Endometriosis, infertilitas lan urip kerja: panjaluk wanita kanggo diakoni | Kesehatan Wanita BMC

Karakteristik populasi

Wawancara ditindakake karo 12 wanita lan suwene 28-65 menit. Umur rata-rata yaiku 33 ± 3,3 taun (kisaran 29-40 taun). Umur rata-rata wiwitan gejala yaiku 15 ± 2.8 taun (kisaran 13-17 taun), lan umur rata-rata nalika diagnosa yaiku 29 ± 2.6 taun (kisaran 23-32 taun). Lima pasien wis ngalami operasi amarga patologi endometriotik. Status profesional kadhaptar ing Tabel 1.

Tabel 1 Karakteristik wanita

Telung tema utama sing muncul saka wawancara: (i) alangan kanggo nyelarasake penyakit lan urip kerja, (ii) faktor-faktor sing nggampangake kesejahteraan ing karya, lan (iii) konsekuensi lan prospek.

Rintangan kanggo ngimbangi penyakit lan urip kerja

A alangan fisik, impact psikologis

Nyeri panggul siklik minangka salah sawijining manifestasi klinis endometriosis sing paling kerep lan minangka gejala pisanan sing dilapurake dening pasien minangka makili cacat nalika kedadeyan sajrone kegiatan profesional.

“Iku angel kanggo ndalang yen kabeh iku apik ing ngarepe klien nalika pain teka kaya tatu nusuk.” P4

Wedi iki nyebabake pasien ngarep-arep wektu krisis lan golek cara kanggo ngatasi.

“Aku ngarepake, aku wedi banget karo krisis pencernaan iki amarga aku ora bisa nindakake apa-apa, aku lumpuh amarga lara. Dadi aku ngarep-arep, kadhangkala aku njupuk dina nalika haid. P5.

“Aku bakal lungguh karo botol banyu panas ing celonone, aku isih ana ing karya.” P11.

Kondisi kerja ora padha kanggo kabeh pasien. Sawetara bisa kerja ing posisi analgesik, lungguh paling akeh, dene liyane ora duwe akses menyang jamban sajrone jam kerja:

“Aku ngalami wektu sing angel banget, amarga aku nginep kabeh dina ing mobil. Aku ngalami episode sing lara banget ing mburi setir bubar amarga gumpalan getih, ngrusak kabeh sandhangan lan kursi mobil amarga ora ana papan kanggo mandheg. P6.

“Aku ngadeg sedina muput lan ora diidini menyang kamar mandi kanthi asring.” P7

Saliyane gejala endometriosis sing nyeri, manajemen infertilitas uga dianggep minangka penghalang kanggo produktivitas, amarga efek samping saka perawatan hormonal lan amarga stres sing ana gandhengane karo akeh pemeriksaan lan prosedur medis.

“Apa sing nyebabake uripku ing umum yaiku IVF amarga perawatan hormon saya nyebabake mual, pusing, aku gemeter lan asring kesel.” P10

“Kadhangkala aku luwih alon, kurang fokus lan luwih angel nindakake tugas kanthi bener, utamane nalika ngenteni asil tes getih.” P12

Penyakit sing ngisin-isini

Luwih saka setengah wanita sing diwawancarai ngakoni meneng babagan penyakite ing papan kerja amarga isin, wedi marang pangadilan utawa rasa kelemahane.

“Aku rumangsa kaya diadili, kaya aku ora cukup sregep utawa cukup mbantu kanca-kancaku. Aku ketemu bocah wadon sing ora serius lara weteng.” P1

“Iku wedi yen diadili. Aku ora pengin wong mikir aku rapuh, yen aku bakal lara utawa lara luwih akeh tinimbang liyane. P6

“Aku pengin mbuktekake manawa aku bisa kerja keras kaya wong sing ora lara.” P3

Sawetara pasien nyatakake yen dheweke luwih seneng ngapusi kanggo mbenerake absen bola-bali. Pasien kasebut percaya yen rasa nyeri sing ana gandhengane karo endometriosis ora bakal dirasakake dening lingkungan profesional minangka alasan sing cukup serius kanggo absen. Sawetara pasien uga nyaranake hubungane antara kekurangan pangerten iki lan lingkungan sing umume wong lanang sing kerjane. Pungkasan, sawetara pasien diterangake ora duwe pilihan nanging ndhelikake penyakit amarga wedi kelangan jabatan utawa pakaryan:

“Aku malah kudu ngapusi lan ujar manawa aku ngunci punggung kanggo tetep ing omah, aku lara banget, nanging yen aku ujar manawa aku haid, aku ora bakal dianggep serius.” P4

“Pancen angel banget kanggo ngomong, utamane amarga aku mung kerja karo wong lanang. Dheweke ora ngerti tenan lan ora nyambung karo kasunyatan kasebut. Iku rumit banget.” P9.

“Ing industri ritel, kita kabeh dadi pion. Yen kita wiwit duwe masalah kesehatan, kita ditawakake posisi sing luwih murah. P2

Nangani absen

Umume wanita sing diwawancarai ujar manawa rasa lara kasebut nggawe angel utawa ora bisa ditindakake, nanging dheweke mesthi nemokake cara supaya ora lara. Asring wanita kasebut nglaporake manawa dheweke percaya yen iki bakal ‘diremehake’ dening lingkungan kerjane, lan sawetara uga ora ngerteni kabutuhan cuti medis sing sah.

“Aku nyoba ora njupuk wektu kerja, amarga aku ora pengin dadi rekan kerja.” P3

“Aku luwih seneng ngatur lan gawe jadwal dina utawa wektu istirahat sajrone wektuku.” P8

Nanging, pendekatan sing wis precarious iki dadi tantangan banget nalika miwiti perawatan fertilisasi in-vitro (IVF). Amarga tambah akeh janjian medis lan efek sing signifikan saka perawatan kasebut, sawetara pasien sing wis biasa ngatur jadwal miturut rasa lara kanthi cepet bakal kewalahan. Sawetara pasien nggambarake perasaan kaya lagi nahan rong proyek kanthi jadwal sing bertentangan:

“Salah sawijining perkara sing paling angel diatur nalika ngalami perawatan ART yaiku ngimbangi kerja karo janjian klinik.” P10

“Dina-dina aku kudu menyang klinik kesuburan pancen angel. Aku lunga menyang kono awal banget lan cepet-cepet bisa kerja ing wektu sing tepat. P8

Wanita liyane milih nahan proyek profesional kanggo fokus mung ing proyek meteng:

“Saiki, kanthi IVF, aku ora duwe wektu kanggo nggoleki proyek anyar, amarga aku fokus ing kepinginan kanggo ngandhut.” P2

“Aku mutusake kanggo miwiti perawatan sawise kontrak jangka tetep amarga aku ora pengin mbenerake manawa ora mlebu kerja anyar.” P9

Faktor sing nggampangake kesejahteraan ing karya

A tembung mardika

Umume pasien nyatakake yen dheweke ora gelem ngomong babagan endometriosis, nyeri lan perawatan kesuburan ing lingkungan profesional. Nanging, sawetara pasien sing milih (utawa duwe kesempatan) kanggo ngrembug babagan perkara kasebut kanthi terbuka karo majikan lan kanca-kancane kanthi konsisten nggambarake paningkatan kualitas kerjane:

“Aku rumangsa lega, aku kuwatir lan pungkasane: ora ana diskriminasi, ora ana pertimbangan.” P8

Nanging, wanita kasebut ngakoni yen dheweke ora bakal bisa njupuk langkah iki yen ora ana posisi profesional sing tetep. Sawetara wanita nyatakake yen kombinasi posisi permanen sing aman lan wiwitan perawatan IVF minangka faktor utama sing motivasi komunikasi ing lingkungan profesional. Uga katon yen proses IVF lan infertilitas dianggep minangka subyek sing luwih konkrit lan luwih gampang diajak ngobrol ing lingkungan profesional tinimbang gejala endometriosis sing nyeri.

“Aku ngomong babagan iki sawise setahun, ing wawancara individu sing ditindakake kanthi rutin. Iki minangka wektu sing apik kanggo nyritakake babagan gejala lan pembuahan in-vitro sing dijadwalake. P1.

“Aku wis telung taun ing program IVF lan luwih gampang kanggo mbenerake absenku. […] Aku rumangsa luwih sah ing konteks proyek meteng tinimbang ing konteks lara weteng sing prasaja. Aku rumangsa bos lan kanca-kancaku luwih ngerti kahananku.” P10.

Akeh wanita sing ngakoni yen dheweke milih pasangan wanita saka hierarki manajerial kanggo ngomong atas jenenge. Dheweke kerep rumangsa yen wong wadon bakal luwih ngerti kahanane lan nanggapi kanthi cara sing empati.

“Aku liwat manajer HR langsung, wong wadon. Luwih gampang kaya ngono. Dheweke nggawe sesambungan karo kanca-kanca liyane, dheweke nerangake yen aku lagi ngalami intervensi, yen aku butuh wektu, sawetara dina saben wulan, tanpa rincian khusus, nanging dheweke sing nggawe isyarat supaya dheweke ngerti. kahananku.” P3.

Pungkasan, sawetara pasien bisa nyatakake awake dhewe kanthi ngrujuk langsung menyang hukum Prancis, sing ngidini dheweke ora bisa kerja ing kasus perawatan reproduksi.

“Kanggo proyek kaping pindho iki, aku bisa ngandhani teks hukum kanggo mbenerake absenku. Kabeh mlaku kanthi apik, dheweke nampa syaratku.” P4

Fleksibilitas organisasi: faktor penentu

Patients unanimously nerangake kerumitan organisasi koordinasi jadwal profesional karo jadwal IVF. Katon yen pengalaman periode iki luwih apik kanggo wanita sing kerjane luwih fleksibel lan rekan kerja lan atasan luwih apik.

“Aku begja amarga saben aku ora apik, kanca-kancaku ndhukung aku. Yen aku butuh istirahat, aku ngerti aku bisa ngandelake dheweke. P4

“Jam kerjaku ora tetep; Aku bisa pindah kelas. Kanthi muter kabeh paramèter, aku bisa terus kerja. Aku meh ora mangkat kerja.” P11

“Dadi dadi wiraswasta, luwih gampang diatur, aku ora kerja ing dina-dina aku duwe janjian medis.” P7

Pandemi COVID-19 lan tekane kerja jarak jauh uga diterangake dening akeh pasien minangka gangguan ing kabeh kesulitan organisasi.

“Krisis kesehatan sing kita alami minangka berkah sing nyamar. Pakaryan adoh ngidini kita tetep efisien nanging bisa ngatasi rasa lara. P1

Akibat lan wawasan

A path karir shaped dening penyakit

Luwih saka setengah saka peserta felt sing endometriosis duwe impact negatif ing karir. Iki kadhangkala tegese owah-owahan karir sukarela utawa diwanti-wanti, dipecat utawa mung kemajuan luwih alon tinimbang kolega.

“Aku pengin dadi polisi, nanging ana akeh kegiatan olahraga lan pancen mokal kanggo aku sajrone haid. Aku kudu ninggalake proyek iki. P2

“Aku nggawe owah-owahan profesional kanthi penyesalan. Aku disenengi proyek aku iki; Aku wis bisa pindhah munggah andha. Nanging kanthi fisik aku ora bisa nahan maneh. Aku kudu nggawe kompromi. P8.

Akeh peserta nyalahake perjalanan infertilitas sing meksa nggawe pilihan antarane duwe anak lan nerusake karir.

“Kepinginan duwe anak luwih kuwat tinimbang karirku. Aku nyerahake lamaran kanggo posisi manajemen. P12

“Kanggo IVF pisanan, aku kudu mandheg kerja amarga aku rumangsa diadili dening majikan lan kolega.” P10

A panjalukan kanggo pangenalan

Nalika ditakoni apa sing bisa nambah pengalaman, pasien ujar manawa butuh pangenalan ing papan kerja. Miturut wong-wong mau, pangenalan iki kudu luwih dhisik ndherek informasi sakabèhé sing luwih apik babagan endometriosis kanggo masyarakat umum uga kanggo kalangan profesional. Langkah-langkah kanggo nyetel jam kerja miturut periode gejala lan nambah keluwesan wektu lan lokasi kerja uga asring kasebut. Akeh wanita uga dilaporake babagan jinis langkah kasebut sing wis ditindakake ing negara liya.

“Kita kudu ngomong babagan iki ing perusahaan lan sekolah, supaya wong bisa luwih ngerti lan nanggapi kanthi positif.” P5

“Sawetara negara wis ngetrapake dina istirahat saben minggu nalika sampeyan duwe haid, iki minangka kemajuan sing apik. Aku ora ngerti kenapa endometriosis ora diakoni minangka penyakit. Aku pengin duwe pangaturan jam kerja, utawa kerja jarak jauh. P2.

Miturut peserta, rong aktor sing beda kudu melu ing langkah-langkah pangenalan ing karya: dokter reproduksi kudu kanthi sistematis ngandhani pasien babagan hak profesional sajrone periode perawatan, lan dokter kerja kudu ndhukung adaptasi posisi utawa jadwal utawa nggampangake. karya remot.

“Aku duwe kunjungan medis ing obat kerja, nanging dheweke uga ora ngerti babagan penyakit kasebut. Muga-muga dheweke bisa nglatih aku, ngobrol karo manajemen supaya luwih gampang. P6.

“Dokter reproduksi sing ngetutake aku mesthi takon apa kabeh mlaku kanthi apik. Kajaba iku, dheweke sing nuduhake teks hukum kanggo absen bola-bali. P5

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *