Coding proyek kanggo dekoding hukum jangkrik: Nalika Ranji Trophy entuk wasit wadon pisanan

“Para pemain terus nelpon kula ‘Pak’ kanggo sawetara wektu sadurunge mbenerake ‘Madam’,” ujare N Janani babagan dina pertama dadi wasit Piala Ranji kanggo game Railways vs Tripura ing Surat, Selasa. Iku ora mung bab iki misplaced gender honorifics; ing 36-taun-lawas uga perang stereotype lawas: sing wadon ora cukup ngerti nuansa game.

“Dheweke bakal nyoba mriksa apa aku ngerti aturan kasebut … Dheweke ora biasa ndeleng wasit wanita. Ing telpon cedhak, padha bakal takon – ‘Apa sampeyan yakin iku bat lan ora wentis bye?’ – wus kanggo sijine sawetara mangu ing atine. Nanging yen dheweke ngerti yen sampeyan yakin, dheweke bakal terus main. Saiki wis ana telu, dheweke bakal biasa karo awake dhewe.

Minggu iki, Janani, bebarengan karo Vrindha Rathi lan V Gayathri, dadi bagian saka wasit wanita pisanan sing dadi wasit ing game Ranji. Profesional IT siji-wektu, sing bosen karo tugas meja ing minggu pisanan, kudu nglakoni perjalanan sing angel banget kanggo ngrusak benteng lanang jangkrik. Lan nalika kedadeyan kasebut, sawetara menit sadurunge game diwiwiti ing stadion Kontraktor Lalbhai Surat, ana “kupu ing weteng”.

Janani malah ora entuk akeh wektu kanggo rendhem ing wayahe amarga sandiwara diwiwiti saka pungkasan sing dadi officiating. “Sawise aku ngomong ‘Ayo main’, aku beku sawetara. Lan ing bal kaping papat, ana banding banter kanggo lbw, sing nggawe aku guncang lan wiwit ing kono, iku mung rutinitas normal, “ujare wasit sing ana ing panel Dewan Kriket Internasional.

Bengi sadurunge debut, Janani meh ora turu. Lan sanajan dheweke tangi lan tekan lemah, dheweke ngrasakake tekanan. “Jujur, iki mung game liyane. Aku wis dadi wasit ing pertandingan internasional (India vs Australia wanita T20I wulan kepungkur), nanging sakperangan alesan, aku bakal meksa dhewe. Aku gugup nalika mlebu,” ujare Janani marang The Indian Express.

Nanging, nalika ana ing tengah, para pemain weruh yen Janani arang banget nandhang tekanan, sanajan para pemain banding banget.

Muji wasit debut kanggo nangani “game kasebut kanthi apik”, kapten Railways Upendra Yadav marang The Indian Express, “Kita ngerti yen dheweke bakal dadi pejabat, nanging isih katon beda nalika dolanan diwiwiti. Nanging, saben ana telpon cedhak utawa banding, dheweke ditangani kanthi apik. Biasane karo wasit anyar, pemain teka karo trik kanggo mislead wong, nyoba kanggo njupuk unscheduled ngombe-break lan ing. Nanging amarga dheweke wis dadi pejabat ing game internasional, dheweke ngerti aturan kasebut.

Sanadyan jangkrik wanita wis nggawe tandha ing India, umpiring, pembinaan lan komentar isih akeh wong lanang.

Janani ngendika, yen wis diputusake bakal dadi panitia ing pertandhingan kasebut, dheweke mutusake supaya para pemain lan awake dhewe nyaman kanthi nekani latihan ing wayah wengi pertandingan Ranji.

Janani sadurunge wis dadi juru main ing pertandhingan Divisi Pertama ing Chennai lan ing pertandhingan Liga Premier Tamil Nadu. “Sawise para pemain kenal, dheweke ora nate tekanan. Nanging kadhangkala nalika dheweke ora entuk keputusan, dheweke nyoba menehi tekanan lan cenderung menyang wasit lanang. Mengkono kosok baline ing game wanita, ing ngendi dheweke teka menyang wasit wanita nalika wasit lanang banget ketat.

Kanggo Janani, ing pirang-pirang cara iki minangka impen sing diwiwiti ing taun 2009. Lulusan teknik komputer, dheweke digarap perusahaan IT sing misuwur minangka bagian saka proses penempatan kampus. Nanging tugas 9-5-5 ora dadi pikirane Janani.

“Saben dina nalika aku mbukak JavaScript, ing salah sawijining tab ing komputer, aku bakal mbukak situs web iki kanggo mriksa skor jangkrik. Lan amarga aku ora seneng karo proyek kasebut, aku pengin nindakake sing beda. Lan amarga aku seneng banget karo jangkrik, aku mutusake yen wasit minangka sing dakkarepake,” ujare Janani.

Ing 2009, nalika Asosiasi Kriket Tamil Nadu ngiklanake ujian wasit, Janani takon apa dheweke bisa nglamar. “Ora”, wangsulane. Telung taun sabanjure, dheweke nampa jawaban sing padha, nanging ing taun 2015, jarum wis pindah. “Penolakan kasebut angel ditindakake amarga aku wis kesel karo pakaryan IT. Ing taun 2015, nalika aku nyedhaki TNCA maneh, dheweke ngandhani supaya aku nerusake nulis ujian lan mengko bakal ditelpon. Aku mlebu kelas lan ngrampungake ujian. Aku uga ngresiki swara viva. Sawisé iku, aku miwiti officiating ing sekolah jangkrik lan kene aku saiki, “ujare Janani, sing ninggalake proyek IT ing 2018.

Saka coding nganti dekoding undang-undang jangkrik lan nangani bias jender, iki wis dadi perjalanan sing cukup kanggo Janani.

.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *