“Kerentanan aplikasi seluler: Ancaman sing didhelikake kanggo data sensitif lan keamanan”

Pangembang seluler kudu tansah ngerti babagan cacat keamanan lan duwe kawruh sing dibutuhake kanggo nyuda amarga tambah akeh aplikasi seluler. Pangembang bisa sinau babagan supaya keamanan aplikasi seluler tetep anyar kanggo nglindhungi saka serangan kanthi konsultasi karo 10 kerentanan seluler OWASP.

Organisasi berbasis komunitas sing diarani Open Web Application Security Project (OWASP) tujuane kanggo nambah kesadaran masyarakat babagan kabutuhan piranti lunak lan aplikasi sing aman. Kajaba iku, OWASP nyeponsori sawetara inisiatif pelatihan lan pendhidhikan sing dihormati ing babagan keamanan siber.

Cacat keamanan sing paling kerep kanggo aplikasi seluler bakal dibahas ing blog iki, bebarengan karo pemeriksaan keamanan sing paling akeh digunakake. Kita uga bakal ngliwati teknologi kanggo njaga aplikasi seluler ing pipa CI/CD lan ngrembug praktik paling apik kanggo uji keamanan ing aplikasi seluler.

Apa iku Mobile Application

Urip saben dinane saiki kalebu aplikasi seluler sing ora bisa dipisahake. Kita gumantung ing aplikasi seluler kanggo nindakake transaksi sing penting, nyimpen informasi sensitif, lan nyambungake karo wong ing macem-macem platform, kalebu jejaring sosial, perbankan, lan ritel. Nanging, risiko sing ditimbulake dening kerentanan aplikasi seluler mundhak bebarengan karo panggunaan aplikasi seluler.

Kerentanan aplikasi seluler minangka titik lemah utawa kesalahan ing aplikasi seluler sing bisa digunakake dening panyerang kanggo njupuk informasi rahasia tanpa wewenang utawa mbebayani keamanan sistem utawa jaringan. Cacat kasebut bisa uga ana ing coding, pengalaman pangguna, utawa malah protokol komunikasi sing digunakake aplikasi seluler.

Pangembang kudu ngetrapake aplikasi kasebut liwat tes keamanan sing ketat supaya bisa nyuda risiko keamanan sing ana gandhengane. Untunge, saiki ana teknologi sing nggawe tes keamanan iki luwih gampang ditindakake lan malah ngotomatisasi. Praktik paling apik bisa mbantu ngarahake lan ngajari proses tes.

Kerentanan Dipasang karo Mobile

Kanthi luwih saka 2,9 yuta aplikasi sing kasedhiya ing Android Play Store, Android minangka sistem operasi seluler sing paling akeh digunakake. Nanging, Google wis nglarang akeh aplikasi saka Play Store amarga macem-macem alasan keamanan. Siji kudu weruh saka cacat keamanan iki yen lagi berkembang kanggo Android. Ana sawetara, lan sawetara sing penting diwenehake ing kene.

  1. Panyimpenan informasi sing ora aman: Yen data rahasia ora disimpen ing piranti kanthi cara sing aman, risiko iki bakal muncul. Saben-saben kita nyimpen data ing piranti, kita kudu tansah nganggep manawa piranti kasebut ora aman amarga bisa dicolong, lan nyimpen data sensitif ing piranti kasebut nambah risiko informasi kasebut dicolong. Aplikasi kudu nyimpen data sensitif ing pasangan keychain supaya ora masalah iki. Data kudu dienkripsi yen aplikasi nyimpen informasi ing basis data SQLite.
  2. Kode Sumber Aplikasi Aman: Aplikasi bisa dilanggar dening bug lan kerentanan ing kode aplikasi. Salinan umum aplikasi sampeyan mung sing dibutuhake kanggo umume panyerang nyoba ngrusak logika lan mbalikke kode aplikasi sampeyan. Nalika sampeyan nulis kode, elinga keamanan supaya angel dicopot. Kode program sampeyan bisa uga didhelikake sadurunge diunggah menyang app store. Kajaba iku, elinga nggawe serep kode sumber asli sadurunge sampeyan mbingungake kanggo kabutuhan pangopènan lan perbaikan.
  3. Kadaluwarsa Sesi Ora Cukup: ID sesi sing digunakake dening aplikasi kudu ora valid nalika pangguna metu saka program kasebut. Yen server ora mbusak ID sesi, pangguna liyane bisa nggunakake lan njupuk tindakan kanggo jenenge. Priksa manawa tombol logout aplikasi wis operasional lan, saliyane, sesi pangguna ora sah nalika ngeklik iku minangka praktik paling apik kanggo ngatasi masalah.
  4. Informasi bocor: Kode aplikasi utami utawa kerangka pihak katelu duweni potensi kanggo mbukak data saka cache app. Akeh pangguna sing ora ngunci piranti, saengga gampang dicolong utawa ilang. Peretas sing nduweni akses menyang piranti kasebut bisa mriksa data sing di-cache. Kanggo ngatasi masalah iki, priksa manawa informasi pribadi ora sengaja bocor liwat cache. Pangembang bisa nggawe model ancaman kanggo OS, kerangka kerja, lan platform kanggo mriksa lan verifikasi carane data ditangani sajrone cache URL, logging, cache copy-and-paste, pangolahan latar mburi app, panyimpenan data HTML5, lan data analitik sing dikirim menyang server.
  5. Kerentanan Sisih Server: Nanging, kanggo nyuda jumlah kerja sing dibutuhake ing server, desain app kudu nggabungake pamriksa lan kontrol validasi input. Akses sing ora sah kudu dicegah saka sisih server. Sadurunge app nglakokake server, kita bisa mriksa data input lan nyegah tumindak sing ora dikarepake. Jinis data input sing dibutuhake bisa dilebokake ing daftar putih, lan jinis sing isih bisa dicekal ing sisih app. Data sing ditampa lan dikirim saka sisih app lan server kudu dienkripsi.

6. Kriptografi: Nalika aplikasi kasebut gagal kanggo ngesyahke sertifikat SSL/TLS utawa nggunakake sistem validasi sertifikat SSL/TLS sing ora bisa ngonfirmasi kanthi bener manawa sertifikat kasebut diwenehake dening sumber sing bisa dipercaya. Yen sertifikat ora bisa dicenthang utawa ora kasedhiya, server kudu disiyapake kanggo mungkasi sambungan kasebut. Sembarang jinis data sing ditransfer liwat sambungan tanpa sertifikat sing wis diverifikasi bisa rentan kanggo peretas.

Wangsulane yaiku kanggo mesthekake yen validasi sertifikat aplikasi sampeyan wis disetel kanggo mesthekake yen sertifikat diwenehake lan sertifikat kasebut kudu saka Otoritas Sertifikat sing biso dipercoyo utawa sumber liyane sing bisa dipercaya.

Tindakan Remediasi kanggo Kerentanan Iki

  1. Nganyari sistem operasi lan piranti lunak ing piranti seluler: Sanalika praktis, piranti seluler kudu duwe versi paling anyar saka sistem operasi lan aplikasi sing diinstal. Iki nggawe luwih gampang kanggo mesthekake yen kerentanan ditambal.
  2. Gunakake aplikasi manajemen piranti seluler (MDM): Piranti lunak MDM ngidini pangurus IT nglindhungi lan ngontrol piranti seluler saka adoh. Bisa digunakake kanggo ngetrapake aturan sandhi, ngilangke piranti sing dicolong utawa ilang, lan ngetrapake patch keamanan.
  3. Gunakake jaringan aman: Kanggo nyuda kemungkinan serangan man-in-the-middle, mung nyambung menyang jaringan sing aman, kayata sing nggunakake enkripsi WPA2.
  4. Gunakake otentikasi rong faktor: Kanthi njaluk pangguna menehi identitas liya, kayata sidik jari utawa kode siji-wektu sing dikirim liwat pesen teks, otentikasi rong faktor bisa mbantu nyegah akses ilegal menyang piranti seluler.
  5. Ajar pangguna: Pangguna kudu ngerti babagan masalah keamanan supaya bisa dingerteni lan nyingkiri. Iki bakal mbantu nyegah kerentanan seluler.
  6. Ati-ati nalika ndownload aplikasi: Program mung kudu diundhuh saka toko app sing sah, lan sampeyan kudu ngati-ati nalika nginstal aplikasi saka sumber sing ora dipercaya.

Kesimpulan

Nguji aplikasi seluler kalebu mriksa aplikasi kasebut kanggo mesthekake yen cocog karo standar kualitas, fungsionalitas, kompatibilitas, kegunaan, lan kinerja. Iki minangka sistem operasi adhedhasar Linux lan digawe khusus kanggo piranti seluler layar demek kaya tablet lan smartphone. Piranti seluler ora mung digunakake kanggo komunikasi telephonic nirkabel; tinimbang, aplikasi seluler minangka bagéan saka ekosistem seluler sing luwih gedhe, sing uga kalebu server, pusat data, infrastruktur jaringan, lan piranti seluler.

Proses evaluasi lengkap kudu kalebu tahap sing diarani VAPT kanggo aplikasi seluler amarga nambah keamanan aplikasi lan nyuda kemungkinan penipuan, infeksi malware, bocor data, lan cacat keamanan liyane.

Bisnis VAPT bisa mbantu sampeyan mbela sistem saka peretas kanthi nindakake analisis kerentanan lan tes penetrasi. Sampeyan bisa ngati-ati kanggo nyuda efek darurat keamanan yen sampeyan ngerti risiko sing diadhepi bisnis lan kepiye bisa mengaruhi sampeyan.

Kratikal, a CERT-In-empanelled organisasi, bisa mbantu sampeyan sinau luwih akeh babagan risiko kasebut liwat panggunaan layanan VAPT manual lan otomatis, sing nemokake, ndeteksi, lan netepake kerentanan sing ana ing infrastruktur IT sampeyan. Kita uga nawakake audit keamanan kanggo kepatuhan, kalebu ISO/IEC 27001, GDPR, PCI DSS, lan liya-liyane, kanggo mbantu bisnis sampeyan tundhuk karo hukum lan peraturan sing ditanggepi dening macem-macem pamrentah.

Hubungi kita yen sampeyan pengin nyoba aplikasi Android lan nggawe luwih aman.

Kiriman “Kerentanan aplikasi seluler: Ancaman sing didhelikake kanggo data sensitif lan keamanan” muncul pisanan ing Blog Kratikal.

*** Iki minangka blog sindikasi Jaringan Blogger Keamanan saka Blog Kratikal sing ditulis dening Deepti Sachdeva. Waca kiriman asli ing: https://kratikal.com/blog/mobile-application-vulnerabilities-the-hidden-threat-to-sensitive-data-and-security/

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *