ChatGPT ngganti pendidikan, ujare ahli AI – nanging kepiye? – DW – 01/24/2023

Nalika Doris Wessels mlebu ing ChatGPT kanggo pisanan, iku “wayahe gaib,” dheweke marang DW. Iki asale saka profesor informatika bisnis sing wis riset intelijen buatan (AI) lan pengaruhe ing pendhidhikan nganti pirang-pirang taun.

Mung sawetara dina sawise ChatGPT, chatbot bertenaga AI, dirilis menyang umum tanggal 30 November 2022, dening perusahaan sing diarani OpenAI.

Sapa wae bisa sesambungan karo ChatGPT liwat browser internet. Sampeyan ngetik pitakonan utawa printah lan ChatGPT nanggapi (meh kabeh). Ing limang dina sawise dirilis, 1 yuta wong wis mlebu kanggo nggunakake.

Pratelan kasebut yaiku ChatGPT bisa nerangake, program lan mbantah kanthi efisiensi kaya manungsa.

Wessels, sing adhedhasar ing Kiel University of Applied Sciences, gumun karo teknologi kasebut. “Iku kaya mlebu ing jagad liyane,” ujare.

Mike Sharples, profesor emeritus ing Universitas Terbuka ing Inggris, wis ndeleng sawetara “terobosan utama” sajrone karir 40 taun ing intelijen buatan – kalebu prekursor ChatGPT sing diarani GPT-3.

Sharples ngelingake yen “GPT demokratisasi plagiarisme.” Sawetara siswa wis mbukak babagan nggunakake teknologi kanggo mbantu dheweke nulis karangan kanthi basa akademik sing sampurna. Iki kaya ghostwriting gratis kanggo kabeh wong, nanging ana conto sing nuduhake tanggapan ChatGPT bisa uga ora bener.

Apa ChatGPT minangka ancaman kanggo pendidikan universitas?

ChatGPT bisa digunakake kanggo nulis makalah riset. Sharples duwe AI ngasilake artikel ilmiah sing ujar “bisa lulus tinjauan akademik pisanan.”

Iki kuwatir Wessels, sing ngandika universitas ana ing bebaya kanggo ditinggalake. Ing tangan siji, ana industri piranti lunak, sing ngembangake sistem AI sing luwih kuat. Lan, ing sisih liya, ana siswa, sing sinau nggunakake AI ing pendhidhikan luwih cepet tinimbang sing bisa ditindakake dening guru.

Siswa asring sinau babagan teknologi AI anyar kanthi cepet ing wektu nyata liwat media sosial lan kepengin nyoba metode anyar, dene sawetara staf akademik lan profesor bisa uga luwih alon nalika njupuk, utawa nyetel cara.

Wessels ndeleng “skenario medeni sing bisa ditindakake” ing ngendi profesor sing ora curiga bisa mikir yen dheweke wis nindakake tugas sing apik banget yen kabeh siswa ngirim tugas tanpa kesalahan – nalika, nyatane, kabeh ana ing ChatGPT utawa sistem sing padha.

Data sing sithik banget kanggo netepake ancaman saka ChatGPT

Debarka Sengupta, pakar AI sing adhedhasar ing New Delhi, duwe keprihatinan sing padha.

“Kabeh wong ing India ngerti babagan ChatGPT,” ujare Sengupta, sing mimpin Pusat Infosys kanggo Kecerdasan Buatan ing Institut Teknologi India Delhi.

Sengupta kuwatir yen standar akademik bisa nandhang sangsara yen siswa wiwit gumantung ing teknologi kasebut. Yen dheweke mandheg sinau nulis karangan dhewe lan nggunakake ChatGPT, ujare Sengupta, dheweke bisa dadi “banget ora kompeten lan ketagihan.”

Nanging isih ana data sing sithik banget kanggo ndhukung rasa wedi kasebut – ChatGPT mung rong wulan.

Sengupta ngendika, “plagiat lan cidra tansah ana,” lan motivasi siswa kanggo sinau ora kena disepelekake.

Sharples nambahake: “Murid menyang universitas kanggo sinau, ora ngapusi.”

Kepiye AI chatbots bisa mbantu siswa

Bernadette Mathew minangka salah sawijining siswa Sengupta, lan dheweke riset babagan pertumbuhan kanker kanggo gelar PhD ing biologi.

Eksperimen Mathew ngasilake akeh data sing kudu dianalisis, nanging ora bisa ditindakake kanthi tangan. Dadi dheweke wis sinau carane nggawe kode kanggo mbantu dheweke nggunakake komputer kanggo ngotomatisasi lan nyepetake proses nganalisa data – nanging sinau kode nggawe dheweke berjuang kanggo ngupayakake riset.

Sengupta krungu bab kangelan Mathew lan ngenalaken dheweke kanggo ChatGPT, lan Mathew wis ketemu dadi bantuan gedhe.

Chatbot nerangake apa sing dheweke ora ngerti babagan coding, nemokake kesalahan ing coding dhewe, lan kadhangkala Mathew ngidini kode kasebut kanggo dheweke.

Mathew ujar manawa kerjane ing “99%” wektu. Sing paling apik, ujare, yaiku ChatGPT ora mung nindakake pakaryan, nanging mbantu dheweke ngerti coding.

AI nggawe dheweke rumangsa “dikuatake” kanggo kerja kanthi mandiri, ujare Mathew.

“Ngobrol karo ChatGPT kaya ngobrol karo wong sing sejatine,” tambah Mathew. “Yen aku ngerti iki sadurunge, aku bisa nylametake wektu lan kerja.”

Mathew ujar manawa chatbots iki bakal “ngrevolusi” karya ahli biologi eksperimen, ngidini para peneliti fokus ing riset, tinimbang kudu sinau babagan kode.

Wessels ujar manawa ChatGPT uga bisa mbantu siswa ing wilayah liyane. Iku bisa njaluk wong-wong mau kanggo nulis tembung pisanan angel utawa paragraf pisanan saka esai, contone, kanggo njaluk wong liwat “wedi saka kaca kosong.”

Coba ChatGPT minangka kalkulator ing matématika

Daniel Lametti, ahli psikolinguistik Kanada ing Universitas Acadia ing Nova Scotia, ujar manawa ChatGPT bakal ditindakake kanggo teks akademik apa sing ditindakake kalkulator kanggo matematika.

Kalkulator ngganti carane matématika diwulang. Sadurunge kalkulator, asring kabeh sing penting yaiku asil pungkasan: solusi. Nanging, nalika kalkulator teka, dadi penting kanggo nuduhake carane sampeyan wis ngrampungake masalah – cara sampeyan.

Sawetara ahli nyaranake manawa kedadeyan sing padha bisa kedadeyan karo karangan akademik, sing ora mung dievaluasi babagan apa sing diomongake nanging uga babagan cara para siswa nyunting lan nambah teks sing digawe dening AI – metode kasebut.

Kecerdasan buatan ora kabeh cerdas

ChatGPT ora ngerti karangan sing ditulis – ora ngerti makna basa kasebut. Kaya manuk beo ing kantor profesor sing ngrungokake obrolan lan “ngomongake manuk beo”, chatbot AI mung ngolah lan menehi basa lan fakta sing diwenehake. Lan bisa nyebabake masalah.

Ana conto teks ChatGPT sing basa kasebut diwaca kaya-kaya ditulis dening ahli – nanging teks kasebut ora bener.

Dadi, kaya teknologi AI liyane, manungsa isih kudu mriksa lan mbenerake teks sing digawe AI. Suntingan kasebut asring rumit lan mbutuhake kawruh sing nyata babagan subjek, lan bisa dibiji ing universitas ing mangsa ngarep.

Pakar DW ngomong karo ujar manawa teknologi kasebut ora bakal ilang. Adaptasi menyang ChatGPT bakal dadi tantangan kanggo mulang, ujare, nanging uga bisa dadi kesempatan kanggo universitas supaya bisa sinau lan mulang.

Lan, ujare Sengupta, India sing ngerti teknologi bakal luwih cepet nggunakake kesempatan sing diwenehake AI.

Artikel kasebut asline ditulis ing basa Jerman.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *