Apa Sampeyan Novid – Wong sing Ora Nate Nandhang COVID? Ilmu Wis Sawetara Pitunjuk Apa | BU Dina iki

Pakar BU ujar manawa peneliti nyoba ngerti sebabe sawetara wong wis nyingkiri virus utawa ora nuduhake gejala nalika kena infeksi

Foto dening etorres69/iStock

Kesehatan Masyarakat

Pakar penyakit infèksius BU Sabrina Assoumou ujar manawa para peneliti lagi ngupayakake ngerti sebabe sawetara wong wis nyingkiri virus utawa ora nuduhake gejala nalika kena infeksi.

Yen sampeyan durung nandhang COVID-19, jelasake dhewe.

Kepiye carane bisa? Sakabèhé, ana luwih saka 663 yuta kasus COVID wiwit virus kasebut pisanan nyebar. Kulawarga sampeyan mbokmenawa wis ngalami. kanca-kancamu. tanggane. Tukang pos, manikur, lan penata rambut. Asu sampeyan bisa uga duwe. Crita saka wong-wong sing wis nyingkiri virus kayane ora bisa dingerteni saiki sajrone telung taun wis liwati wiwit pisanan nyebar ing saindenging jagad ing awal 2020.

Nanging kanggo para ilmuwan, sing diarani “super-dodgers,” utawa Novids, utawa prawan COVID, kaya sing diarani sawetara, minangka subyek riset penting. Yen ilmuwan bisa nemtokake manawa dheweke duwe antibodi sing ora dingerteni, utawa kode genetik, utawa dandanan sel misterius sing mbantu dheweke nyegah COVID kanthi cara Superman nyingkirake peluru, mula bisa uga kawruh kasebut bisa digunakake kanggo nggawe vaksin utawa perawatan sing luwih apik kanggo kabeh wong.

Miturut salah sawijining panaliten anyar babagan subyek iki: “Sanajan ana sawetara laporan gejala sing ora konsisten, panliten nuduhake manawa paling ora 20 persen pasien sing kena infeksi sindrom pernapasan akut coronavirus 2 (SARS-CoV-2) bakal tetep asimtomatik.” Panaliten kasebut ujar manawa umume riset global fokus kanggo ngerteni sebabe sawetara wong lara, utawa mati, saka COVID, iku uga penting kanggo ngerti sebabe populasi cilik ora nandhang penyakit kasebut, utawa ora nuduhake gejala nalika kena infeksi.

BU Dina iki pengin ngerti iki luwih apik, supaya kita nguripake kanggo Sabrina Assoumou, asisten profesor kedokteran BU Chobanian lan Avedisian School of Medicine lan Louis W. Sullivan Professor of Medicine. Dheweke uga dadi dokter sing nekani penyakit infèksius ing Boston Medical Center, rumah sakit pamulangan BU, lan wis sinau SARS-CoV-2 wiwit wiwitan.

Wawancara iki wis diowahi lan dipadhetke kanggo kajelasan.

Q&wis

karo Sabrina Assoumou

BU Dina iki: Ayo miwiti karo iki: kenapa sawetara wong ora kena COVID? Begja? Genetika? Ati-ati? Utawa kombinasi iki?

Assumou: Iku kamungkinan kombinasi saka akeh faktor. Vaksinasi minangka alasan nomer siji sing dakkandhakake. Iku faktor utama. Prilaku sing ati-ati iku gedhe. Nganggo topeng ing transportasi umum lan setelan rame liyane. Kita ngerti manawa topeng bisa digunakake lan menehi lapisan perlindungan liyane. Nanging status sosial ekonomi minangka faktor liyane. Yen sampeyan bisa kerja saka omah tinimbang nggarap garis ngarep, sing penting. Sanajan sampeyan wis divaksinasi lan ditutupi topeng, nanging sampeyan lagi kerja ing area bar sing rame, infeksi bisa uga angel dihindari. Lan banjur ana luck. Yen sampeyan kelakon lungguh kanggo wektu sing suwe ing jejere wong sing kena infeksi, bisa uga angel nyegah infeksi.

BU Dina iki: Apa ilmuwan isih kasengsem karo wong-wong iki, sanajan saiki, telung taun dadi virus?

Assumou: Mesthi ana kapentingan khusus. Dheweke bisa menehi pitunjuk babagan carane kita bisa menehi perlindungan kanggo wong. Carane kita bisa nyingkiri. Terapi obat. Vaksin.

Aku spesialis ing HIV. Iku menarik banget kanggo ndeleng manawa ana kapentingan sing padha ing bidang riset HIV kanggo mangerteni kenapa individu tartamtu bisa nyegah infeksi. Kanthi HIV, ana mutasi ing gen coding kanggo protein sing fungsi minangka molekul reseptor, disebut CCR-5. Virus HIV mbutuhake reseptor kanggo mlebu ing sel. Kanggo wong sing duwe mutasi ing protein kasebut, virus HIV ora bisa mlebu ing sel kasebut. Pramila kita duwe obat fungsional HIV. Ilmuwan nggunakake informasi sing ditemokake kanthi nyinaoni individu kanthi mutasi iki kanggo entuk obat fungsional, sing ora mbutuhake perawatan antivirus HIV maneh kanggo ngontrol virus kasebut. Kasus iki arang banget, nanging wis nyedhiyakake informasi sing penting banget. Temuan kasebut mbantu ilmu kasebut maju. Ana pangarep-arep yen karo SARS-CoV-2, yen kita bisa nemokake gen sing padha, mula kita bisa duwe pengaruh sing padha. Mungkin iki bisa dadi solusi kanggo vaksin lan pendekatan liyane.

BU Dina iki: Apa tantangan kanggo para ilmuwan?

Assumou: Saiki angel amarga akeh wong sing kena infeksi. Omicron bisa ditularake, mula akeh wong sing kena infeksi. Dadi luwih angel golek wong sing durung kena infeksi, golek gen apa sing bisa kena pengaruh. Iku nggawe tugas akeh harder.

Nanging sadurunge pandemi, ana panaliten sing ditindakake ing ngendi dheweke ndeleng apa sing diarani HLA, yaiku antigen leukosit manungsa, sing menehi tandha sistem kekebalan. Dheweke nemokake manawa sawetara wong sing duwe mutasi ing gen coding kanggo HLA kayane luwih cenderung ngalami infeksi gejala. [According to one scientist on the research, “Not even a sniffle, not a scratchy throat, entirely asymptomatic.”] Pasien katon luwih cenderung ngalami infeksi asimtomatik.

Kita durung ngerteni apa sing bisa dingerteni kanthi jelas babagan HIV. Kanggo SARS-CoV-2, kita wis ndeleng mutasi sing nggawe sampeyan luwih cenderung ngalami komplikasi sing kurang abot utawa asimtomatik.

BU Dina iki: Aku uga wis maca babagan carane sawetara wong sing duwe tingkat sel T tartamtu bisa luwih dilindhungi saka COVID sing abot tinimbang liyane. Apa sampeyan bisa ngomong babagan iki?

Assumou: Ing conto saka wong sing durung kena SARS-CoV-2, para ilmuwan nemokake manawa wong sing wis kena infeksi koronavirus liyane. [but not SARS-CoV-2] kayane duwe sel T sing uga ditargetake kanggo target SARS-CoV-2 bebarengan karo coronavirus liyane. Dadi, yen sampeyan lagi katon, sistem kekebalan awak nanggapi kanthi cepet amarga wis siyap, lan sampeyan luwih cenderung kena penyakit sing luwih entheng.

BU Dina iki: Apa bisa uga wong-wong sing percaya yen dheweke durung nate nandhang COVID? Nanging gejala kasebut sithik banget, mula ora nate nyoba nyoba lan mulane ora ngerti yen dheweke duwe?

Assumou: Ya, sing bener. Ana panaliten sing nuduhake manawa sawetara wong sing ora ngira yen wis kena infeksi kasebut nyatane nandhang COVID ing jaman kepungkur nalika dites. Kita ngerti iki amarga ana tes sing bisa ngenali wong sing sadurunge wis kena virus.

BU Dina iki: Sing paling mungkin karo kulawarga utawa kolega sing cedhak karo kerja. Kita krungu crita iki kabeh kulawarga lara COVID, nanging siji anggota kulawarga ora kena. Apa wis disinaoni utawa diterangake?

Assumou: Persepsi ing umum yaiku yen sampeyan kapapar, sampeyan bakal entuk. Nanging yen sampeyan bali lan ndeleng studi rumah tangga, tingkat infeksi ing rumah tangga kadhangkala mung 30 persen utawa 40 persen. Wong mikir yen sampeyan wis katon sampeyan bakal entuk, nanging ora 100 persen. Aku kerep nggunakake alesan iki kanggo isih menehi saran pancegahan. Duwe topeng wong sing kena infeksi, gunakake ventilasi. Sampeyan pancene bisa nglindhungi dhewe saka njupuk.

Aku duwe kanca sing ngomong yen aku bisa crita. Anake kena COVID. Telu saka papat anggota kulawarga pungkasane entuk mengko. Nanging nalika anak duwe, padha terus masking, bojoku dibangun wong kothak Corsi (kanggo circulation online luwih), lan padha duwe ing kamar ngendi anggota kulawarga diisolasi. Kancaku mung siji-sijine anggota kulawarga sing ora entuk. Dheweke terus masking nalika anggota kulawarga diisolasi, lan kothak Corsi nambah ventilasi ing omah. Dheweke ora kena COVID. Iku ora mesthi. Iku worth kanggo nyoba kanggo njupuk pancegahan.

BU Dina iki: Nalika para ilmuwan sinau luwih akeh babagan virus iki, ing ngendi dheweke bisa nerusake temuan kasebut?

Assumou: Saiki, kita ngerti manawa vaksin sing kasedhiya apik kanggo nglawan penyakit sing abot, ngindhari rumah sakit lan pati. Batesan sabanjure kalebu vaksin sing luwih efektif kanggo nyegah kabeh infeksi. Vaksin saiki ngarahake protein spike. Dheweke ora apik kanggo nyegah kabeh infeksi. Nanging wates sabanjure yaiku nggawe vaksin luwih apik kanggo nyegah infeksi. Para ilmuwan nggarap vaksin intranasal sing bener-bener bakal nyegah infeksi awal ing saluran pernapasan ndhuwur. Vaksin mukosa sing diarani. Kita pengin vaksin sing bakal duwe pengaruh awal lan luwih efektif kanggo nyegah infeksi sanajan entheng.

Tapel wates liyane yaiku vaksin koronavirus universal. Ilmuwan nyoba ngatasi macem-macem permutasi sing bisa diduweni virus iki. Vaksin koronavirus universal bakal mbantu ngatasi varian. (Ing tanggal 23 Januari, dilaporake manawa FDA bisa ngalih menyang tembakan taunan sing target galur COVID sing dipercaya bisa nyebabake ancaman paling gedhe kanggo mangsa sabanjure, padha karo cara vaksin influenza diwenehake).

BU Dina iki: Nanging kayane isih akeh sing kudu disinaoni.

Assumou: Kita mbangun pesawat nalika kita mabur. Contone, kita wiwit mikir manawa infeksi maneh bisa uga ora umum. Saiki kita ndeleng maneh infeksi maneh. Yen sampeyan duwe, pangayoman kasebut asring banget sementara. Kita sinau.

Jelajahi Topik sing Gegandhengan:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *