Ayo, polisi basa! | Tampilan Alternatif | Diana Intan

Blog Lokal

An Alternative View

Miturut Diana Diamond

Email Diana Diamond

Babagan blog iki: Akeh sing bener – lan salah – babagan apa sing kedadeyan ing Palo Alto. Ing blog iki aku arep ngrembug kabeh karo sampeyan. Aku ngerti akeh warga sing peduli karo kutha iki, lan aku pengin njelajah kapentingan kolektif kanggo mbantu … (More)

Deleng kabeh kiriman saka Diana Diamond

Diunggah: 31 Desember 2022

Departemen Teknologi Informasi (IT) ing Stanford nyebabake cukup bingung nalika nerbitake pandhuan babagan basa sing mbebayani sing ora kudu digunakake ing universitas kasebut. Lan ing kaca web. Dhaptar tembung 13-halaman kasebut nyebabake akeh cekikikan lan dadi bahan utama kanggo pertunjukan komedi ing wayah wengi sacara nasional.

Tembung-tembung “nakal” kalebu bodho, cakewalk, juragan, tenaga kerja, galeri kacang, daftar ireng, Amerika, lan akeh liyane sing, miturut departemen IT, bisa ngrusak wong.

Yen sampeyan durung maca kenapa tembung-tembung kasebut nyinggung, kene sawetara panjelasan singkat. Banjur aku bakal pindhah menyang dhaptar calon liyane, sing muga-muga sampeyan bakal seneng-seneng.

Tinimbang “Amerika,” kita kudu ngomong “Warga AS” amarga ana Amerika liyane. (Aku wonder apa sing kanggo MAGA topi?).
“Tuan Tanah” kudu nyingkiri amarga iku “biner jender”, yaiku, nggolongake jender dadi salah siji saka rong kategori. “Kamar turu utama” kudu dibuwang amarga kaya kamar sing ditunjuk kanggo sing duwe omah. Nanging, iku kudu disebut ¬¬¬ kamar turu utama. “Daftar ireng” kudu nyingkiri amarga menehi konotasi negatif kanggo werna ireng.

Kita ora kudu nyebut wong “cacat”, nanging “wong sing ora duwe kabisan”. Lan wanita ngandhut kudu diarani minangka “wong meteng” utawa “wong tuwa sing nglairake”, sanajan aku ora ngerti apa sebabe nelpon wong wadon sing ngandhut bayi ing jerone ora kudu diarani wanita ngandhut.

Sapa sing nggawe aturan kasebut? Yagene kowe utawa aku kudu manut marang wong-wong mau?

Aku bisa njupuk kabeh saran basa iki kaya guyon – utawa tren anyar babagan carane polisi basa ngandhani kita kudu nggunakake tembung, lan nindakake kanthi ati-ati kanggo mesthekake yen kita ora cilaka raos wong. Aku ora pengin sengaja nglarani wong, nanging yen reaksi dheweke dadi sensitif banget, aku rumangsa wis wektune dheweke ngadhepi jagad nyata.

Aku mikir akeh tembung sing digunakake, aku keganggu amarga akeh tembung saben dina sing adhedhasar lanang. “SEJARAH” dudu “ceritane”. Nanging dheweke-crita pancen Crita KAMI. Apa sing ndadekake acara-acara ing donya kepungkur mung SEJARAH?

Lan kepiye MANdate? Webster nemtokake minangka “perintah sing berwibawa.” Lan ing kene, aku setuju sebagian, amarga wong lanang seneng menehi prentah sing wibawa, luwih akeh tinimbang wanita.

Kepiye carane MENstruation entuk jenenge, yen ora ana wong siji ing donya? Lan kepiye babagan MENopause, sing uga ora nate kedadeyan ing wong lanang.

Aku mikir akeh tembung lanang liyane sing kita gunakake: rajapati, -menace, omah gedhong, manajer. Aku bisa mikir tembung apa wae sing diwiwiti karo “wanita”.

Kabeh tembung wanita sing ana ing pikiran — uga, kita duwe “womanizing,” yaiku apa sing ditindakake wong lanang, lan “feminis” sikap wanita sing ngganggu akeh wong lanang, lan “misogyny” – wong lanang sing ora seneng. wong wadon.

Pandhuan IT Stanford uga nyaranake supaya kita nemtokake maneh sawetara tembung. Pelacur dudu wanita sing sampeyan pikirake, nanging wong sing nggawe dhuwit kanggo kegiatan seksual. Lan, “wong sing ora duwe omah” wis ora duwe omah maneh, mung “wong sing ora duwe omah.”

Pandhuan kasebut ngandhani supaya ora “lurus” nalika ngomong babagan wong heteroseksual amarga nuduhake wong liya sing bengkok. Iku rada kreatif kanggo kula kanggo alasan kanggo ngindhari tembung sing lurus.

‘Cakewalk’ minangka istilah Kidul sing diarani wong kulit ireng sing nari lan tampil lan entuk sepotong kue minangka ganjaran. IT luwih seneng nggunakake tembung “gampang” utawa “prasaja” minangka cara kanggo njlèntrèhaké ganjaran kanggo nglipur.

Kanggo wanita, jagad medis kadhangkala beda banget kanggo perawatan wanita. Kancaku lunga menyang dokter amarga masalah lutut lan dikandhani dheweke duwe “dhengkul pembantu rumah tangga.” Apa dheweke bakal ngomong karo bojone sing duwe masalah sing padha – nanging dhokter wis didiagnosis bursitis. Napa gambaran pejorative saka mripat ing wadon?

Aku duwe GP sing aku lunga karo masalah ngenani babagan pipis lan dikirim kula menyang PAMF Mountain View fasilitas amarga padha duwe urologists wadon sing luwih bisa bantuan kula. Apa kantor Palo Alto ora duwe tim urologist, aku takon. We do, nanging padha ora Care kanggo masalah wanita. Iku telung taun kepungkur. Ahli urologi wanita ing PAMF Palo Alto mbantah sing bener.

Aku panginten Donyane marang penyakit wanita diganti ing lapangan medical, nanging temenan ora. Aku elinga yen sawetara taun kepungkur, apa wae ing wilayah pelvis wanita sacara medis diterangake minangka “masalah wanita.” — sing jelas kabeh dokter ora “dilatih” kanggo nangani. nggumunake. Kita wanita dudu spesies alien sing diselimuti awak misterius wanita.

Basa kanthi bener owah-owahan saka wektu; kita mbenerake tembung manty imp roper (Alhamdulillah tembung “N” ilang amarga masyarakat ora setuju nggunakake). Kita duwe cara kanggo pindhah, aku ngakoni. Nanging kita ora butuh departemen teknologi informasi sing ngandhani apa tembung sing bener utawa salah digunakake. Utawa sawetara progresif politik sing njaluk sawetara panggunaan tembung dikurangi.

Demokrasi.
Apa regane kanggo sampeyan?

Komentar














































Kirim komentar

Kanggo nyengkuyung diskusi sing hormat lan wicaksana, menehi komentar babagan crita kasedhiya kanggo pangguna sing wis kadhaptar. Yen sampeyan wis pangguna pangguna lan formulir komentar ora ana ing ngisor iki, sampeyan kudu mlebu. Yen sampeyan ora ndhaptar, sampeyan bisa nindakake ing kene.

Mangga priksa manawa komentar sampeyan bener, ing topik lan aja ngremehake poster liyane. Aja snarky utawa ngremehake. Kabeh postingan tundhuk karo SYARAT-SYARAT PENGGUNAAN, lan bisa uga dibusak yen dianggep ora cocog dening staf.

Deleng woro-woro kita babagan mbutuhake registrasi kanggo menehi komentar.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *