FITUR: Percikan padhang saka sekolah Kildare melu ing BT Young Scientist and Technology Exhibition 2023

Sawise rong taun ing watesan Covid-19 sing ketat, BT Young Scientist and Technology Exhibition (BTYSTE) pungkasane bali kanthi lengkap; lan kabeh tanpa perlu NASA centrifugal.

Wolung sekolah saka County Kildare melu kompetisi ilmu sing paling diantisipasi taun iki: Sekolah Dasar Maynooth Post, Sekolah Komunitas Celbridge, Confey Community College (Leixlip), Coláiste Lorcáin (Castledermot), lan Sekolah Menengah St Paul (Monasterevin).

Kajaba iku, ana proyek saka Newbridge College, Coláiste Naomh Mhuire (Naas) lan Gaelcholáiste Mhaigh Nuad (Maynooth).

Pimpinan Leinster rawuh ing upacara sing misuwur lan lungguh karo sawetara peserta sing beda-beda kanggo ngrembug proyek, motivasi, lan tujuane kanggo masa depan.

NAAS

Ngomong babagan proyek kasebut, Sinead Byrne lan Ellie Coffey, loro siswa Transisi Year (TY) saka Coláiste Naomh Mhuire, ujar manawa dheweke pengin mbantu wong ngembangake kabiasaan sing ramah lingkungan; topik sing relevan banget ing jaman saiki.

Judhul ‘Kebiasaan ijo: Aplikasi sing mbantu pangguna nggawe kabiasaan sing ramah lingkungan’, pasangan kasebut nggawe aplikasi sing menehi tips migunani sing katon cilik, nanging nggawe bedane gedhe.

Nganti saiki, wis diuji coba karo 200 siswa, kanthi asil positif banget.

Tip sing diwenehake kalebu garing sandhangan ing njaba, lan nyuda daging.

Nerangake kenapa dheweke milih nyiyapake aplikasi kasebut, Sinead ujar manawa duo kasebut melu panitia sekolah ijo, lan ‘sangat semangat kanggo nglindhungi lingkungan.

Ellie nambahake yen dheweke kepengin sinau klimatologi nalika dheweke kuliah.

Pasangan kasebut dipandu dening guru Nadine Hennessy.

Sinead Byrne lan Ellie Coffey

Loro siswa liyane saka sekolah kasebut, Róisín Dunne lan Arianna Petley, diilhami dening Leonardo Da Vinci sing legendaris, kanthi proyek, ‘Penemuan Leonardo Da Vinci: Mbandingake Kemarin karo Dina iki.’

Proyèk ambisius melu duo mriksa cithak biru kanggo macem-macem panemuan modern, kayata parasut, lan cara sing padha karo mitra modern.

“Aku pengin nuduhake carane rekayasa owah-owahan saka wektu,” Róisín nerangake: “Karya-karyane pancen nyengsemake sanajan ana kendala teknologi nalika jamane.”

Roisin Dunne lan Arianna Petley

Róisín, sing uga dituntun dening Ms Hennessy, nambahake: “Aku mesthi kepincut karo dheweke; dheweke pancen wong sing akeh bakat, lan duwe pikiran sing cerdas lan inspirasi.”

Ora perlu dikandhakake, Róisin ujar manawa dheweke kepengin ngupayakake teknik ing mangsa ngarep.

NEWBRIDGE

Siswa liyane, Tara Mulhall saka Newbridge College, fokus proyek dheweke ing ‘ramalan politik condong individu adhedhasar profil media sosial.’

Siswa taun lima, sing dibimbing guru Dermot Walsh, ujar manawa dheweke diilhami dening kepinginan kanggo nggabungake seni, politik, psikologi lan teknologi, saliyane riset babagan skandal data Cambridge Analytica 2018.

Dheweke ujar manawa program kasebut minangka ‘jaringan saraf’, tegese dimodelake saka otak manungsa.

Tara marang Pemimpin: “Aku wanted kanggo nuduhake yen nggunakake machine learning, iku bisa dadi alat kanggo ilmu, seni lan wong.”

Dheweke nambahake manawa dheweke ‘nyopot’ data sing kasedhiya kanggo umum saka sawetara profil Instagram kanggo nemokake kecenderungan politik.

Saka iki, program dheweke sinau saka data lan kanthi akurat bisa prédhiksi kecenderungan politik wong.

Kajaba iku, dheweke nggunakake generator seni Artificial-Intelligence minangka bagéan saka eksperimen kanggo ngasilake gambar adhedhasar input sing dikirim saka wong menyang program kasebut.

Nalika ditakoni babagan karire, dheweke kandha: “Aku mikir yen aku bakal pindhah menyang rute ilmu sing luwih akeh, amarga aku mesthi bisa nindakake karya seni ing latar mburi, nanging aku rumangsa katon saka sudut pandang seniman, cara aneh sing mbantu aku.”

Tara banjur entuk papan pisanan ing kategori Individu Senior kanggo proyeke.

Dheweke uga menangake Fr Tom Burke Bursary Award.

Emily Johnson

Kangge, mahasiswa taun pisanan Emily Johnson, uga saka Newbridge College, milih kanggo fokus project Insightful dheweke ing ‘ngoptimalake efisiensi turbin angin.’

Emily ngandhani Pemimpin yen dheweke wis seneng maca babagan ilmu pengetahuan, lan nyebutake Albert Einstein minangka inspirasi kanggo dheweke.

Minangka bagéan saka proyek dheweke, Emily, sing diawasi dening guru Anne-Marie Davis, nyelidiki variasi saka glathi kanggo peternakan angin, lan endi sing ngasilake listrik paling akeh.

Dheweke nerangake yen dheweke ngukur voltase, arus lan amps, sing ngidini dheweke ngetung jumlah watt sing diprodhuksi.

Emily uga ujar manawa dheweke kepengin banget nglawan pemanasan global lan wanita ing STEM.

Ing titik pungkasan, dheweke kandha: “Aku pengin ndeleng luwih akeh wanita ing ilmu.

“Saiki diwatesi kanggo wanita, nanging muga-muga ora (kaya iki) ing mangsa ngarep.”

Emily menang hadiah pisanan ing kategori Junior Individual kanggo proyek dheweke.

MAYNOOTH

Níamh Másún, mahasiswa taun kapindho saka Gaelcholáiste Mhaigh Nuad, ngarahake nyenengake proyeke ‘Game kombinasi: apa sing kedadeyan nalika aturan diganti?’ (diterjemahake saka Irlandia).

A penggemar saka game strategi matématika Nim, dheweke ngandika kepingin weruh apa bakal kelakon yen pamuter vs format pamuter diuripake kanggo ngidini telung pemain kanggo saingan siji-liyane, karo sawetara asil narik amarga introduksi saka pemain katelu.

Níamh Másún karo guru Maria Ní Ghóillidhe

Dheweke muji gurune, Maria Ní Ghóillidhe, kanggo bantuan dheweke, lan Níamh ngandika iku karo dheweke ‘saben langkah saka dalan.’

Níamh uga nggunakake coding minangka bagean saka proyek dheweke: “Aku gampang mlebu, sing apik amarga aku ora nindakake coding sadurunge miwiti proyek iki, nanging aku kepengin sinau babagan coding.”

Loro siswa TY saka sekolah basis Maynooth liyane, Sekolah Pasca-Primary Maynooth, uga kanthi hormat ngupayakake kesadaran babagan transfusi getih liwat proyek kasebut, ‘Penyelidikan babagan kepraktisan transfusi getih sing berkembang lan ngerteni sebabe ana penurunan sumbangan ing Irlandia ing taun-taun pungkasan.’

Niamh Barry lan Anna O’ Flaherty, sing diawasi dening guru Catherine Roche, pengin nandheske pentinge transfusi getih, dene Anna utamane inspirasi amarga dheweke duwe wong sing ditresnani sing ngalami prosedur transfusi sing penting banget.

Pasangan kasebut uga sesambungan karo Layanan Transfusi Darah Irlandia (IBTS), lan menehi leaflet sing nerangake proyek kasebut ing klinik IBTS ing Maynooth.

Anna O’Flaherty lan Niamh Barry

Ngomentari proyek kasebut, Anna kandha marang Pimpinan: “Kita nemokake manawa ana akeh apatis babagan sumbangan getih, mula kita mutusake manawa proyek iki bakal dadi cara sing paling apik kanggo nliti lan ngajari wong babagan menehi getih, lan bisa uga kita bisa nyimpen. sawetara uga urip liwat.”

Pasangan kasebut uga ujar manawa dheweke nampani bidang ilmu pengetahuan lan teknologi sing luwih nrima wanita, lan nuduhake yen ana kurang misogyny ing lapangan kasebut dibandhingake karo bidang ilmu ing jaman kepungkur.

Loro-lorone menang Penghargaan Tampilan kanggo proyeke.

CASTLEDERMOT

Alex Gaffney lan Oisín Hanberry, loro mahasiswa TY ing Coláiste Lorcáin, uga menehi pitakonan sing prasaja nanging nyenengake: ‘Apa slogan ing tong sampah bisa ningkatake daur ulang?’

Alex kandha yen dheweke ‘penasaran ndeleng prabédan’ antarane tong sampah sing nganggo slogan lan tong sampah sing ora ana slogan utawa slogan umum.

Dheweke uga ujar manawa dheweke diilhami dening wawancara sing dideleng karo aktivis Greta Thunberg.

Oisin Hanberry lan Alex Gaffney

“Aku dhewe bakal luwih seneng daur ulang yen aku ndeleng, kaya slogan sing lucu, lan aku bakal ngelingi,” ujare.

Pasangan kasebut sarujuk yen dheweke sadurunge ora duwe kapentingan gedhe ing masalah lingkungan, nanging sajrone nyiapake eksperimen, dheweke wiwit dadi luwih kasengsem ing perlindungan lingkungan.

Dheweke uga ujar manawa dheweke bakal nimbang ngupayakake karir sing ana gandhengane karo perlindungan lingkungan ing mangsa ngarep.

Alex lan Oisin dibantu guru Amy Sullivan.

CELBRIDGE

Addison Carey taun pisanan wis mesthi wis kapentingan ing ilmu komputer, lan kuwi, dheweke mutusaké kanggo nguber karo dheweke eksperimen ‘Sláinte-link: A Web-3 sistem aman medical cathetan.’

Sistem sing digawe kanthi apik yaiku nggunakake blockchain, sing nuduhake sistem digital ing ngendi rekaman transaksi disimpen.

Nerangake pentinge Sláinte-link, utamane sawise serangan cyber HSE sing kondhang ing 2021, Addison ujar: “Muga-muga bisa nyuda kesalahan, lan bakal nggawe budaya pambocoran lengkap.”

Addison Carey

Dheweke nambahake, ing mangsa ngarep, sistem kasebut bisa digunakake kanggo nyimpen data stand medis, lan menehi conto scan MRI sing disimpen minangka token non-fungible, utawa dikenal minangka NFTs, yaiku produk unik unik sing ora bisa disalin, diganti. , utawa dibagi, lan dicathet ing rantai blok.

Eksperimen Addison diawasi dening guru Zita-Ann Murphy.

Proyek dheweke Highly Commended dening hakim.

LEIXLIP

Siswa Confey Community College taun katelu Shaunak Mohapatra, uga nggawe database unik kanthi proyek sing nyengsemake kanthi judhul ‘Nggawe platform kesehatan sing aman lan bisa diakses.’

Kaya Addison, Shaunak nuding serangan cyber HSE minangka faktor motivasi ing proyek kasebut, nanging uga ujar manawa dheweke ngerti manawa akeh wong duwe masalah ngakses data medis.

Shaunak Mohapatra

Dadi, Shaunak ngembangake database dhewe liwat blockchain minangka sarana kanggo nyepetake akses menyang data medis, nalika njaga keamanan kanggo pangguna.

Dheweke ujar manawa nggunakake program Solidity nggawe database, lan uga nggunakake kontrak cerdas sing disimpen ing pamblokiran.
Shaunak uga ujar manawa dheweke percaya yen pemrograman iku ‘revolusioner’ lan kepengin ngupayakake yen dheweke wis tuwa.

Guru Sean Murtagh ngawasi Shaunak karo proyeke.

Shaunak banjur nampa rong penghargaan kanggo proyek: Penghargaan pisanan sing ditampa yaiku – 2nd ing Teknologi ing Kategori Intermediate nalika Penghargaan kaloro sing ditampa yaiku Penghargaan Industri Khusus saka We are Ireland Online (domain Web Registry Nasional kanggo Irlandia).

MONASTEREVINE

Paling pungkasan, nanging paling ora, telung siswa taun lima saka Sekolah Menengah St Paul nggawe rekreasi game Pac-Man sing setya lan nyenengake.

Kanca-kanca Luca Gheorgiu, Lucas Casey-Ryan lan Dorian Pazur sadurunge melu kompetisi ilmuwan enom TY sekolah, lan menang hadiah pisanan.

Sawise kompetisi, trio mutusake kanggo nggedhekake ide kita, ing sangisore pengawasan guru Emily Woods.

Dorian ngandhani Pemimpin yen dheweke mutusake milih Pac-Man amarga status ‘ikon’.

Lucas Casey-Ryan, Luca Gheorgiu lan Dorian Pazur

Lucas ditambahake: “Industri game ageng saiki, lan kasunyatan sing kita digawe game iki ing sawetara minggu nduduhake carane adoh teknologi game wis teka.”

Lucas lan Luca ujar manawa nalika nimbang karir liyane sawise sekolah menengah, loro-lorone ora mutusake ngupayakake karir ing desain video-game.

PESERTA LAIN

Sekolah liyane lan proyek sing melu kompetisi kalebu:

  • James Brophy, Ruby Hennessy lan Louis Hayden saka Newbridge College. Proyek: ‘Penyelidikan babagan dalan paling cepet saka obyek ing gravitasi.’ Guru: Dermot Walsh.

Louis Hayden

  • Aoibhinn Ní Chonnallain saka Gaelcholáiste Mhaigh Nuad (GMN). Proyek: ‘Apa bias ing medium mengaruhi asil AI adhedhasar gambar kaya Google Lens?’ Guru: Maria Ní Ghóillidhe.

Aoibhinn Ní Chonnallain karo guruné Maria Ní Ghóillidhe

  • Ethan Sykes, Odhran Melia lan Cathal O’Cuinn saka GMN. Proyek: ‘AEC kanggo AED (Alarm hemat biaya kanggo AED umum)’. Guru: Maria Ní Ghóillidhe.

Ethan Sykes, Cathal Quinn lan Odhrán Melia

  • Rian Hearne saka Newbridge College. Proyek: ‘Apa cara paling apik kanggo komunikasi topik rumit karo non-ahli?’. Guru: Dermot Walsh.

Rian Hearne

  • Amelia Read saka Coláiste Naomh Mhuire, Naas. Proyek: ‘Hypo vs Hyper – Penyelidikan babagan kesadaran masyarakat babagan bedane Hipoglikemia lan Hiperglikemia.’ Guru : Nadine Hennessy.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *