ChatGPT Njupuk Dunia Teknologi dening Badai: 4 Saham Siap Digunakake (Saliyane Microsoft)

Sampeyan bisa uga wis krungu babagan ChatGPT, Chatbot sing didhukung intelijen buatan sing bubar dirilis menyang publik kanthi OpenAI wiwitan. Dirilis tanggal 30 Nopember, chatbot AI sing apik banget nganti 1 yuta pangguna sajrone limang dina. Sawisé rilis ChatGPT, profesor kuliah saiki wedi mundhake karangan kuliah sing digawe AI, lan pangembang piranti lunak bisa uga wedi karo kemampuan coding sing digawe AI ChatGPT.

Microsoft (MSFT 3,57%) wis nandur modal $ 1 milyar ing OpenAI ing taun 2019, lan raksasa awan kasebut saiki lagi ngobrol kanggo nandur modal $ 10 milyar liyane menyang perusahaan kasebut, mula jelas janji gedhe ing mesin AI sing anyar lan canggih iki. Minggu kepungkur, Microsoft ngrilis layanan OpenAI ing platform Azure, sing saiki bisa digabungake para pangembang menyang desain piranti lunak, lan Microsoft dhewe pengin nggawe produk piranti lunak saiki, saka Kantor nganti Bing, kanthi kapabilitas ChatGPT. Minggu kepungkur ing Forum Ekonomi Dunia, CEO Microsoft Satya Nadella ngaku AI bakal dadi “mainstream” ing “sasi, dudu taun.”

Kanthi AI saiki katon tekan ambang ing ngendi dadi saham meja ing macem-macem aplikasi perusahaan lan konsumen, siji bisa yakin saben raksasa teknologi gedhe saiki bakal nandur modal akeh ing AI kanggo saingan.

Yen perang AI diwiwiti, tegese “pedagang senjata” tartamtu – perusahaan semikonduktor sing nggawe AI – kudu entuk bathi kanthi apik, bisa uga luwih akeh tinimbang Microsoft utawa platform teknologi gedhe liyane.

Nalika padha ngomong, iku prodhusèn saka Pick lan shovels dadi sugih sak rush emas California ing 1800s, luwih saka prospectors piyambak. Nerapake logika kasebut menyang AI, saham semikonduktor “pilih lan sekop” ing ngisor iki kudu entuk manfaat kanthi apik ing taun ngarep.

Nvidia

Kecerdasan buatan mbutuhake kemampuan pangolahan paralel gedhe saka unit pangolahan grafis (GPU) kanggo mlaku, lan pimpinan langsung ing GPU yaiku Nvidia (NVDA 6,41%). Apa menarik lan milutaken iku ChatGPT malah saiki ora mbukak ing chip paling anyar Nvidia, H100, utawa “Hopper,” kang mung dirilis pungkasan taun pungkasan. Nanging, inkarnasi ChatGPT saiki nganggo chip A100 sing luwih lawas, dirilis rong taun kepungkur.

Yen sampeyan mikir ChatGPT saiki nyengsemaken, siyap. H100, sing wiwit dikirim ing wulan Oktober, digambarake bisa nindakake fungsi “latihan” AI kanthi kecepatan sangang kaping A100, lan “inferensi” – tumindak AI sing nanggepi pitakonan utawa stimulus liyane – kaping 30. kacepetan. Kajaba iku, H100 njanjeni efisiensi energi 3,5 kaping luwih apik lan biaya kepemilikan kaping telu luwih murah.

Nvidia uga mbukak CPU pertama taun iki sing jenenge Grace, sing dirancang khusus kanggo kerja bareng karo Hopper lan unit pangolahan pusat data (DPU) berorientasi jaringan Nvidia. Bebarengan, sistem AI lengkap iki kudu ngaktifake jaringan ultra-cepet lan gerakan data ing sistem, saliyane pangolahan GPU ultra-cepet.

Nalika revenue chip game Nvidia ambruk ing kuartal kaping telu sing paling anyar dilaporake amarga mabuk pandemik video game lan pasar bear cryptocurrency, revenue pusat data kasebut munggah 31%. Kanthi rilis Kripik Hopper H100 lan perang AI, goleki Nvidia entuk manfaat ing taun 2023. Iki pancen bener sawise sahame didagang mudhun menyang regane luwih wajar sawise penurunan 50% ing 2022.

Taiwan Semiconductor Manufacturing lan ASML Holdings

Produksi GPU Nvidia gumantung ing rong perusahaan asing kasebut, Taiwan Semiconductor Manufacturing Corporation (TSM 2,98%) lan ASML Holdings (ASML 2,95%). Sampeyan bisa uga ngerteni TSMC minangka salah sawijining pilihan saham paling anyar Warren Buffett, amarga Oracle of Omaha tuku saham $ 4 milyar ing musim panas pungkasan.

Kaping pisanan ing ASML, sing duwe monopoli ing teknologi utama sing digunakake kanggo ngasilake semikonduktor canggih, sing diarani litografi ultraviolet ekstrem (EUV). Nalika perusahaan chip canggih wiwit nggawe semikonduktor kanthi transistor kurang saka 10nm, laser teknologi EUV sing apik banget dadi perlu. Amarga aplikasi intelijen buatan mbutuhake chip transistor sing paling padhet, efisien daya supaya bisa mlaku, perang AI sing berkembang bakal nuntut panyebaran chip kanggo ngasilake chip sing luwih maju. Tegese luwih akeh tuku mesin ASML.

Sumber gambar: Getty Images.

Mesthine, ana akeh langkah liyane kanggo nggawe chip sing paling canggih tinimbang mung litografi. Lithography kudu bisa bebarengan karo peralatan masking, etch lan mesin deposisi, metrologi lan mesin inspeksi, lan packaging majeng kanggo nggawe chip luar biasa Komplek iki tanpa cacat.

Bener iku, tenan angel kanggo nindakake, lan mulane Taiwan Semiconductor duwe parit competitive dhewe, thanks kanggo taun pengalaman minangka pengecoran outsourcing paling gedhe ing donya. Taun kepungkur, TSMC ngluwihi Intel (INTC 2,81%) ing prodhuksi Kripik anjog-pinggiran, lan iku mung katon widening timbal diwenehi ukuran TSMC lan kauntungan ukuran, uga kangelan Intel saiki saka cahya kanggo pasar PC banget. Ing kuartal kaping papat, TSMC ngasilake luwih saka 56% semikonduktor ing donya, kanthi pangsa pasar sing luwih dhuwur.

Ing telpon penghasilan anyar karo analis, manajemen TSMC negesake segmen komputasi berkinerja tinggi kanggo pelanggan AI minangka alesan optimisme babagan pemulihan ing pasar semikonduktor ing separo kapindho 2023.

Dadi, ASML lan TSMC kerja bareng, nanging loro-lorone duwe keuntungan kanthi kompetitif kanggo ngasilake chip paling maju sing dibutuhake kanggo pangolahan AI. Investor regane kayata Buffett bisa uga tertarik karo TSMC sing luwih murah, sing mung dagang kaping 13.7. Kangge, investor wutah bisa uga seneng monopoli teknologi ASML, model bisnis entheng aset, lan prospek pertumbuhan sing luwih lancar, sing ndadekake regane luwih dhuwur ping 42.

Teknologi Micron

Pungkasan, kabeh pangolahan data kasebut mbutuhake memori lan panyimpenan sing akeh, sing bakal entuk bathi produser memori Teknologi Micron (MU 3,73%).

Asil Micron saiki ing freefall lan pangentukan kamungkinan bakal negatif kanggo rong kwartal sabanjuré, minangka plunge sajarah ing dodolan PC bebarengan karo kekirangan ing Smartphone lan elektronik konsumen wis kepunjulen imbangan panyedhiya pasokan alus ing pasar memori.

Isih, saham Micron kanthi ajaib tetep tahan banting, kira-kira tingkat tekan wulan Juni kepungkur, sanajan asile saya tambah parah. Iki amarga saham saiki dagang mung ing ndhuwur nilai buku Micron, lan pasar cenderung maju. Kangge, Micron iku salah siji saka mung telung pemain global sing gawé memori DRAM ing skala, lan siji saka mung limang pemain sing mrodhuksi panyimpenan lampu kilat NAND.

Kanthi kompetisi winates, loro Micron lan peer SK Hynix wis ngumumake pemotongan belanja drastis kanggo 2023, sing kudu mbantu mulihake keseimbangan permintaan pasokan ing setengah taun kepungkur. nalika mimpin Samsung ngandika pungkasan taun pungkasan iki looking kanggo njaga investasi ing Kripik memori senadyan downturn, Analysts saiki mangu iku bakal nindakake, utamané ing tangi saka preannouncement pangentukan waktu papat Samsaya Awon saka samesthine. Nyatane, ing Jan. 16, Digitimes kacarita Samsung bakal Cut sawetara saka produksi NAND sawijining, mbok menawa menehi menyang kasunyatan saka kahanan.

Kajaba iku, Micron entuk pimpinan teknologi sajrone kompetisi winates taun kepungkur. Sajrone nem wulan kepungkur, Micron dadi produsen memori pertama sing entuk chip DRAM 1-beta lan sing pertama ngasilake chip lampu kilat NAND 232-lapisan. Kanthi pimpinan teknologi saiki lan kabeh peserta pasar saiki katon nyuda produksi, Micron kudu entuk manfaat ing setengah mburi taun 2023 lan sabanjure, amarga panjaluk server AI intensif memori mundhak.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *