ChatGPT – Robot Eloquent utawa Mesin Misinformasi?: QuickTake

Carane

Chatbots wis ngganti manungsa ing pusat telpon, nanging ora bisa mangsuli pitakon sing luwih rumit saka pelanggan. Sing bisa uga bakal diganti, yen rilis ChatGPT ana sing kudu ditindakake. Program kasebut njupuk akeh informasi kanggo ngasilake teks sing muni alami adhedhasar pitakon utawa pituduh. Bisa nulis lan debug kode ing sawetara basa pamrograman lan ngasilake puisi lan esai – malah niru gaya sastra. Sawetara ahli nyatakake yen iki minangka prestasi intelijen buatan sing bisa ngganti manungsa kanggo akeh tugas, lan potensial gangguan bisnis gedhe kaya Google. Liyane ngelingake yen alat kaya ChatGPT bisa mbanjiri Web kanthi informasi sing salah.

1. Sapa sing konco ChatGPT?

Iki dikembangake dening laboratorium riset OpenAI sing berbasis ing San Francisco, sing diadegake bebarengan karo programmer lan pengusaha Sam Altman, Elon Musk lan investor Silicon Valley liyane sing sugih ing taun 2015 kanggo ngembangake teknologi AI sing “manfaat kanggo kabeh manungsa.” OpenAI uga wis ngembangake piranti lunak sing bisa ngalahake manungsa ing game video lan alat sing dikenal minangka Dall-E sing bisa ngasilake gambar – saka fotorealistik nganti fantastis – adhedhasar deskripsi teks. ChatGPT minangka pengulangan paling anyar saka GPT (Generative Pre-Trained Transformer), kulawarga program AI sing ngasilake teks. Saiki gratis digunakake minangka “pratinjau riset” ing situs web OpenAI nanging perusahaan pengin golek cara kanggo monetisasi alat kasebut.

Investor OpenAI kalebu Microsoft Corp., sing nandur modal $1 milyar ing taun 2019, yayasan amal pendiri LinkedIn Reid Hoffman lan Khosla Ventures. Sanajan Musk minangka pendiri lan donor awal kanggo nirlaba, dheweke mungkasi keterlibatan ing 2018 lan ora duwe saham finansial, ujare OpenAI. OpenAI pindah kanggo nggawe entitas untung ing taun 2019 nanging duwe struktur finansial sing ora biasa – pengembalian investasi diwatesi kanggo investor lan karyawan, lan bathi sing ngluwihi bathi kasebut bali menyang nirlaba asli.

Piranti GPT bisa maca lan nganalisis swathes teks lan ngasilake ukara sing padha karo cara manungsa ngomong lan nulis. Dheweke dilatih ing proses sing diarani unsupervised learning, sing kalebu nemokake pola ing dataset tanpa diwenehi conto label utawa instruksi eksplisit babagan apa sing kudu digoleki. Versi paling anyar, GPT-3, nyedhot teks saka saindhenging web, kalebu Wikipedia, situs warta, buku lan blog kanggo nggawe jawaban sing relevan lan apik. ChatGPT nambah antarmuka obrolan ing ndhuwur GPT-3.

3. Apa tanggapane?

Luwih saka yuta wong ndhaptar nggunakake ChatGPT ing dina sawise diluncurake ing pungkasan November. Media sosial wis rame karo pangguna sing nyoba nyenengake, nggunakake saham murah kanggo teknologi kasebut. Sawetara wis nuduhake respon kanggo pitakonan trivia sing ora jelas. Liyane gumun karo argumen sejarah sing canggih, “esai” kuliah, lirik lagu pop, puisi babagan cryptocurrency, rencana meal sing nyukupi kabutuhan diet lan solusi kanggo tantangan program.

4. Apa maneh sing bisa digunakake?

Kasus panggunaan potensial minangka pengganti mesin telusur kaya Google. Tinimbang nggoleki puluhan artikel babagan topik lan nyetop baris teks sing relevan saka situs web, bisa uga menehi respon sing luwih dhisik. Bisa nyurung layanan pelanggan otomatis menyang tingkat kecanggihan anyar, ngasilake jawaban sing cocog nalika sepisanan supaya pangguna ora ngenteni ngobrol karo manungsa. Bisa ngrancang kiriman blog lan jinis konten PR liyane kanggo perusahaan sing mbutuhake bantuan copywriter.

5. Apa watesane?

Jawaban sing digabungake dening ChatGPT saka informasi bekas bisa muni kanthi wibawa supaya pangguna bisa nganggep manawa wis verifikasi akurasi. Apa sing ditindakake yaiku mbuwang teks sing maca kanthi apik lan muni cerdas nanging bisa uga ora lengkap, bias, sebagian salah utawa, sok-sok, omong kosong. Sistem kasebut mung apik karo data sing dilatih. Dicopot saka konteks sing migunani kayata sumber informasi, lan sawetara kesalahan ketik lan cacat liyane sing asring bisa menehi tandha materi sing ora bisa dipercaya, konten kasebut bisa dadi lapangan ranjau kanggo wong sing ora ngerti babagan subyek kanggo ngerteni a respon cacat. Masalah iki nyebabake StackOverflow, situs web pemrograman komputer kanthi forum saran coding, nglarang tanggapan ChatGPT amarga asring ora akurat.

6. Kepiye babagan risiko etika?

Minangka intelijen mesin dadi luwih canggih, uga potensial kanggo trickery lan gawe piala. Microsoft AI bot Tay dicopot ing taun 2016 sawise sawetara pangguna ngajar supaya ujar rasis lan seksis. Liyane sing dikembangake dening Meta Platforms Inc. nemoni masalah sing padha ing taun 2022. OpenAI wis nyoba nglatih ChatGPT kanggo nolak panjaluk sing ora cocog, mbatesi kemampuan kanggo nyemburake ujaran sengit lan salah informasi. Altman, pejabat eksekutif OpenAI, wis nyengkuyung wong supaya “jempol mudhun” tanggapan sing ora nyenengake utawa nyerang kanggo nambah sistem kasebut. Nanging sawetara pangguna wis nemokake solusi. Ing atine, ChatGPT ngasilake rantai tembung, nanging ora ngerti pentinge. Bisa uga ora njupuk bias jender lan ras sing bakal dingerteni manungsa ing buku lan teks liyane. Iku uga senjata potensial kanggo ngapusi. Guru sekolah kuwatir yen siswa entuk chatbots kanggo nindakake peer. Anggota parlemen bisa uga kebanjiran surat sing katon saka konstituen sing ngeluh babagan undang-undang sing diusulake lan ora ngerti yen asli utawa digawe dening chatbot sing digunakake dening perusahaan lobi.

Crita liyane kaya iki kasedhiya ing bloomberg.com

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *