan ing otak, mata, otot, kulit lan ginjel tikus, kaya CNN.

Kanggo iki, padha teka karo ICE utawa owah-owahan inducible kanggo epigenome.

Dheweke nggawe potongan sing cepet lan cepet ing DNA tikus lab sing niru karusakan saben dina saka sinar srengenge lan bahan kimia tartamtu.

ICE ora ngganti bagean kode DNA tikus sing bisa nyebabake mutasi nanging ngowahi cara lempitan DNA.

Sajrone wektu, para ilmuwan ngerteni manawa tikus ICE sing umur setaun wiwit katon lan tumindak kaping pindho umure. CNN.

Reversing tuwa

Terapi gen digunakake kanggo ngowahi owah-owahan epigenetik sing dipicu dening para ilmuwan.

Iku melu koktail saka telung gen sing aktif ing sel induk lan bisa bantuan ing reprogramming sel diwasa menyang negara sadurungé.

Ahli genetika Sinclair Lab Yuancheng Lu nyampurake telung faktor Yamanaka – sakumpulan gen sing ditemokake ing taun 2006 dening ilmuwan Nobel Shinya Yamanaka sing bisa njupuk maneh sel diwasa menyang negara embrio, sel induk supaya perkembangane bisa diwiwiti maneh, kaping nyatet.

Gen “terapi nyetel program epigenetik sing mimpin sel kanggo mulihake informasi epigenetik nalika isih enom,” ujare Sinclair, nambahake “reset permanen.”

Koktail saka gen mbantu mulihake penglihatan tikus wuta. Miturut panaliten kasebut, sel otak, otot lan ginjel uga bali menyang tingkat sing luwih enom, CNN kacarita.

Bakal manungsa bisa tuwuh enom maneh sawise sinau ndadekake tuwa mbalikke bisa ing clurut

Proses tuwa mbalikke ditindakake kaping pirang-pirang ing tikus. AFP (Gambar Representasi)

“Salah sawijining terobosan yaiku nyadari yen sampeyan nggunakake telung sel stem pluripotent iki, tikus ora bali menyang umur nol, sing bakal nyebabake kanker utawa luwih elek,” ujare Sinclair. CNN.

“Nanging, sel bali menyang antarane 50 persen lan 75 persen saka umur asli, lan padha mandheg lan ora dadi luwih enom, sing begja. Kepriye sel-sel kasebut bisa nindakake, kita durung ngerti, ”ujare.

Tim kasebut nyimpulake saka eksperimen sing “kanthi manipulasi epigenome, tuwa bisa didorong maju lan mundur,” ujare Yang, miturut artikel Harvard.

BACA uga: Owah-owahan ing microbiome usus bisa prédhiksi tuwa sing sehat lan umur dawa, pratelan panaliten anyar

Apa iki bisa ditindakake ing manungsa?

Sinclair ujar manawa timnya wis mbalikke umur tikus kanthi ngreset sel ing tikus ing pirang-pirang kesempatan, nambahake manawa saiki lagi nyoba reset genetis ing primata.

Nanging, butuh pirang-pirang taun sadurunge uji klinis anti-tuwa bisa diwiwiti ing manungsa.

Sinclair ngarep-arep yen panliten kasebut bakal menehi inspirasi marang para ilmuwan liyane kanggo nliti carane tuwa bisa dikontrol kanggo nyegah penyakit sing ana gandhengane karo umur ing manungsa, kalebu diabetes tipe 2, penyakit kardiovaskular, neurodegenerasi, lan liya-liyane.

Ngandika iki mung langkah pisanan ing “redefining apa tegese umur”.

“Kita ora ngerti carane rejuvenation tenan bisa, nanging kita ngerti kerjane,” ujare profesor genetika Wektu.

“Kita bisa nggunakake kanggo rejuvenate bagean awak lan muga-muga nggawe obat-obatan sing bakal dadi revolusioner. Saiki, yen aku ndeleng wong sing luwih tuwa, aku ora nganggep dheweke wis tuwa, nanging mung ndeleng wong sing sisteme kudu diwiwiti maneh. Iku ora maneh pitakonan apa rejuvenation bisa, nanging pitakonan nalika.

Kanthi masukan saka agensi

Maca kabeh kabar paling anyar, Kabar Trending, Warta Jangkrik, Bollywood News,
India News lan Kabar Hiburan kene. Tindakake kita ing Facebook, Twitter lan Instagram.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *