Apa Mbebayani Nduwe Multiple Implementasi Bitcoin?

Apa implikasi kanggo nduwe pirang-pirang implementasi protokol Bitcoin? Apa positip luwih gedhe tinimbang bug potensial lan masalah liyane?

Iki minangka opini editorial dening Bill Scoresby, pemilik bisnis cilik berbasis bitcoin lan panulis sawetara panuntun kanggo hak asuh bitcoin.

Kewan omo sing bubar nyebabake akeh kelenjar LND ora sinkron karo pamblokiran Bitcoin bisa uga disebabake dening implementasi alternatif.

Mbok menawa sampeyan mikir, “Sapa ing donya sing nggunakake apa-apa kajaba Bitcoin Core?” Sampeyan bisa uga ora ngerti yen implementasi Bitcoin liyane ana. Mungkin sampeyan ora yakin apa tegese implementasine beda.

Bitcoin Core wiwit minangka piranti lunak sing Satoshi Nakamoto wrote ing C ++ lan dirilis kanggo donya. Iku wis dianyari karo versi anyar anjog kanggo dina saiki. Implementasi alternatif yaiku piranti lunak sing nindakake perkara sing padha karo Bitcoin Core – ngetrapake aturan konsensus sing padha – nanging ditulis kanthi beda, paling asring ing basa coding sing beda.

Kepiye Implementasi Alternatif Break Node Ing Jaringan Kilat?

Salah sawijining versi simpul Jaringan Lightning utama (LND) gumantung marang implementasi Bitcoin alternatif sing diarani btcd. Nalika pangembang nggawe transaksi multisig sing gedhe banget, btcd ora nganggep sah amarga ngemot data saksi sing akeh banget. Implementasi Bitcoin liyane – sing paling penting Bitcoin Core – ora ana watesan ing data saksi transaksi Taproot, lan mulane nampa transaksi lan blok sing ngemot minangka bener.

Asil kasebut para penambang terus nambah blok anyar ing rantai amarga ora nggunakake btcd lan miturut aturane ora ana sing salah, nanging simpul LND Lightning ora bisa ngenali blok anyar iki amarga dibangun ing ndhuwur blok sing ngemot. sing siji transaksi padha weruh minangka ora sah.

Nalika bug kasebut kedadeyan maneh ing 1 November, ora mung kelenjar LND sing kena pengaruh. Sawetara conto electrs (implementasine server backend kanggo Electrum Wallet) uga gagal nggayuh konsensus karo rantai liyane. Nalika simpul LND dibuwang saka konsensus amarga masalah sing padha ing btcd, minangka implementasi Bitcoin sing ditulis ing Rust sing nyebabake simpul electrs mundur, kalebu sawetara server sing katon banget. mbukak dening mempool.space.

Watesan ukuran data saksi ana kanggo nyegah serangan DoS, lan minangka bagéan saka Bitcoin Core uga (sanajan inti duwe watesan luwih gedhe kanggo transaksi Taproot). Iku misale jek sing loro implementasine liyane sing ambruk metu saka sink duwe kode sing maintained watesan cilik.

Bedane cilik banget ing implementasine bisa nyebabake kekurangan konsensus.

Nduwe Multiple Implementasi Bitcoin Mbebayani

Satoshi ora seneng karo ide babagan pirang-pirang implementasi Bitcoin. “Aku ora ngandel yen implementasine Bitcoin sing kompatibel lan kompatibel bakal dadi ide sing apik.” Alasan sing diwenehake yaiku, “Akeh desain gumantung marang kabeh simpul sing entuk asil sing padha ing lockstep sing implementasine kapindho bakal dadi ancaman kanggo jaringan.”

ngancam? Apa masalahe?

Sampeyan bisa uga wis krungu manawa rantai kanthi bukti paling akeh yaiku rantai sing bener. Nalika loro penambang beda nemokake pemblokiran ing wektu sing padha, chain pamisah lan penambang liyane miwiti mbangun ing blok kang tau krungu bab pisanan.

Sanalika pamblokiran anyar ditambahake ing sisih siji saka pamisah, paling kelenjar lan penambang nampa sing minangka chain bener anyar lan nilar sisih liyane pamisah. Pamblokiran iki diarani minangka blok stale, sanajan sawetara wong nyebut blok yatim piatu.

Wiwit wektu rata-rata antarane pamblokiran ing Bitcoin punika 10 menit, iku kamungkinan kabeh jaringan bakal sinau bab pamblokiran anyar iki sadurunge siji ditambahake ing sisih rusak pamisah, lan chain karo paling karya menang.

“Simpul bakal ngetutake rantai sing bener kanthi paling akeh karya… Tembung kunci ing kene sah. Yen simpul nampa blok sing ditemtokake ora sah, ora preduli sepira kerja sing ditindakake ing ndhuwur blok kasebut, simpul kasebut ora bakal nampa ranté kasebut. —Andrew Chow

Tembung kunci yaiku “valid”. Ancaman kasebut muncul nalika penambang nemokake blok sing dianggep ora sah dening penambang lan kelenjar liyane. Penambang sing mikir bener bakal nyoba mbangun blok anyar ing rantai kasebut. Penambang sing nganggep ora sah bakal nyoba mbangun blok sah pungkasan sing padha ngerti. Asil: Rong ranté lan ora ana cara kanggo ngerti sing bener.

Kepiye carane kedadeyan kaya ngono ing jagad iki?

Inggih, kaya sing kita deleng ing kasus bug anyar karo kelenjar LND, yen ana bug ing siji implementasi Bitcoin sing ora ana ing implementasine liyane, bisa nyebabake kekurangan konsensus babagan apa blok bener utawa ora.

Bitcoin ora duwe mekanisme kanggo ndandani iki. Masyarakat ing njaba protokol kudu mutusake apa sing bakal kedadeyan. Swara banget ora nyenengake.

Dadi, pangembang Bitcoin Peter Todd wis ujar manawa implementasine liyane kudu cocog karo bug-for-bug Bitcoin Core.

Ana sampeyan: Multiple implementasine mbebayani!

Apa Implementasi Liyane Bitcoin Lan Napa Ana?

Kaping pisanan, umume kabeh wong nganggo Bitcoin Core.

Luke Dashjr ndeleng babagan 43.000 simpul, 98% sing nganggo Bitcoin Core lan sing diarani Coin Dance ndeleng cedhak 15.000 node, 96% sing nganggo Bitcoin Core. Dadi, saiki, katon mung sawetara wong sing nggunakake implementasi alternatif.

Nanging, ana proyek aktif sing nyoba mbangun lan njaga basis kode liyane sing ngetrapake protokol Bitcoin. Padha kalebu:

Jameson Lopp nduweni kaca sing apik banget kanthi dhaptar lengkap lan pranala menyang kabeh implementasi liyane.

Kabeh proyek kasebut duwe pangembang sing bakat banget, lan saben-saben wis ana luwih saka sawetara taun. Yagene nggawe akeh gaweyan ing perkara sing katon kaya masalah?

Bitcoin ora ijin. Sapa wae bisa ngundhuh chain; sapa wae bisa sesambungan karo jaringan; lan ora ana sing bisa ngalangi sampeyan ngodhe utawa nglakokake implementasi alternatif.

Nanging, kanthi jelas sawetara wong sing tanggung jawab nggawe owah-owahan ing repositori Bitcoin lan proses milih kasebut katon ora resmi. Nalika ana proses Bitcoin Improvement Proposal (BIP) kanggo nyaranake owah-owahan menyang Bitcoin Core, iku uga cukup informal.

Ora ana masalah langsung. Minangka Marty Bent nuduhake, konsensus kasar bisa dadi kekuatan. Yen proses ngganti Bitcoin angel lan ora jelas, tegese owah-owahan bakal luwih teliti.

Langkah sabanjure konsensus kasar yaiku nduwe luwih saka siji implementasine populer.

Ora Duwe Multiple Implementasi Bisa Luwih Mbebayani

Ora ana sangsi manawa wis dadi tugas sing angel banget kanggo dadi salah sawijining wong sing duwe akses menyang Bitcoin Core. Ing donya ing ngendi Bitcoin nduweni peran utama minangka instrumen moneter, proyek iki bakal dadi luwih angel. Klompok pangembang cilik bisa dadi target sing migunani. Paling ora, perhatiane bakal digoleki supaya bisa nglobi macem-macem inklusi utawa pengecualian ing rilis piranti lunak sabanjure.

Coba pikirake industri lobi sing saiki ana ing politik. Yagene bab kaya mengkono ora bakal berkembang ing sekitar wong-wong sing nduweni akses menyang mung implementasi protokol Bitcoin?

Kaya politisi saiki, dheweke bakal dianggep duwe akses menyang kekuwatan. Dadi, wong bakal target dheweke, kajaba pangembang iki ora duwe otot negara kanggo mbela. Apa jenis urip sing bakal dadi? Sapa sing bakal milih kanthi sukarela?

Ing pungkasan dina, sistem finansial global minangka bobot sing cukup abot kanggo ngaso ing pundhak sekelompok wong cilik sing duwe akses menyang siji repositori GitHub. Mungkin ora beda banget karo sistem finansial global sing kita coba nyingkirake saka ngendi masa depan moneter wong gumantung ing keputusan sawetara bank sentral.

Multiple Implementation To The Rescue!

Ngarsane lan nggunakake akeh implementasine ing jaringan Bitcoin bisa nyuda tekanan kasebut kanthi nggawe luwih angel kanggo aktor jahat ngganti protokol Bitcoin.

Yen peserta ing jaringan Bitcoin luwih roto-roto mbagekke antarane implementasine beda, ana luwih kamar kanggo gagasan apik kanggo lumahing. Ngusulake owah-owahan kanggo Bitcoin utawa nolak wong-wong mau luwih desentralisasi yen ora kabeh rampung ing siji kamp.

Cetha, nggunakake implementasine beda Bitcoin nambah risiko pamisah chain. A pamisah chain catastrophic – ngendi bagean pinunjul saka kelenjar lan penambang sengaja forked mati – ora bakal apik kanggo Bitcoin, lan mesthi ora rega. Nanging ora bakal ngancam alam tanpa ijin Bitcoin.

Lingkungan pangembangan terpusat ing ngendi saben wong mung mbangun Bitcoin Core bisa ngancam tanpa ijin. Obrolan babagan topik kasebut kudu ngatasi risiko gumantung banget marang Bitcoin Core tinimbang mung fokus ing masalah apa sing bisa disebabake dening implementasi alternatif.

Ana artikel gedhe lan lawas babagan debat iki dening Aaron van Wirdum. Sampeyan uga bisa maca thread informatif sing luwih anyar babagan iki.

Iki minangka kiriman tamu dening Bill Scoresby. Panemu sing diucapake iku kabeh dhewe lan ora kudu nggambarake BTC Inc utawa Majalah Bitcoin.

Pandangan lan panemu sing ditulis ing kene minangka panemu lan panemu saka penulis lan ora mesthi nggambarake Nasdaq, Inc.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *