Ing pertanian Senegal ngembangake insinyur data

EcoFarm, sawijining peternakan sing ramah lingkungan ing Fimela, sawijining desa Senegal sing dumunung udakara 150 km kidul-wétan Dakar, ibukutha negara, wis miwiti nglatih insinyur data generasi sabanjure ing Afrika. Peternakan kasebut dadi tuan rumah kanggo residensi pelatihan data suwene nem wulan ing ngendi 30 insinyur data saka saindenging Afrika bakal ngupayakake katrampilan sinau mesin lan AI, komputasi awan, coding, DevOps, lan liya-liyane. Proyèk iki yakuwi kanggo nggawe antarane 30.000 kanggo 35.000 proyek langsung lan ora langsung dening 2030. TechCabal dibukak farm Desember pungkasan kanggo ngerti apa konco ambisi lofty teka saka desa adoh iki.

Entuk buletin teknologi Afrika sing paling apik ing kothak mlebu

Lungguh ing 10.000m2 tanah pager, EcoFarm diubengi dening sawetara bangunan lan bushes. Ing papan peternakan ana macem-macem wit lan palawija, kalebu pelem, klapa, lemon, papaya, lan liya-liyane. Telung kolam iwak lenggah ing tengah peternakan, madhep mini-ranch. Ana generator biogas sing ngowahi kotoran kewan dadi listrik; biasane digunakake kanggo ngompa banyu. Peternakan iki nduweni hotel gaya pondok 8 kamar, kanthi kolam renang, lan 10 tenda ruangan sing bisa nampung nganti 30 wong.

“Kita ora nambah bahan kimia menyang blumbang,” Moussa Traoré, pemilik saka farm lan convener program data, marang TechCabal sak demo kita farm. Dheweke nyikat lumahing banyu nganggo drijine. “Kita nggunakake blumbang telung dina banjur njupuk banyu kanggo tanduran.”

Traoré minangka insinyur lan sadurunge wis kerja ing macem-macem peran eksekutif ing Orange Sonatel, perusahaan ibune salah sawijining bisnis dhuwit seluler paling apik ing Afrika, Orange Money. Dheweke ngandhani TechCabal yen dheweke mundur saka proyek paling dhuwur ing Orange kanggo miwiti misi ngurus bumi, sing ditindakake liwat EcoFarm, nandur wit lan panganan ijo, ternak kewan, lan daur ulang produk sampah. Dheweke uga nulungi wong enom kanggo mbangun kapasitas ing teknologi, sing saiki ditindakake liwat program residensi teknik data. Sadurunge residensi iki, Traoré wis ndhukung bakat liwat Innovation House, studio usaha teknologi jero kang didegaké ing 2017 ing Dakar; ing Fimela Data Residency Luwih lanjut saka apa wis tansah rampung, kajaba saiki, kang nggabungke karo budidoyo lingkungan-kasil nggabung loro ambisi ing sak panggonan.

Peternakan iki nduweni hotel gaya pondok 8 kamar, kanthi kolam renang, lan 10 tenda ruangan sing bisa nampung nganti 30 wong. Sumber gambar: TechCabal

Ing sabranging blumbang, ing sangarepe gubug, ana ruang kelas gawe para warga padha ngumpul kanggo les. Sajrone kelas, Traoré, kanthi gaya kaos oblong ing kathok cendhak lan sepatu olahraga, lungguh ing sebrang saka warga lan mulang wong-wong mau nganggo basa Prancis. Iki klompok pilot. Dheweke wiwit manggon ing November pungkasan, kanthi enem insinyur tinimbang 30 insinyur sing diusulake. Iki utamane amarga ora bisa ngunggahake $66.000 sing dianggarake kanggo mbukak program sadurunge dina kickoff. Saiki, dheweke mung duwe kurang saka $4,000 kanggo nggarap. Pendhudhuk kasebut asalé saka Benin, Senegal, Kongo, lan Comoros, sawijining negara pulo cilik ing Afrika Wétan.

“Aku seneng program iki immersive,” ujare Boris Danmitondé, warga Benin umur 26 taun. “Amarga latar mburi sing beda-beda, kita bisa sinau katrampilan alus sing dibutuhake kanggo berkembang ing lingkungan kerja sing nyata,” ujare.

Kanggo Djoumoi Moïse, wong asli Comoros 23 taun sing pisanan ninggalake pulo kasebut ing taun 2021 kanggo nggayuh gelar master ing Dakar, residensi kasebut wis ganti urip. “Kurang gangguan kutha minangka sing paling apik babagan residensi iki. Kita ngerti yen kita kene kanggo sinau, mula kabeh wong fokus ing perkara kasebut, “ujare.

Traore karo warga sawise siji saka sesi afternoon sing. Sumber gambar: TechCabal

Nguatake pipa bakat Afrika

Konsensus umum ujar manawa jagad iki lagi ngalami jaman revolusi teknologi, lan Afrika, ora kaya revolusi sadurunge, wis siyap main peran kritis. Nanging kepiye carane bisa dadi pemain kunci? Akeh pakar sing ujar manawa jawabane yaiku distribusi bakat, kanthi yakin manawa bawana kasebut bisa dadi pemasok bakat teknologi paling gedhe ing saindenging jagad. Dadi populasi paling enom ing donya, kamungkinan saka kedadeyan iki ora adoh, nanging isih adoh saka kamenangan. Benua kasebut kudu disengaja nggawe inisiatif lestari sing bisa mbangun gudang bakat sing cukup kanggo ngladeni wolung milyar wong.

Sajrone pirang-pirang taun, Afrika entuk manfaat saka sawetara upaya saka perusahaan gedhe lan NGO kanggo nggawe aliran bakat. Contone, Google ing 2017 setya nglatih 10 yuta wong Afrika babagan katrampilan digital. Ing taun 2021, ujar manawa wis tekan luwih saka limang yuta wong lan ngluncurake sertifikasi mbayar ing dhukungan IT, manajemen proyek, desain UX lan analitik data, kanthi kemitraan karo Cousera. Microsoft uga ngluncurake inisiatif kanggo nambah katrampilan digital 25 yuta wong ing 2020; lan setaun mengko ngumumake wis mbantu 400.000 wong ing Afrika Kidul entuk akses menyang katrampilan kaya pangembangan piranti lunak lan analisis data. Ingressive for Good Nigeria (IG4G) wis mbantu luwih saka 150,000 wong Afrika lan nyedhiyakake luwih saka 2,000 panggonan kerja, miturut situs web. Malah startup nggawe model bisnis kanggo monetisasi pipa bakat lan ngumpulake dana usaha kanggo iku. Andela, salah siji saka pitung unicorn ing Afrika, mbangun kabeh bisnis babagan iki. Alt School lan Kibo School, loro pendatang anyar sing beda-beda, mbangun set bakat teknologi Afrika sabanjure, lan ngunggahake $ 1 yuta lan $ 2 yuta, kanggo skala.

Senadyan upaya kasebut, lan liya-liyane, Google nggawe jumlah pangembang piranti lunak sing disertifikasi ing bawana kurang saka 700.000 ing taun 2021, adoh saka 7.2 yuta pangembang piranti lunak saka India ing taun sing padha. Wutah astronomi ekosistem teknologi India sebagian minangka refleksi saka kasedhiyan bakat ing negara kasebut sing asale saka luwih saka 205 sekolah teknik piranti lunak. Angka kasebut nuduhake manawa Afrika duwe dalan sing dawa sadurunge bisa dadi pemasok bakat teknologi global paling gedhe. Nanging Traoré ngrasa beda. Dheweke percaya yen tujuane yaiku mbangun sing paling apik, dudu sing paling akeh, bakat. Iki ngandhani keputusane kanggo mbatesi jumlah slot residensi ing EcoFarm ing 30 wong, kumpul ing lokasi fisik, lan ora mbukak nganti atusan warga saben kohort, sing banjur kudu sinau online.

“Program iki kanggo nguatake pipa bakat Afrika kanthi nggawe insinyur paling apik kanthi pola pikir wirausaha sing apik sing metu ing ngarep pasar bakat global sing sengit,” ujare Traoré marang TechCabal.

Mantan bos Oranye ujar manawa dheweke pengin njaga jumlah penduduk sing diakoni dadi sithik supaya program kasebut bisa fokus ing sawetara sing mlebu lan nyepetake dadi bakat kelas donya. Ora kaya inisiatif sing luwih gedhe kanthi kanthong jero, nglakokake program pelatihan digital sing gedhe-gedhe, EcoFarm ngoptimalake kedalaman lan kualitas insinyur pasca pelatihan.

Lanskap bakat Senegal duwe masalah sing akrab

Amarga saluran otak sing terus-terusan, panjaluk bakat sing berpengalaman ing Senegal wis wiwit ngluwihi pasokan, miturut laporan dening Jeune Afrique. Google nglaporake ing 2021 manawa mung ana 10.000 pangembang ing Senegal. Nanging sanajan ana krisis ing kolam bakat, lanskap digital Senegal terus berkembang. Nyatane, laporan Google isih nggolongake kabupaten francophone minangka “trajektori lanskap pangembang sing muncul”. “Lag ora bisa digatèkaké luwih lan blumbang kudu revitalized kanggo cocog kacepetan ekonomi digital,” ngandika Didier Lescourant, a Dakar basis gawe usaha, sing dibukak farm nalika wartawan iki ana.

Fimela Data Residency ngilangi beban finansial para siswa kanthi ngurus lelungan, mangan, omah, internet, lan tuku gadget kanggo sing ora duwe. “Kita pengin ngilangi alangan kanggo sinau,” ujare Traoré.

Nanging iki minangka usaha gedhe, utamane amarga program kasebut ora bisa nggayuh tujuan pendanaan. Program kaya mangkene ora mung ditindakake kanthi niat apik; padha mbutuhake jumlah tartamtu saka cadangan financial. Nanging, Traoré yakin manawa sukses kohort pilot iki bakal nemtokake validitas program iki. Ing sawetara titik, dheweke bisa uga kudu golek pendanaan saka hibah utawa saka dana institusi amarga metode crowdfunding iki kabukten ora efisien. Dheweke rumangsa jagad iki nonton lan golek pratandha yen Fimela Data Residency ora mung program liyane sing bakal ditinggal sawise sawetara wulan.

Nanging Traore diubengi wong-wong sing percaya marang dheweke. “Yen ana wong sing nggawe karya iki, iku Moussa,” ujare Mathias Léopoldie, co-founder lan CEO Julaya, sawijining startup fintech Ivorian, sing uga ngunjungi peternakan nalika wawancara karo Traoré.

Entuk buletin teknologi Afrika sing paling apik ing kothak mlebu

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *