Kontroversi Besharam Rang Pathaan minangka tandha yen kode warna agama ngluwihi sing katon

Para pemain lan kru Shah Rukh Khan, Deepika Padukone lan John Abraham-starrer Pathaan, sajrone telung minggu kepungkur, ngerti manawa warna ‘saffron’ lan klambi renang ora cocog. Wiwit dirilis single hit film, Besharam Rang, ing Desember, nampilaken Deepika Padukone lan Shah Rukh Khan, iku wis dadi fokus meme lan panas njupuk. Nanging ora ana sing narik kawigatosan masarakat utawa nyebabake nesu kaya bikini saffron Padukone.

Ana wis claims sing bikini nakal lan sarung cocog, kang kerlip sedhela ing layar kanggo 12 detik sak 3:13-tandha, diminish “warna gaib Hindu”. Vineet Jindal, pengacara sing makili Mahkamah Agung, ngajokake keluhan resmi supaya lagu kasebut dicopot karo Kementerian Informasi lan Penyiaran ing pertengahan Desember. Dewan Pusat Sertifikasi Film (CBFC) njaluk supaya para pembuat film ngirim versi film sing wis digarap ulang, kalebu lagu-lagu, ing tengah diskusi. Nalika tanggal rilis film kasebut tanggal 25 Januari tegese nasibe bikini bakal dingerteni, sifat protes babagan kontroversi sing ana gandhengane karo saffron iki duwe akibat sing ngluwihi Pathaan. Bikini saffron durung persis debut ing Pathaan, nanging apa iki bisa dadi acara pungkasan?

Werna kemarahan umum

Saffron, sing sacara tradisional diajeni dening kelompok Hindu, bubar entuk konotasi politik amarga ana hubungane karo Hindutva lan politik Sayap Kanan. Nanging, coding nggunakake werna minangka pangembangan sing relatif anyar. Beda karo kritik sing ditindakake ing bikini, sawetara wong nyatakake rasa seneng marang penampilan aktor Kannada Srinidhi Shetty ing sari kunyit / oranye ing pungkasan Desember. Salah sijine ngomong, “Iki sing diarani budaya.” “Iku [is] carane wong bisa nganggo sandhangan ing werna kunyit.”

Werna asring digandhengake karo ideologi. Abang tegese Komunisme lan biru kanggo politik Dalit. Sanajan warna kasebut digunakake lan dipakai dening individu lan organisasi sing ndhukung cita-cita tartamtu, ora umum kanggo ngritik wong sing mung menehi warna tartamtu. Coba gaun abang legendaris sing dipakai model Bella Hadid ing Festival Film Cannes 2016, kanthi celah sing munggah ing pelvis minangka ejekan komunisme. Utawa bikini ijo sing nentang agama Islam, sing nganggep warna kasebut apik. Sanadyan durung ana sing nyoba paten warna kunyit, warna-warna duweni luwih akeh ing alam, budaya, lan sensibilitas sartorial sing mbantah watesan hak cipta.

Sebagéyan saka populasi wis njupuk dhewe kanggo netepake wates kuwi amarga dadi saya angel kanggo nemtokake nalika iku “ditrima” kanggo nyandhang saffron. Asil pungkasan ora kurang saka kekacoan rumit. Saffron nduwe pengaruh visual sing apik lan digabung kanthi apik karo sandhangan liyane ing lagu kasebut. Sing mbok menawa tim produksi Pathaan milih kanggo banding estetis. Nanging, pungkasane digunakake kanggo ngembangake gagasan jahat. Swasana ati saya tambah amarga lokasi racy lan sandhangan aneh ing Besharam Rang. Nanging, katon gaman ing tweet iki, sing nyatakake, “Iki uga agenda sing didhelikake saka #LoveJihad” lan mbandhingake bikini saffron Padukone karo klambi ijo Khan (mesthine nuduhake yen ijo minangka warna Islam).

Penting kanggo elinga yen Deepika Padukone dudu aktor India pertama sing nganggo bikini. Temenan, klambi renang Katrina Kaif saka film 2016 Baar Baar Dekho lan foto bikini Sara Ali Khan lan Alaya F saka liburan musim panas ing taun 2021 ora digatekake dening pamirsa umum.

Ngluwihi Pathan

Gelut media sosial, kanggo kabeh negativitas lan gangguan, mati mboko sithik amarga materi seger kanggo panas katon ing feed. Sing padha bisa uga bener kanggo Besharam Rang, nanging ora yen CBFC prentah supaya film kasebut diganti. Kursi CBFC saiki, penulis lirik sing diakoni Prasoon Joshi, kanthi diplomatis nyebutake tumindak kasebut minangka upaya ing sisih organisasi “kanggo nemokake keseimbangan sing tepat antarane ekspresi kreatif lan sensibilitas pamirsa”.

Kaputusan CBFC ngluwihi mung nglarang film. Iku uga njupuk langkah kanggo legitimizing outcry. Tegesipun bilih ngagem warni ing bathing suit punika boten sopan. Ora nggumunake yen selebriti saiki mbukak lemari kanggo mbusak rasukan saffron sing kontroversial, kaya sing ditindakake dening aktor Marathi Smita Gondkar. Efek kasebut ngluwihi jagad film. Siji bisa nemokake macem-macem gaya swimsuit ing macem-macem nada oranye kanthi browsing kaca produk merek resortwear. Uga, sapa ngerti yen apa sing ditrapake kanggo bikini saiki ora bakal ditambah karo rasukan liyane ing mangsa ngarep sing dianggep ora cocog?

.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *