Kanada Nganyari CAD10 Yuta Pendanaan Kanggo Sistem Peringatan Awal Iklim, Mupangat Layanan Pacific Met – Donya

DENING SOSIKENI LESA

14 November 2022, Sharm el-Sheikh, COP27 – Pamrentah Kanada nganyarake sistem peringatan dini risiko iklim CAD10 yuta (CREWS) sing bakal entuk manfaat kanggo sawetara layanan meteorologi Negara Pulo Pasifik sajrone patang taun sabanjure.

Menteri Lingkungan Kanada, Yang Dihormati Steven Guilbeault ngumumake ing acara sisih COP27 ing Sharm El Sheikh ana 11 November.

Kelanjutan pendanaan ngerteni prestasi tonggak sejarah sing ditindakake dening Layanan Meteorologi lan Hidrologi Nasional (MNHS) ing Asia, Pasifik lan Karibia sing wakil nuduhake sistem peringatan dini adhedhasar komunitas unik sing ditindakake sing nylametake nyawa ing komunitas nalika acara cuaca. Ing Acara Sisih, Niue lan Tonga Met Services makili Pasifik.

Ing Niue, Layanan Met wis kerja liwat gereja, Ekalesia Niue kanggo nggunakake brigade Putra lan Putri kanggo nglatih lan nganjurake risiko komunitas lan sistem peringatan dini.

Direktur Met Services, Ms Rossy Mitiepo ujar manawa ide kasebut yaiku kanggo melu komunitas nganti tingkat akar umbi – lan supaya wong-wong mau ngerti lan ndhukung strategi pemerintah tingkat dhuwur lan uga ing tingkat desa.

“Liwat kemitraan karo dhukungan pendanaan awal saka CREWS, layanan Met nganakake latihan sing migunani kanggo anggota Brigade Putra lan Putri. Dheweke sinau babagan macem-macem terminologi sing ana gandhengane karo ilmu iklim, cuaca, peringatan awal, lan kesiapsiagaan bencana, lan kita banjur bisa bali menyang komunitas lan nuduhake kawruh iki karo wong liya, ujare Ms Mitiepo.

Salah sawijining kegiatan sing ditindakake yaiku ngembangake papan reklame kanggo nambah kesadaran babagan macem-macem aspek cuaca. Liwat kegiatan iki, para mudha sinau babagan macem-macem kekuwatan siklon lan sistem kode warna sing digunakake dening Niue Met Service kanggo nggolongake siklon tropis. Dheweke uga bisa sinau babagan El Ninõ-Southern Oscillation lan wilayah liyane sing ana gandhengane karo cuaca lan iklim.

Pulo vulkanik Tonga ing Tofua, sing ana ing grup Ha’apai diisolasi lan ora ana komunikasi karo Tonga liyane. Pulo iki nduweni gunung geni aktif kanthi komunitas petani kava cilik.

Direktur Layanan Met, Ofa Fa’anunu ujar manawa pulo kasebut dipilih kanggo dipasang radio VHF amarga kapentingan sing signifikan ing kerajaan pulo kasebut.

“Ana 100 petani sing nandur kava ing kana lan tetep ing pulo kasebut sajrone nem wulan ing njaba sistem siklon. Dheweke ngasilake 40 ton kava kanthi regane USD$2 yuta saben taun. Ora ana komunikasi babar pisan karo Tonga liyane ing pulo kasebut.

“Yen ana kedadeyan ing pulo kasebut, padha ngobong geni kanggo waspada marang pulo-pulo tetangga supaya ngirim prau kanggo nulungi, ujare Pak Fa’anunu.

Dheweke ujar manawa uga wis nginstal sistem peringatan multi-bebaya sing disambung menyang kantor Met supaya bisa nglacak kegiatan gunung geni aktif.

Pendanaan Kanada ngakoni manawa negara-negara berkembang ing Asia, Karibia lan Pasifik utamane rentan marang pengaruh owah-owahan iklim lan nambah kedadeyan cuaca sing abot.

“Wong-wong butuh informasi luwih awal supaya bisa njupuk langkah-langkah kanggo nyiapake, ujare Menteri Lingkungan Kanada, Yang Dihormati Steven Guilbeault nalika ngandika ing acara sisih babagan Nguatake Sistem Peringatan Multi-Hazard.

Dheweke nganyarake komitmen Kanada kanthi pendanaan $10 yuta sajrone patang taun kanggo ndhukung perbaikan sistem peringatan dini ing negara berkembang, utamane ing negara berkembang pulo cilik.

Inisiatif Risiko Iklim lan Sistem Peringatan Awal pisanan diluncurake ing COP21 ing 2015 dening Pamrentah Prancis kanggo nanggepi Kerangka Sendai kanggo Pengurangan Risiko Bencana. Ing wektu iku, Kanada ndhukung inisiatif kasebut kanthi komitmen awal $10 yuta kanggo Organisasi Meteorologi Donya kanggo proyek Building Resilience to High-Impact Hydro-Meteorological Events liwat Nguatake Sistem Peringatan Awal Multi-Hazard ing Negara-negara Pengembangan Pulo Cilik lan Asia Tenggara.

Pendanaan Kanada kanggo Risiko Iklim lan Sistem Peringatan Awal wis nguatake kapasitas Sistem Peringatan Awal ing pirang-pirang negara berkembang pulo cilik lan Asia Tenggara. Secara total, liwat kontribusi Kanada kanggo Risiko Iklim lan Sistem Peringatan Awal;

  • Telung puluh lima negara nguatake kapasitas sing ana gandhengane karo sistem peringatan dini.
  • Luwih saka 150 staf Layanan Meteorologi lan Hidrologi Nasional dilatih ing macem-macem kegiatan, kalebu prakiraan adhedhasar impact, cuaca abot, banjir bandhang, protokol tandha umum, data iklim regional, lan analisis lan proyeksi.
  • Patbelas negara ngembangake strategi lan kerangka kerja nasional kanggo layanan cuaca, banyu, lan iklim.
  • Rolas negara nganakake penilaian nasional babagan sistem peringatan dini multi-bebaya.
  • Sembilan negara ngembangake “Met Bills”, nyedhiyakake mandat legal kanggo Layanan Meteorologi lan Hidrologi Nasional.
  • Telung lokakarya prakiraan adhedhasar impact regional lan nasional lan sesi latihan dianakake.
  • Sekawan Sistem Peringatan Awal berbasis komunitas dikembangake.
  • Layanan Meteorologi lan Hidrologi Nasional nampa pitulungan kanggo melu ing forum wawasan iklim regional lan nasional ing kabeh telung wilayah geografis.

Konferensi Para Pihak kaping 27 ing Konvensi Kerangka Kerja PBB babagan Perubahan Iklim (UNFCCC COP27) dianakake ing Sharm el-Sheikh, Mesir wiwit tanggal 6 nganti 18 November 2022.

Iki dirawuhi dening pimpinan Pasifik lan delegasi, sing nyengkuyung supaya bisa urip. Sekretariat Program Lingkungan Wilayah Pasifik (SPREP) minangka pimpinan One CROP, kerja sama kanggo nyedhiyakake dhukungan kanggo Kepulauan Pasifik.

*Crita iki ditulis dening Makereta Komai, Editor PACNEWS ing Sharm El Sheikh. Kehadiran Ibu Makereta Komi ing COP27 didhukung dening SPREP lan Bantuan Irlandia.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *