ChatGPT: Implikasi kanggo Bisnis | dening Greg Hayworth | Januari, 2023

ChatGPT, layanan anyar saka Open AI, wis njupuk internet kanthi badai kanthi kemampuan kanggo ngasilake basa alami ing demonstrasi sing nggumunake sing durung katon sadurunge. ChatGPT bisa nulis karangan, nggawe makalah riset lan malah ngrampungake sawetara masalah matematika. Open AI wis entuk luwih saka 1 yuta pangguna mung limang dina sawise diluncurake. Kanthi tanggepan sing durung ana sadurunge iki, sampeyan kudu njupuk wektu kanggo ngerti apa iku, apa sing apik kanggo lan ing ngendi sing kudu dihindari.

ChatGPT minangka model basa gedhe. Kemajuan ing model basa gedhe wis nyebabake jeblugan kapabilitas anyar ing pangolahan basa alami (NLP) sajrone 5 taun kepungkur. Kabeh model machine learning, sinau saka data bebener lemah (data sing kita ngerti bener). Bisa uga alon lan larang yen ahli menehi label kanggo data sing cukup kanggo nglatih model pembelajaran mesin. Owah-owahan penting ing NLP kanthi ide latihan model basa topeng. Kanthi teknik iki, kita njupuk ukara sing dikenal, ndhelikake sawetara tembung banjur mbangun model kanggo nyoba lan prédhiksi tembung topeng.

Aku arep New York, lan aku arep kanggo ndeleng a ________

Apa sing kosong?: nuduhake, muter, musik … Yankees game

Model basa bisa sinau manawa opsi kasebut minangka solusi sing bisa digunakake kanggo tembung sing ilang. Kanthi conto sing cukup, model basa bisa sinau tembung utawa frasa sing bakal duwe kemungkinan paling dhuwur kanggo ngisi kothong kanthi bener. Uga, saka cara nggunakake tembung (show, play, musical), ing teks liyane, model bisa sinau sing padha sinonim. Dene Yankees digunakake ing konteks sing beda-beda lan karakteristik sing beda dipelajari. Yankees lan musikal loro-lorone digandhengake karo New York, nanging musikal identik karo drama nalika Yankees digandhengake karo baseball.

Nalika kita nggunakake latihan model basa topeng, kabeh tembung sing ditulis dadi bener dhasar kita. Kita bisa ngetrapake iki kanggo kabeh artikel ing Wikipedia, New York Times lan review produk ing Amazon. Model basa gedhe sing dilatih ing jumlah teks sing meh ora ana watese kanthi luwih saka 1 triliun parameter sing bisa dilatih bisa nindakake sawetara perkara sing apik banget.

Model basa wis sinau luwih saka definisi tembung, wis apal kanyatan tartamtu bab wong lan panggonan.

ChatGPT dudu model basa pisanan lan dudu model basa sing paling gedhe. Inovasi pinunjul saka ChatGPT yaiku aplikasi manungsa ing pembelajaran penguatan loop kanggo output model basa sadurungé sing jenenge GPT-3. Model sadurunge ngasilake asil sing nyengsemake, nanging basa kasebut rada kikuk, kaya robot. Open AI nuduhake macem-macem respon model kanggo wong lan menehi peringkat tanggapan kasebut miturut kesesuaian sing dirasakake. Model mboko sithik sinau saka respon; model sinau apa karakteristik basa wong seneng ndeleng. Kombinasi sinau saka kabeh teks ing internet, banjur fine tuning karo preferensi manungsa sinau wis ngasilake asil sing luwih lancar tinimbang karya sadurunge ing lapangan.

ChatGPT bakal ngasilake basa sing ditulis kanthi apik ing format sing logis.

Conto iki ora cukup spesifik kanggo kondisi perusahaan tartamtu sing bakal digunakake apa-apa, nanging mesthine nyakup topik kasebut kanthi urutan logis sing bisa dianggep program perusahaan minangka bagean saka rencana kasebut. Iki minangka wiwitan sing migunani kanggo rencana sing ditulis kanthi apik.

Dadi, yen sampeyan kudu nggawe dokumen lan sampeyan bisa nindakake tanpa ngirim informasi kepemilikan ing pituduh, nggunakake ChatGPT minangka asisten nulis bisa dadi produktif. Ethan Mollick, profesor ing Universitas Pennsylvania Wharton School of Business, marang NPR ing Interview ing Morning Edition, kang digunakake minangka assistant guru dhewe, kanggo bantuan karo pakaryan silabus, kuliah, assignment lan rubrik grading. kanggo siswa MBA. Kaya carane nggunakake Google saiki, nggunakake asisten AI kanggo nambah produktivitas pribadi minangka tren sing mung bakal nambah.

ChatGPT mung lumaku ing server sing di-host dening Open AI; Dadi, data apa wae sing sampeyan gunakake kanggo sesambungan karo sistem direkam ing server. Iki minangka watesan sing cukup abot kanggo apa sing bisa ditindakake karo ChatGPT ing setelan perusahaan. Contone, bakal menarik kanggo ngirim pitakonan layanan pelanggan menyang ChatGPT kanggo ndeleng kepiye layanan kasebut bakal mangsuli, nanging ora cocog kanggo nyelehake data kepemilikan ing server Open AI.

ChatGPT dirancang kanggo niru tulisan manungsa lan wis sinau sawetara kanyatan babagan jagad iki. Nanging, isih bakal ngasilake respon swara sing yakin sing bener-bener palsu. ChatGPT ora bisa ngasilake jawaban ‘Aku ora ngerti’. Iku luwih kamungkinan kanggo gawé jawaban sing muni convincingly masuk akal.

Contone, Teresa Kubacka, ilmuwan data sing adhedhasar ing Zurich, Swiss, nguji alat kasebut kanthi takon babagan fenomena fisik sing digawe. “Aku sengaja takon babagan apa sing aku ngerti ora ana, supaya aku bisa ngadili apa sejatine uga duwe pangerten babagan apa sing ana lan apa sing ora ana,” ujare. ChatGPT ngasilake jawaban sing spesifik lan masuk akal, didhukung karo kutipan, mula dheweke kudu nyelidiki apa fenomena palsu, “elektromagnon terbalik cycloidal,” pancen nyata. ChatGPT mrodhuksi jeneng ahli fisika sing kondhang nanging judhul publikasi sing diduga digawe, ora ana.

Dadi, ing tahap iki, penting kanggo njaga manungsa ing daur ulang kanggo panggunaan ChatGPT lan gelem mriksa fakta sing diasilake saka tanggapane.

Kasus panggunaan liyane sing apik kanggo ChatGPT yaiku sinau babagan topik anyar. Bisa nggabungake ringkesan ringkes babagan topik utawa ngasilake ringkesan kertas sing luwih rumit kanthi istilah sing luwih gampang. ChatGPT ngelingi sawetara interaksi pungkasan, supaya sampeyan bisa takon pitakonan tindak lanjut. Kemampuan iki kanggo ndhukung pitakonan tindak lanjut sing bisa uga luwih jero tinimbang pitakon awal mbedakake ChatGPT saka mung maca kaca Wikipedia. ChatGPT bisa menehi sampeyan sepisanan cepet babagan topik nanging elinga yen sampeyan isih kudu mriksa fakta kanggo mesthekake yen ora ngandhani crita sing dhuwur.

Pangembang piranti lunak lan ilmuwan data nindakake pakaryan saiki kanthi akeh tab sing mbukak ing browser, akeh sing nuding Stack Overflow, alat sumber wong akeh sing nuduhake solusi kanggo masalah coding. Kita kabeh nindakake iki amarga ora ana sing ngelingi kabeh sintaks kanggo saben fungsi ing saben basa pamrograman sing kudu digunakake. ChatGPT wis sinau saka data ing Stack Overflow lan situs liyane kaya iku. Dadi, ChatGPT bisa ngasilake conto kode kerja sing bisa digunakake ing proyek sampeyan. Ing kasus panggunaan iki maneh kudu ati-ati supaya ora nuduhake kode sumber kepemilikan karo Open AI. Minangka nggodho minangka bisa nempel pemblokiran kode menyang ChatGPT lan takon kanggo nemokake sumber bug, sing bakal ngirim kode sumber kanggo Open AI, mbokmenawa ora apa sing arep kanggo apa.

Ing tahap iki, ChatGPT ditawakake minangka layanan gratis. Dadi, iku korban popularitas dhewe. Ing wektu tartamtu, pangguna ora bisa yakin manawa layanan kasebut bakal duwe kapasitas sing cukup kanggo ndhukung panjaluk kasebut. Pangguna kerep entuk pesen kesalahan sing nuduhake kapasitas ora cukup kanggo ndhukung luwih akeh pangguna ing wektu iki. Ing mangsa ngarep, ing ngendi hardware khusus ing méga bisa dialokasikan adhedhasar panjaluk sing dianggarake, kendala iki bisa dirampungake. Wigati dicathet yen nindakake inferensi model karo model sing gedhene kaya ChatGPT mbutuhake wektu pangolahan GPU. Dikira Open AI mbuwang $3M saben dina kanggo njaga demo saiki.

ChatGPT ora mung model basa gedhe sing kasedhiya; mung model sing paling akeh perhatian ing pers saiki. Google wis ngasilake model sing diarani Flan-T5 sing kompetitif karo ChatGPT lan duwe sawetara kaluwihan. Flan-T5 ora duwe kelancaran lan gampang digunakake ing ChatGPT, nanging bisa ditindakake kanthi sumber terbuka lan bisa digunakake ing hardware lokal tanpa nuduhake data karo Google utawa wong liya.

ChatGPT minangka pangembangan anyar sing nyengsemake kanggo NLP, lan aku ngarepake kacepetan pangiriman solusi AI kaya kasebut bakal terus cepet. ChatGPT minangka alat sing apik kanggo miwiti tugas nulis utawa nemokake sintaks tartamtu ing basa pamrograman populer. Yen digunakake kaya sing dikarepake, bisa nambah produktivitas sing signifikan. Sampeyan kudu mriksa fakta sing digawe dening bot chatting, amarga sok-sok bakal nggawe lan sampeyan kudu ati-ati supaya ora ngirim data kepemilikan menyang server Open AI. Sauntara kuwi, sampeyan bisa njupuk kauntungan saka solusi opensource kanthi lengkap sing padha karo ChatGPT kanggo terus maju kanthi aman kemampuan NLP ing perusahaan sampeyan.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *