Jurnal Pivotku: Perjalanan Ruth Ikegah saka mikrobiologi menyang bintang GitHub

Jurnal Pivotku minangka Ventures Africa seri mingguan ndokumentasikake transisi karir wong saka siji industri menyang liyane, utamane kanggo teknologi.

Ana pepatah: “Yen sampeyan njupuk rembulan, sampeyan bakal ndharat ing antarane lintang-lintang.” Iku critane Ruth Ikegah, mung wektu iki, lintang ing GitHub.
Transisi lan wutah Ruth Ikegah ing teknologi katon cepet lan spontan. Mung setaun sawise miwiti karir teknologi dadi wanita Afrika pertama sing dadi Bintang GitHub. Dheweke uga nganggo akeh topi – papat, kanthi tepat. Dheweke nggabungake dadi pangembang, panulis teknis, advokat sumber terbuka lan manajer komunitas dadi persona dheweke. Nanging, ana luwih saka ketemu mripat ing crita dheweke. Punika jurnal pivot Ruth Ikegah.

Nalika saya gedhe, aku kepengin dadi dokter. Aku tansah admired carane serius padha katon saben aku ing rumah sakit. The Good Doctor lan Grey’s Anatomy minangka salah sawijining acara favorit ing TV. Sanalika program / film ana hubungane karo profesi medis, aku bakal nonton. Iku impenku. Wong tuwaku uga pengin. Maksudku, sapa sing ora? Mula aku ngetutake kanthi pangarep-arep sing dhuwur.

Nanging nalika aku nulis ujian JAMB, aku ora nemoni tandha potong kanggo obat ing Universitas Port Harcourt. Dadi aku kudu milih kursus sing beda utawa nampa apa wae babagan sekolah. Aku nindakake mantan lan sinau mikrobiologi amarga isih ana ing garis medis.

Nanging, aku ora marem ing sekolah. Aku ora seneng yen aku wis mutusake kanggo macem-macem. Mula, taun-taun awalku sekolah ora apik, lan aku berjuang karo bijiku. (Aku kudu nambah yen aku isih enom banget nalika aku sekolah). Nganti taun katelu aku ketemu Dr Blessed Agba, sing nyengkuyung aku supaya bisa sekolah kanthi apik. Aku ngrungokake lan miwiti nggawe kanca sing mbantu aku dadi luwih apik. Wiwit taun iku, aku entuk meh kabeh kursus.

Anggonku ngudi nilaiku ndadekake aku ketemu kanca-kanca, Peace Ojemeh lan Alabo Briggs, sing padha ing tech. Kita padha maca mitra. Sadurunge ketemu, aku ora duwe minat kanggo coding, sanajan nalika ana kursus coding ing sekolah. Kosok baline, aku nemokake topik kasebut ngganggu. Nanging wong-wong iki ngganti perspektif babagan teknologi. Padha apik ing, sukses lan inspirasi ing wektu sing padha. Kanggo pisanan, aku pengin nindakake apa wae ing njaba obat.

Ruth Ikegah

Aku ora langsung sinau kode. Aku ngenteni nganti aku rampung karo sekolah amarga aku kudu ndandani biji lan rampung kuwat.

Banjur ing 2020, aku mutusake kanggo miwiti perjalanan teknologi. Nanging aku ora yakin arep miwiti saka ngendi. Dadi serius babagan akademisiku nggawe aku seneng karo mikrobiologi. Aku mung praktek mikrobiologi sedhela minangka intern ing laboratorium medical. Dokter, Dr. Jerry Igunma, sing ngawasi kasurung aku kanggo nggayuh gelar Master, lan aku wanted kanggo sinau virologi. Nanging nalika ana kunci, kita kabeh kudu tetep ing omah, lan aku ora bisa ngrancang kanggo nerusake pendhidhikan. Sing mimpin kula kanggo miwiti sinau ilmu data lan coding karo Python. Aku mlebu DataCamp kanggo sinau python lan nindakake 100 Dina Kode. Aku mikir cara kanggo nggabungake mikrobiologi karo teknologi.

Ora ana dhuwit kanggo laptop utawa Bootcamp lan kursus sing dibayar. Nanging aku duwe akses menyang komputer bapakku, sing sadurunge digunakake kanggo proyek sekolah. Aku uga nggoleki kursus online gratis. Ing wektu sing padha, aku miwiti ketemu wong sing bakal mbantu aku tuwuh. Aku ngomong karo kanca-kanca teknologi, nggunakake ruang kerja bareng ing sawijining titik, lan miwiti ngetutake wong teknologi lan topik ing Twitter. Banjur aku miwiti ngomong babagan sinau ing media sosial lan nekani konferensi.

Sinau kode tanpa latar mburi teknis ora gampang. Sampeyan kudu apik kanggo awake dhewe supaya sampeyan ora kewalahan. Aku kudu menowo akeh istilah lan konsep aku durung tau krungu saka sadurunge. Nanging pungkasane, wong sing aku kenal dadi pengaruhku. Biasane ana sing nerangake apa sing ora dakngerteni. Aku uga dadi luwih apik kanggo nemokake sumber daya lan sinau dhewe kanthi wektu. Rintangan kanggo mlebu pancen sithik, amarga sampeyan ora butuh gelar teknis, utawa malah gelar apa wae kanggo mlebu teknologi.

Banjur aku melu Dheweke Kode Afrika, ngendi aku tak mentor diutus kanggo kula. Aku miwiti nulis bab sing aku sinau saka mentor lan platform liyane. Aku uga wis krungu bab Open Source saka kanca-kanca sekolah, mula aku uga aktif ing ngarep.

Salah sawijining mupangat paling gedhe kanggo mlebu teknologi yaiku ngganti cara mikir babagan masalah. Iku uga ngganti perspektif babagan dhuwit. Aku biyen rada marem babagan dhuwit nganti aku ngerti yen aku bisa entuk dhuwit akeh ing teknologi. Saiki aku ngerti yen aku mung bisa lungguh, sinau lan entuk dhuwit akeh. Aku ora seneng nindakake pirang-pirang perkara nganti entuk teknologi. Nanging aku temen maujud sing luwih jero aku nyemplungaken dhewe, liyane skills aku ngangkat munggah. Peran teknologi asring digandhengake supaya sampeyan bisa dadi pangembang lan manajer komunitas utawa panulis bebarengan tanpa kelangan fokus / arah. (Bisa dadi stres, sanadyan.)

Nalika aku miwiti teknologi, aku nuduhake kawruh karo kabeh wong sing kepengin ngrungokake, sanajan aku isih anyar. Banjur wong-wong wiwit nyedhaki aku kanthi pitakonan lan aku bakal mangsuli kanthi pengetahuan sing paling apik. Ing wektu sing cendhak, aku ngomong ing komunitas, konferensi lan lokakarya. Banjur ing Oktober 2020, aku entuk email saka GitHub Stars. Penghargaan GitHub Star minangka nominasi terbuka ing ngendi sapa wae bisa mlebu lan nyalonake sampeyan kanggo karya apik sing sampeyan lakoni. Lan nyatane akeh wong (sing akeh sing ora ngerti) sing wis nyalonake aku amarga perkara sing dakkandhakake. Aku entuk penghargaan kasebut lan dadi wanita Afrika pertama sing nampa.

Sajrone rong taun kepungkur, aku entuk rong penghargaan liyane saka dheweke, salah sijine yaiku Penghargaan Pioneer. Sing teka amarga kontribusiku menyang pertemuan virtual GitHub Africa. Banjur GitHub menehi jeneng aku Star of the Year nalika ketemu luwih saka 3000 anggota.

Kadhangkala, ora apa-apa manggon ing pulo sampeyan lan kerja kanthi meneng. Nanging salah sawijining sebab sing dakkarepake kanggo sinau umum yaiku mbantu wong liya. Yen aku ora duwe wong sing takon, aku ora bakal gedhe banget. Pramila aku tetep komitmen kanggo mbantu wong liya tuwuh ing teknologi. Kajaba iku, nalika GitHub nyalonake sampeyan, sampeyan kudu nuduhake apa sing wis ditindakake kanthi umum sadurunge bisa dianugerahi. Wong kudu dadi advokat dhewe. Amarga aku nuduhake karya sing ditindakake online, aku entuk akeh kesempatan manggung, tawaran kerja. Wong-wong bakal nyedhaki amarga apa sing dideleng.

Oalah, sing bagean rosy. Aku isih duwe pitakonan sing durung dijawab. Aku isih bingung lan wedi kadhangkala. Awal taun iki, aku mandheg kerja kanggo fokus ing open source. Aku yakin ekosistem open-source ing Afrika duweni potensi akeh. Nanging nganti saiki, aku durung entuk kerja anyar. Iku ndadekake aku katon kaya “Joseph the dreamer.” Nanging, aku isih aktif melu komunitas lan nambah nilai sabisa.

Nanging, aku wis duwe wong ngomong kanggo aku ing kamar sing aku ora ana. Sing wis dadi pinggiranku. Lan mulane aku percaya yen ndhukung wong. Iki ora babagan entuk penghargaan. Iku babagan nggawe manawa wong sabanjure maju. Iku bakal nggawe wong luwih apik kanggo sampeyan, lan bisa nggawe donya watara sampeyan luwih apik.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *