James Gosling Jawa babagan Fame, Freedom, Failure Modes and Fun

James Gosling diajeni minangka pangadeg asli lan perancang utama basa pemrograman Jawa. Saiki dadi insinyur sing misuwur ing Layanan Web Amazon, Gosling uga nggawe penampilan utama ing awal Desember ing konferensi virtual reClojure 2022.

Gosling nuduhake apa sing disinaoni saka pirang-pirang dekade ing industri teknologi sing pungkasane nuntun dheweke menyang server maya, kanthi wicara sing wiyar sing nyakup kabeh babagan carane basa pamrograman berkembang nganti gagal proyek.

Ing ngisor iki sawetara sorotan…

Petualangan ing Donya Nyata

Gosling menehi gambaran urip marang majikane sing saiki. Ngrembug babagan kangelan nulis “pengumpul sampah” ing memori basa, Gosling nuduhake sing menarik. “Njupuk sistem awan raksasa-lan Amazon duwe gethuk saka – padha urip utawa mati adhedhasar tukang sampah. Dheweke bali menyang pikiran sing padha nalika ngrembug babagan “Yen sampeyan nyoba nyebarake karya sing akeh banget … Sampeyan pancene kudu saben tetes kinerja. Akeh guts AWS yaiku Jawa, lan AWS nduweni tim Jawa sing cukup gedhe – lan kabeh babagan kinerja. Utamane, kinerja pengumpulan sampah minangka tim paling gedhe. Tujuane [performance] pancen gedhe tenan.”

Nanging Gosling uga nuduhake salah sawijining quirks pribadine sajrone apresiasi kanggo penekanan kuat Clojure babagan program fungsional. Gosling ngakoni manawa pilihane dhewe kanggo pemrograman fungsional “sejatine salah sawijining perkara sing paling disenengi dening sawetara wong babagan gaya codingku … Aku bakal nggunakake rekursi tinimbang array, umpamane.” Masalahe, dheweke sinau yaiku “akeh wong ora mikir kaya ngono.” Lan dheweke nggambarake iki kanthi conto sing jelas.

“Kanthi proyek paling anyar sing dikirim, aku ngerti yen bageanku ing proyek kasebut rampung nalika aku ditimbali menyang kamar. Iki kaya intervensi sing ditindakake kulawarga karo alkohol. Gosling ngelingi yen kanca-kancane pungkasane ngandhani, “Gaya pengkodean sampeyan psikotik!”

Teori Evolusi

Ing separo kapindho intine, Gosling mangsuli pitakon-pitakon saka para pamirsa, sing ndadékaké kanggo ndeleng sejarah Jawa kanthi jujur. “Nalika aku nggarap Jawa, salah sijine tujuane yaiku menehi ilmu roket marang manungsa tanpa ngerti yen ilmu roket kuwi. Iku jenis serigala ing model sandhangan wedhus. Aku pengin programer C bisa ndeleng program Jawa lan mikir yen dheweke ngerti apa sing kedadeyan. Lan biasane padha nindakake. ”

Nanging banjur Gosling uga nuduhake sawetara bayangan babagan kekurangan popularitas kasebut. “Sukses dadi masalah – amarga saiki ana milyaran baris kode Jawa ing kana. Ing sawetara taun Jawa diluncurake, dadi cetha banget yen kita ora bisa ngganti apa wae sing bisa ngrusak kode sapa wae. Dadi nggawe keributan nyata babagan kegilaan sampeyan ing babagan sing berkembang.

Nanging sadurunge Gosling nyebataken bilih “Nalika Jawa diwiwiti, kabeh basa kajaba C wis mati.” Dadi bali menyang tema kasebut, Gosling ujar manawa saiki “Aku seneng banget karo macem-macem basa liyane ing komunitas JVM. Amarga kaya cekelan C ing jagad raya sing rusak.

Dadi, apa sing disinaoni saka pengalamane? Ing pungkasan pirembagan kasebut, Gosling nyengkuyung komunitas Clojure “ora nyoba nggawe desain, banjur ngarep-arep supaya bisa ngrebut jagad iki. Aku bakal nindakake akeh eksperimen cilik. Aja overthink. Nindakake eksperimen, lan deleng apa sing narik kawigaten wong.

Lan dheweke nerangake yen salah sawijining kelemahane Jawa yaiku kekuwatan kanggo Clojure. “Sampeyan duwe kebebasan tumindak sing luwih dramatis tinimbang tim basa Jawa saiki. Sampeyan ngerti, sampeyan ora duwe milyaran baris kode kanggo break!

“Plastikitas basa inti dhewe minangka wewenang kebebasan. Dadi, muter. Nggawe eksperimen. Aja nyoba kanggo ngrampungake apa wae. Cukup nindakake eksperimen, banjur golek dalan.”

Gosling ing Jawa

Nanggapi pitakon sabanjure para pamirsa, Gosling kelingan manawa panyerepan gedhe ing Jawa pancen ora dikarepake. “Proyek kasebut gagal kaping pindho utawa kaping telu. Aku bener-bener dipecat ing sawijining wektu, amarga VP eksekutif tartamtu mung pengin kabeh bakal ilang. Nanging banjur Bill Joy, ing salah sawijining tumindak kepahlawanan dheweke entuk akeh kabar penghentian kasebut.

“Dadi aku mesthi mikir yen menarik, nanging ana bedane antarane nindakake sing menarik lan nindakake sing sukses.”

Gosling uga nuduhake sawetara pamikiran babagan kahanan Jawa saiki. “Brian Getz lan perusahaan ing Oracle, sing nindakake karya evolusi Jawa utawa ana ing tengah – aku umume seneng banget karo apa sing ditindakake.”

Sanajan kanggo Project Valhalla, upaya kanggo nggawa obyek primitif lan nilai sing ditetepake pangguna, Gosling mirsani kanthi ngguyu yen “Aku mikir yen dheweke pancen ngremehake kepiye angel! Amarga aku wis ngginakaken Bunch saka wektu ing, lan iku, ngerti – iku akeh tesis Ph.D kanggo nggawe Valhalla bisa. Ing sawijining dina, dheweke bakal entuk sing tenan bisa kerja.

Kenapa Proyek Gagal

Gosling kanthi jelas ngomong kanthi swara pengalaman – utamane nalika salah sawijining pamirsa takon kenapa akeh riset lan eksperimen ora mesthi diterjemahake menyang perkara sing digunakake wong. Gosling diluncurake menyang babak pontifikasi sing nyenengake, nerangake manawa “ana akeh mode kegagalan kanggo proyek.

“Akeh wektu, masalah paling gedhe yaiku insinyur asring ora ngerti carane nerangake apa sing ditindakake. Nalika ana wong sing ngomong ‘Oh, sampeyan lagi nggarap apa? Apa kelangan?’, sampeyan mlumpat menyang tingkat rendah iki, rincian nerdy babagan carane iki utawa sing rampung. Lan sing bakal nggawe pangertèn kanggo sampeyan, nanging kanggo wong sing ngrungokake sampeyan, apa pancene pengin krungu iku, carane iki bakal nggawe uripku luwih apik? Kepiye carane nggawe sistem sing aku gawe luwih cepet, luwih dipercaya, luwih gampang dibangun?

Gosling mengko nerangake minangka masalah “kepiye sampeyan ngandhani, kaya manajer senior ing perusahaan sampeyan kenapa detail nerdy tingkat rendah iki penting.”

Eling-elinge wiwit jaman Jawa wiwitan, nalika garwane ngajak supaya bisa nggayutake Jawa karo wong-wong sing lagi wae arep nglakokake usaha, “lan coba njlentrehake kepriye kahanane uripe. Dadi, aku nulis macem-macem skenario saka macem-macem perusahaan, lan apa sing bisa ditindakake lan kenapa Jawa bakal nggawe kahanan luwih apik. Lan sing mbantu akeh.

Gosling uga nemtokake cara kegagalan liyane sing umum ing antarane wong sing nindakake tesis Ph.D. “Tujuane kanggo lulus. Dadi dheweke nulis skripsi banjur rampung – lan supaya ora nyoba nyebarake. Minangka conto, Gosling nganggep awake dhewe minangka salah sawijining panulis tesis sing nindakake wangun umum saka kegagalan iki: mbayangake aplikasi sing “daya komputer saiki meh ora bisa nindakake pakaryan.” Nanging iki mung nguatake kesimpulan sing luwih gedhe.

“Ana akeh cara kanggo gagal.”

Nggoleki Fun

Salah sawijining momen sing paling nyenengake ing obrolan kasebut teka ing pungkasan. Anggota pamirsa takon marang Gosling apa sing bakal dikandhakake yen dheweke bisa ngirim pesen menyang saben programer ing bumi – saka sing nulis HTML kanggo kaca web nganti sing nulis kompiler.

Gosling mangsuli: “Seneng-seneng.”

“Yen sampeyan lagi nggarap proyek teknik, goleki nyenengake ing. mesthi ana rasa seneng ing samubarang.” Gosling banjur njlèntrèhaké dhéwé minangka “kasus ala saka Shiny Object Disease,” saéngga dheweke ngoyak perkara sing keren tinimbang mbangun karir. “Kaya, apa wae sing dakkarepake, yen ora nyenengake – aku ora ana.

“Nanging aku uga nemokake manawa aku bisa seneng-seneng ing meh kabeh. Lan yen sampeyan bisa ngerti carane nggawe sing nyenengake, sampeyan bakal luwih sregep, ora keganggu, mesthine sampeyan bakal luwih kreatif.

“Lan, sampeyan ngerti … Urip iku mboseni yen irung sampeyan ana ing watu gilingan.”


Kelompok Digawe nganggo Sketsa.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *