Blaine Cook saka Nelson mbantu mbangun Twitter – lan dheweke duwe sawetara gagasan babagan apa sing bakal ditindakake sabanjure

Allow Blaine Cook wayahe iki.

Wiwit Elon Musk tuku Twitter ing wulan Oktober, miliarder kasebut ngobong aplikasi media sosial sing dibantu Cook minangka insinyur pendiri 16 taun kepungkur.

Wiwit tuku Twitter kanggo $ 44 milyar, Musk wis mecat CEO perusahaan lan dewan direksi, mecat udakara setengah saka 7,500 staf – kalebu moderator sing dituduh nglawan informasi sing salah – lan mbalekake pangguna kontroversial kayata mantan Presiden AS Donald Trump.

Nanggepi, pangguna wis wiwit golek alternatif kanggo Twitter. Cook, sing saiki dadi insinyur utama kanggo perusahaan coding Fission lan manggon ing Nelson, ora bisa luwih seneng.

“Aku mesthi ora bisa dihindari amarga ide manawa sawetara perusahaan bakal ngontrol kabeh komunikasi manungsa mesthi ora bisa ditindakake.”

Ing taun 2006, Cook kerja ing perusahaan podcasting sing diarani Odeo nalika kanca kerjane Jack Dorsey nggawe ide kanggo jaringan sosial anyar. Cook kalebu ing proyek kasebut lan dadi insinyur kanggo apa sing bakal diluncurake ing taun kasebut minangka layanan olahpesen teks sing diarani twttr sadurunge nggunakake jeneng lan situs web sing dikenal saiki.

Nalika popularitas Twitter mundhak, Cook menehi arah anyar kanggo aplikasi kasebut: Tinimbang wong mung sesambungan karo pangguna Twitter liyane, jaringan kasebut bakal didesentralisasi kanggo ngidini obrolan antarane pangguna ing platform saingan.

Cook alasan Twitter, sing nalika iku mung ngerti udakara 10 karyawan, ora duwe kapasitas kanggo tuwuh. Protokol mbukak tegese perusahaan mitra bisa mbagi beban moderasi konten nalika uga nyengkuyung inovasi.

Cook kerja sama karo insinyur ing perusahaan media sosial liyane kanggo nggawe prototipe kanggo konsep kasebut. Nanging lapangan gagal lan ing 2008 Cook dibebasake.

Ing taun-taun intervensi, Cook terus martakake janji media sosial sing didesentralisasi. Saiki, nalika pangguna ninggalake Twitter kanggo gabung karo aplikasi media sosial alternatif Mastodon sing nampilake konsep sing padha karo Cook, dheweke ujar manawa wektu kasebut “kaya 14 taun kabeneran sekaligus.”

Mastodon durung langsung utawa intuisi kaya Twitter. Pangguna anyar mlebu menyang server, uga diarani minangka “kayata”, saka ngendi dheweke ngakses Mastodon. Sanajan pangguna bisa ngetutake wong liya ing server sing beda-beda, aplikasi kasebut ora duwe lencana verifikasi universal kanggo nuduhake yen akun kasebut nyata utawa parodi.

Nemokake pangguna tartamtu uga angel tanpa ngerti server apa, lan yen server kedadeyan mudhun kabeh akun lan kiriman kasebut.

Blaine Cook dibebasake saka Twitter amarga mbantah aplikasi kasebut kudu dadi jaringan sosial sing terdesentralisasi kaya Mastodon, sing saiki pangguna Twitter migrasi. Foto: Tyler Harper

Nanging ana keuntungan sing jelas liwat Twitter, uga.

Garis wektu diisi kanthi kronologis, dudu algoritma, saengga pangguna ndeleng kiriman sing dikarepake lan dudu apa sing dikarepake app sampeyan pengin. Amarga Mastodon akeh sumber, uga ora ana pariwara, sing ndadekake pengalaman sing nyenengake kanggo sapa wae sing kesel karo papan reklame sing terus-terusan dadi garis wektu Facebook.

Cook mikir Mastodon bakal ngatasi rasa lara sing saya tambah kaya Twitter biyen. Garis wektu Twitter, dheweke nuduhake, wiwitane kudu digulung ing telpon pra-layar demek nalika inovasi teka liwat aplikasi pihak katelu kaya TweetDeck (sing dituku Twitter ing 2011).

“Mastodon durung akeh gesekan,” ujare Cook. “Sampeyan ngembangake barang kanthi gesekan. Yen sampeyan ora duwe daya tarik kasebut, sampeyan ora bakal tekan ngendi wae. Dadi, kita bakal weruh evolusi Mastodon kanthi cepet.

Évolusi kasebut nyenengake Cook amarga ana kemungkinan integrasi karo layanan liyane. Jaringan sosial sing terdesentralisasi menehi pangguna pilihan kanggo ngirim menyang macem-macem aplikasi saka siji akun. Tumblr, umpamane, ngumumake 21 November bakal nambah dhukungan supaya kiriman pangguna bisa katon ing garis wektu Mastodon.

Cook ujar manawa verifikasi – diidentifikasi ing Twitter kanthi tandha centhang biru sing biasane ditemokake ing akun selebriti lan merek – bisa uga pungkasane ditingkatake ing jaringan desentralisasi.

Organisasi individu kaya Nelson Star, sing nduweni akun Twitter aktif sing durung nate diverifikasi, bisa nyiyapake server lan verifikasi staf dhewe minangka pangguna luwih murah tinimbang biaya jeneng domain lan panyedhiya server host saben wulan.

Ora mungkin, miturut Cook, siji perusahaan media sosial bisa verifikasi identitas saben pangguna. Saenipun, ngandika kudu ana siji verifikasi sing bisa digunakake ing ngendi wae online, nanging mung menehi informasi sing dibutuhake kanggo konfirmasi identitas.

Kanggo nggambarake titik kasebut, Cook nggunakake conto nuduhake ID ing garis. Nyolong identitas sithik nalika tukang bouncer mriksa kertu, nanging ora mung verifikasi umur, dheweke uga ndeleng rincian sing ora perlu kanggo mlebu bar, kayata alamat omah utawa jender.

“Apa sing kita butuhake yaiku cara kanggo ngomong hey, aku umur 21 taun, lan ana prakara sing ditandatangani dening Pamrentah Kanada sing ujar manawa aku wis umur 21, nanging aku ora bakal ngandhani sapa aku.

Nanging, Cook ora mikir manawa pamrentah kudu nggawe jaringan sosial dhewe. Kajaba saka keprihatinan sing jelas babagan censorship, kekurangan infrastruktur lan kompetisi sing dibutuhake kaya sing ditemokake ing pasar nirkabel seluler Kanada tegese ora perlu peraturan pemerintah.

Nanging, Cook mikir organisasi komunitas, non-profit lan koperasi kudu nimbang nyetel jaringan. Perpustakaan, dheweke nyaranake, minangka host sing cocog kanggo jaringan amarga sifat layanane.

Apa iki kabeh bener bakal kelakon? Apa wong bakal ninggalake Twitter lan malah Facebook kanggo jaringan sosial desentralisasi? Cook ora yakin. Nanging dheweke ngarepake.

“Aku ora ngerti carane bakal goyangake. Aku ora ngerti apa sing bakal dirasakake. Aku ora iso ngenteni.”

@tyler_harper | tyler.harper@nelsonstar.com

Kaya kita ing Facebook lan tindakake kita ing Twitter.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *