ChatGPT ngganti pendidikan, ujare ahli AI. Nanging carane? – DW – 01/24/2023

Nalika Doris Weßels mlebu ing ChatGPT sapisanan, dheweke ujar manawa iku “wayahe gaib.” Iki asale saka profesor informatika bisnis, sing wis nyelidiki intelijen buatan (AI) lan kepiye carane ngganti pendidikan nganti pirang-pirang taun.

Mung sawetara dina sawise ChatGPT, chatbot bertenaga AI, dirilis menyang umum tanggal 30 November 2022, dening perusahaan sing diarani OpenAI.

Sapa wae bisa sesambungan karo ChatGPT liwat browser internet. Sampeyan ngetik pitakonan utawa printah lan ChatGPT nanggapi (meh kabeh). Ing limang dina sawise dirilis, siji yuta wong wis mlebu kanggo nggunakake.

Pratelan kasebut yaiku ChatGPT bisa nerangake, program lan mbantah kanthi efisiensi kaya manungsa.

Weßels, sing adhedhasar ing Kiel University of Applied Sciences, kaget karo teknologi kasebut. Dheweke kandha marang DW: “Iku kaya mlebu ing jagad liyane.”

Ghostwriting kanggo kabeh

Mike Sharples, profesor emeritus ing Universitas Terbuka Inggris, wis ndeleng sawetara “terobosan utama” sajrone karir 40 taun ing intelijen buatan – kalebu prekursor kanggo ChatGPT sing diarani GPT-3.

Sharples ngelingake yen “GPT demokratisasi plagiarisme.”

Sawetara siswa wis mbukak babagan nggunakake teknologi kanggo mbantu dheweke nulis karangan kanthi basa akademik sing sampurna.

Iku kaya ghostwriting gratis kanggo kabeh wong. Nanging ana conto sing nuduhake respon ChatGPT bisa faktual salah.

Apa ChatGPT minangka ancaman kanggo pendhidhikan universitas?

ChatGPT bisa digunakake kanggo nulis makalah riset. Sharples duwe AI ngasilake artikel ilmiah sing ujar “bisa lulus tinjauan akademik pisanan.”

Iki kuwatir Weßels. Dheweke ujar manawa universitas ana bebaya ditinggalake. Ing tangan siji, ana industri piranti lunak, sing ngembangake sistem AI sing luwih kuat. Lan ing sisih liya, ana siswa, sing sinau nggunakake AI ing pendhidhikan luwih cepet tinimbang sing bisa ditindakake dening guru.

Siswa asring sinau babagan teknologi AI anyar kanthi cepet ing wektu nyata liwat media sosial lan kepengin nyoba metode anyar, dene sawetara staf akademik lan profesor bisa uga luwih alon nalika njupuk, utawa nyetel cara.

Weßels ndeleng “skenario medeni sing bisa ditindakake” ing ngendi para profesor sing ora curiga bisa uga mikir yen dheweke wis nindakake tugas sing apik banget yen kabeh siswa ngirim tugas tanpa kesalahan – nalika, nyatane, kabeh ana ing ChatGPT utawa sistem sing padha.

Data sing sithik banget kanggo netepake ancaman saka ChatGPT

Debarka Sengupta, pakar AI sing adhedhasar ing New Delhi, duwe keprihatinan sing padha.

“Kabeh wong ing India ngerti babagan ChatGPT,” ujare Sengupta, sing mimpin Infosys Center for Artificial Intelligence (CAI) ing IIIT-Delhi.

Sengupta kuwatir yen standar akademik bakal nandhang sangsara yen siswa wiwit gumantung ing teknologi kasebut. Yen dheweke mandheg sinau nulis karangan dhewe lan nggunakake ChatGPT, Sengupta ujar manawa dheweke bisa dadi “banget ora kompeten lan ketagihan.”

Nanging isih ana data sing sithik banget kanggo ndhukung rasa wedi kasebut. Nalika nulis, ChatGPT mung metu rong wulan.

Nanging, Sengupta nyathet yen “plagiarisme lan kecurangan mesthi ana” lan motivasi siswa kanggo sinau ora kena disepelekake. Kaya para ahli liyane, Sharples ujar “para siswa mlebu universitas kanggo sinau, ora ngapusi.”

Kesempatan: Kepiye AI chatbots mbantu siswa

Bernadette Mathew minangka salah sawijining murid Sengupta. Dheweke nyelidiki pertumbuhan kanker kanggo gelar PhD ing biologi.

Eksperimen Mathew ngasilake akeh data sing kudu dianalisis. Nanging ora bisa ditindakake kanthi tangan. Dadi, dheweke wis sinau carane nggawe kode kanggo mbantu dheweke nggunakake komputer ngotomatisasi lan nyepetake proses nganalisa data – nanging sinau kode nggawe dheweke berjuang kanggo terus riset.

Sengupta krungu bab kangelan Mathew lan ngenalaken dheweke menyang ChatGPT. Iku wis bantuan gedhe, ngandika Mathew.

Chatbot nerangake apa sing dheweke ora ngerti babagan coding, nemokake kesalahan ing coding dhewe, lan kadhangkala Mathew ngidini kode kasebut kanggo dheweke.

Mathew ujar manawa bisa digunakake ing “99% [of the time].” Sing paling apik, ujare, yaiku ChatGPT ora mung nindakake pakaryan, nanging mbantu dheweke ngerti coding.

AI nggawe dheweke rumangsa “dikuatake” kanggo kerja kanthi mandiri, ujare Mathew.

“Ngobrol karo ChatGPT kaya ngobrol karo wong sing sejatine. Yen aku ngerti iki luwih dhisik, aku bisa nylametake aku akeh wektu lan kerja,” ujare Mathew.

Dheweke ujar manawa chatbots iki bakal “ngubah” karya ahli biologi eksperimen, ngidini para peneliti fokus ing riset, tinimbang kudu sinau babagan kode.

Mbalik ing Kiel, Doris Weßels ujar manawa ChatGPT uga bakal mbantu siswa ing subjek liyane. Bisa mbantu siswa nulis tembung pisanan sing angel, paragraf pisanan saka esai, lan mbantu siswa kanthi apa sing diarani “wedi ing kaca kosong.”

Coba ChatGPT minangka kalkulator ing matématika

Psikolinguistik Kanada Daniel Lametti saka Universitas Acadia ujar manawa ChatGPT bakal ditindakake kanggo teks akademik apa sing ditindakake kalkulator kanggo matematika.

Kalkulator ngganti carane matématika diwulang. Sadurunge kalkulator, asring kabeh sing penting yaiku asil pungkasan – solusi. Nanging nalika kalkulator teka, dadi penting kanggo nuduhake carane sampeyan wis ngatasi masalah – cara sampeyan.

Sawetara ahli nyaranake manawa kedadeyan sing padha bisa kedadeyan karo karangan akademik, sing ora mung dievaluasi babagan apa sing diomongake nanging uga babagan cara para siswa nyunting lan nambah teks sing digawe dening AI – metode kasebut.

Kecerdasan buatan ora kabeh cerdas

ChatGPT ora ngerti karangan sing ditulis – ora ngerti makna basa kasebut. Kaya manuk beo ing kantor profesor sing ngrungokake obrolan lan “ngomong-ngomong,” AI-chatbot mung ngolah lan nampilake basa lan fakta sing diwenehake. Lan bisa nyebabake masalah.

Ana conto teks ChatGPT sing diwaca kaya-kaya ditulis dening ahli – basa kasebut bisa diwaca kanthi apik – nanging ing ngendi isi teks kasebut ora bener.

Dadi, kaya teknologi AI liyane, manungsa isih kudu mriksa lan mbenerake teks sing digawe AI. Suntingan kasebut asring rumit lan mbutuhake kawruh sing nyata babagan subjek, lan bisa dibiji ing universitas ing mangsa ngarep.

Pakar sing kita gunakake kanggo artikel iki ujar manawa teknologi kasebut ora bakal ilang. Adaptasi menyang ChatGPT bakal dadi tantangan kanggo mulang, ujare, nanging uga bisa dadi kesempatan kanggo universitas supaya bisa sinau lan mulang.

Lan Sengupta ujar manawa India sing ngerti teknologi bakal cepet banget nggunakake kesempatan sing diwenehake AI.

Artikel kasebut diterjemahake saka basa Jerman.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *