Caren Gussoff Sumption Review Saben Versi Sampeyan dening Grace Chan – Locus Online

Saben Versi SampeyanGrace Chan (Affirm Press 978-1-92280-601-7, $32.99, 288pp, hc), Juli 2022.

Tao-Yi lan Navin pacaran. Pancen tresno. Ing taun 2080-an Grace Chan Saben Versi Sampeyansesambetan ndhukung, asli kaya sing padha duwe kaya larang regane lan langka kaya saiki.

Nanging, iku ora gampang kanggo pasangan. Ibune Tao-Yi, Xin-Yi, urip kanthi depresi klinis kronis. Navin nandhang penyakit otoimun sing serius sing mengaruhi ginjel lan prosedur lan operasi sing dicoba ora ditindakake kanggo nambah kualitas urip, utamane nalika dheweke tambah tuwa. Planet iki panas banget, nganti ora ana sing bisa metu tanpa peralatan pelindung. Nanging padha duwe siji liyane, padha duwe kanca apik, lan padha free ing Gaia, metaverse bener, kasunyatan virtual rampung immersive, kang paling wong – aside saka banget lawas utawa miskin banget – manggon, karya, lan muter, kanggo nganti 48 jam saben wektu, amarga polong awak sing njaga homeostasis.

Ing Gaia, dheweke gratis. Perkara iku ayu, gampang. Sampeyan bisa katon kaya sapa wae utawa apa wae, menyang ngendi wae, utawa, kanthi sawetara pengalaman coding, nggawe kasunyatan apa wae sing dikarepake. Iku sampurna – meh. Sanadyan ing Gaia Navin bisa urip luwih lengkap, tanpa rasa lara utawa kesel, Tao-Yi kanthi diam-diam nggawe katalog babagan cara Gaia, kanggo kabeh barang cemlorot, ora bisa saingan karo kasunyatan.

Sanajan jagad nyata ora kepenak lan angel, ing Gaia, Tao-Yi ngerteni manawa pantai sing katon sampurna tanpa mambu pantai kasebut; pangan sing, nalika exquisitely disiapake, kurang soko tartamtu saka meal ngarep-masak; lan nalika karukunan fisik ora mung bisa nanging heightened ing Gaia, dheweke kantun karukunan ora sampurna kulit ing kulit. Ana uga masalah ibune, sing dheweke tresna banget. Kanggo kabeh dorongan Tao-Yi, Xin-Yi ora duwe minat ing jagad maya. Nanging, dheweke luwih seneng ngetokake eksistensi ing ruang daging, dihibur (lan disiksa) dening kenangan lan kunjungan Tao-Yi.

Amarga iki, Tao-Yi nemokake dheweke ambivalen babagan Gaia, kanthi cara cilik dheweke, ing wiwitan, seneng nglirwakake. Iki minangka cara donya, saiki, umume, lan kanggo Navin, meh kabeh pengalamane. Dadi, Tao-Yi muter bebarengan, karo iku – karo siji mlaku ing donya virtual lan siji mlaku ing nyata.

Dadi, ora kaget nalika teknologi berkembang nganti bisa urip sepenuh wektu ing Gaia – liwat unggahan pikiran sing misahake sampeyan saka awak fisik – manawa Navin ora ragu-ragu. Kahanan fisik mung bakal luwih rusak, lan dheweke ora duwe resistensi cilik sing ditindakake Tao-Yi – sanajan dheweke ndhukung dheweke, nalika dheweke mutusake kanggo ngunggahake dheweke kanggo ngurus ibune. Kaping pisanan, keputusan Tao-Yi ora ana pinggiran. Akeh wong mutusake kanthi cepet kanggo ngunggah, nanging ana liyane, kaya dheweke, sing – sanajan entuk manfaat sing jelas, intine, keabadian – uga ngenteni.

Dheweke lan Navin miwiti hubungan “jarak adoh”, wiwitane gampang, amarga sing durung diunggah isih nindakake sebagian besar pakaryan lan luang ing Gaia. Nanging rauh donya kosong metu, minangka paling wong sing bisa upload piyambak, kalebu kabeh kanca Tao-Yi. Banjur Xin-Yi tilar donya. Sanajan alasan Tao-Yi ngenteni upload ilang, dheweke isih ora gelem nyerahake jagad nyata – sanajan dheweke ora bisa ngomong kanthi tepat.

Iki carane Saben Versi Sampeyan sneaks ing sawetara tenan hard, pitakonan dhasar bab masalah pikiran-awak, apa tegese dadi manungsa, apa kita gelem kurban kanggo liyane, lan apa – yen ana – prabédan antarane urip lan urip. We are ora panganan luwih saka Tao-Yi understands dhéwé, kang pancene mung dheweke ora pengin dadi entitas digital tanpa awak. Dheweke ora bisa nglirwakake jagad iki, lan sanajan sawetara alasane jelas, akeh sing ora. Apa sing narik kawigaten yaiku sanajan dheweke ora bisa menehi alasan sing kuat lan manunggal ing mburi perlawanane, dheweke gelem kelangan hubungane karo Navin, ilang identitas lan komunitase, lan meh wae (sanajan dheweke nemokake klompok cilik. manungsa kanggo sementara tetep karo, sing uga ora diunggah amarga macem-macem alasan). Dheweke disconnects ing naungan saka nepaki janji kanggo ibune, kanggo nggawa awu dheweke kanggo buyar ing kuil Malaysia saka jaman kepungkur – kang bisa utawa isih ana. Iku bakal nggoleki urip-ganti lan dawa, amarga paling transportasi komersial wis mandhek minangka populasi wis tiba, lan kita kiwa nonton dheweke lunga, tanpa résolusi bener. Nanging, kita ngerti, piye wae, alasane wong-wong sing milih “lunga” lan wong-wong sing pengin “tetep”, sanajan alasan kasebut rada amorf. Bisa uga mbesuk, nanging Chan langsung ngatasi rasa kuwatir saiki, nalika akeh sing wis urip kanthi online.

Iku ayu lan sedhih, lan ngrasa bener ora duwe edict didaktik saka bener vs salah, utawa kanggo elevate mental liwat fisik. Pungkasane, lingkungan ing ngendi kita manggon dadi bagean saka awake dhewe, lan apa setelan kasebut mung digital utawa fisik ora penting.


Caren Gussoff Sumption minangka panulis, editor, maca Tarot, lan pengecer sing manggon ing njaba Seattle, WA karo bojone, artis lan ilmuwan data, Chris Sumption, lan anak kucing sing ora sopan.

Lair ing New York, dheweke sekolah ing Universitas Colorado, Sekolah Institut Seni Chicago, Clarion West (minangka sarjana Octavia Butler Carl Brandon Society) lan Lokakarya Astronomi Launchpad. Caren uga alum Hedgebrook (2010, 2016). Dheweke miwiti nulis fiksi lan mulang kanthi profesional ing taun 2000, kanthi nerbitake novel pisanane, Homecoming.

Caren minangka pembunuh feminis gedhe lan lemu saka warisan Yahudi lan Romany. Dheweke seneng koma serial, espresso quadruple, nyulam, jaman keemasan televisi anyar, lan nganalisa barang-barang. Dheweke mati kalebu infeksi kuping, jamur ireng, lan kismis ing cookie oatmeal.

.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *