Basa pemrograman Hare alternatif kanggo C • Register

Dina Senin, pangembang piranti lunak Drew DeVault ngumumake basa pemrograman sistem sing diarani Hare, nggambarake minangka “prasaja, stabil, lan kuat.” Kita kabeh wis krungu sadurunge – nanging bisa uga ana bab iki.

Luwih saka 400 basa pamrograman wis ana ing siji wektu utawa liyane. Hare nduweni tujuan kanggo dadi alternatif kanggo C – bisa uga minangka basa pemrograman paling penting sajrone 50 taun kepungkur.

DeVault lan udakara 30 kontributor proyek wis nggarap Hare udakara rong setengah taun. Saiki dheweke wis ngeculake terwelu supaya para pangembang bisa mlaku.

“Hare nggunakake sistem jinis statis, manajemen memori manual, lan runtime minimal,” jelas DeVault ing kirim blog. “Iku cocog banget kanggo nulis sistem operasi, piranti sistem, kompiler, piranti lunak jaringan, lan tugas-tugas kinerja sing dhuwur lan tingkat rendah liyane.”

Ing email kanggo The RegisterDeVault nulis manawa Hare narik inspirasi utama saka C.

“Aku ora seneng karo C kaya akeh desainer basa liyane,” ujare DeVault. “Hare punika pesawat konservatif dandan liwat gagasan desain dhasar C, lan yakuwi apa C bisa wis yen dibangun karo entuk manfaat saka hindsight.”

DeVault ngumumake yen perpustakaan standar Hare nggabungake gagasan saka basa pamrograman Google Go, khususe nduweni kemampuan sing cukup dibangun ing perpustakaan standar – kalebu baterei, ing jargon coding – supaya ora perlu ngimpor dependensi.

“Ide iki yaiku duwe baterei sing cukup kanggo nggampangake akeh kasus panggunaan tanpa nyebabake programer bisa nggayuh dependensi, nalika isih duwe ruang lingkup sing bisa diatur,” ujare. “Aku mikir Go nindakake iki kanthi becik; nyatane, sawetara modul Hare minangka port langsung saka Go (utamane crypto).”

Baterei Hare kalebu: suite kriptografi; dhukungan jaringan; operasi tanggal / wektu; I/O lan abstraksi sistem file; Unix primitif kayata polling, fnmatch, lan glob; Ekspresi reguler ditambahi POSIX; pemeriksa parser lan jinis; lan dokumentasi referensi.

Hare ora nyambung menyang libc, perpustakaan standar C, minangka standar. Iku adhedhasar qbe compiler backend. Punika apa Hare “Halo, donya!” program katon kaya:


use fmt;
export fn main() void = {
        fmt::println("Hello world!")!;
};

Hare wis ditondoi minangka muter diudani-mudhun ing Zig, kang uga basa sistem tingkat kurang karo Manajemen memori manual. Iku mesthine kurang melu tinimbang Rust – alternatif C liyane sing wis menangake pengikut sing signifikan sajrone sawetara taun kepungkur.

DeVault, Nanging, nerangake Hare minangka cara kanggo ngindhari pitfalls C.

“Aku mikir manawa akeh basa sing tujuane saingan karo C sing adoh banget,” ujare. “Hare minangka basa konservatif sing nduweni tujuan kanggo nyaring pelajaran sing disinaoni saka 30 taun kepungkur dadi basa sing cilik, prasaja, lan mantep sing bisa diandelake sajrone 30 taun sabanjure. kanthi teknik sing ati-ati.”

Hare saiki ndhukung telung arsitektur set instruksi CPU – x86_64, Arm’s aarch64, lan riscv64 – lan rong sistem operasi – Linux lan FreeBSD. Miturut DeVault, nalika saiki ora ana rencana kanggo ndhukung platform non-gratis kaya macOS utawa Windows, implementasine pihak katelu utawa garpu bisa nyoba nggawe karya kasebut.

Basa kasebut tetep ditindakake, kaya sing rinci ing peta dalan, sing saiki fokus ing stabilitas kanggo rilis 1.0 lan peningkatan perpustakaan standar kaya TLS lan dhukungan soket IP mentah.

“Aku ngarepake manawa ing wiwitan mula akeh pangembangan bakal terus fokus ing basa kasebut,” ujare DeVault, “nanging wis migunani kanggo … alat sistem kaya utilitas baris perintah, daemon kaya cron, sistem init lan pengawas, lsp.”

DeVault nerangake yen dheweke nggunakake Hare kanggo nulis manajer sandhi lan kernel – proyek sing cocog karo basa kasebut. “Aku mikir akeh kasus panggunaan tambahan bakal mbukak yen kita uga duwe dhukungan TLS,” ujare.

Hare saiki ngandelake model pemerintahan BDFL (benevolent dictator for life). “Basa kasebut dirancang kanggo nyetabilake lan tetep ora owah, mula akeh pamrentahan sing ora dibutuhake,” ujare DeVault, nyathet yen ana upaya penggalangan dana saiki sing fokus kanggo mbayar audit kriptografi.

“Hare minangka jumlah upaya udakara 30 individu sajrone rong setengah taun,” ujare DeVault. “Kita wis kerja keras banget, kita bangga banget, lan ngarep-arep sampeyan bakal seneng.” ®

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *