Nyebar literasi digital marang warga sing ditinggal

Emil Ziada, umur 17 taun sing manggon ing Ramla, ujar manawa dheweke tansah keganggu ndeleng wong tuwa nunggu … lan ngenteni … ing halte bis “amarga ora bisa ngakses jadwal bis ing komputer utawa ing smartphone.”

Nalika teknologi modern nggampangake sawetara wong, ujare Ziada, iki uga ateges “akeh wong sing ditinggal.”

Minangka peserta ing Net@, program pemuda sing disponsori dening Appleseeds, organisasi nirlaba sing adhedhasar ing Ramla sing tujuane nggawe kesetaraan digital ing Israel, Ziada lan 15 peserta Net@ liyane ngatur “Digital Ramla.”

Para siswa nempatake stand popup ing papan umum kayata mall, pusat perbelanjaan lan pasar ruangan. Para sukarelawan nyedhaki wong tuwa lan nyoba nulungi masalah sing bisa diatasi dening teknologi, kayata njadwalake rapat Zoom karo anggota kulawarga sing manggon ing papan liya.

Ziada ujar manawa proyek kasebut sukses banget, mula wong asring bali menyang pop-up stands kanggo njaluk bantuan liyane.

Dikunci metu

CEO Appleseeds Anat Tzur ngandhani ISRAEL21c manawa luwih saka siji yuta wong Israel buta komputer.

Antarane wong-wong mau yaiku wong-wong sing slamet Holocaust, warga senior, ahli waris kesejahteraan sosial, wong-wong ing komunitas ultra-Ortodoks (Haredi), Badui lan Ethiopia, lan warga pinggiran geografis lan sosial.

“Kabeh wong iki dikunci metu saka hak-hak penting lan kualitas urip kayata keuntungan pemerintah, layanan kesehatan, lan malah kegiatan luang,” ujare Tzur.

“Wong sing ora pinter digital ora bisa nggawe janjian karo dokter, numpak bis amarga ora bisa ngisi dhuwit ing kertu bis, utawa malah menyang kantor pos,” ujare Tzur.

Kanggo nglengkapi wong kanthi katrampilan teknologi lan digital sing cocog kanggo urip, Appleseeds duwe 20 cabang ing saindenging Israel, saka Kiryat Shemonah ing sisih lor, nganti Eilat ing sisih kidul.

Tzur ngendika, nalika Appleseeds diwiwiti ing taun 2000, para pendiri wis ngerti kabutuhan kanggo mbantu kabeh sektor masyarakat Israel dadi melek komputer.

Organisasi kasebut biyen adhedhasar ing Tel Aviv Lor, nanging banjur pindhah markas menyang Ramla kanthi tujuan khusus yaiku ing ngendi kabutuhan paling gedhe.

Ing Kampus Wohl ing Ramla, organisasi kasebut nindakake macem-macem kegiatan ing saindenging Israel. Kabeh program rampung gratis.

Mobilitas munggah

Teknologi minangka “mekanisme kunci kanggo mobilitas munggah ing masyarakat Israel,” ujare Tzur.

Lan nalika Israel dikenal minangka negara wiwitan, mung 9 persen wong Israel sing kerja ing teknologi dhuwur. Saka jumlah kasebut, mung 3% yaiku Haredi, 2% Arab lan 30% wanita.

Saben sawetara sasi, Appleseeds mbukak bootcamp teknologi kanggo udakara 50 trainee saka macem-macem sektor, mulang katrampilan komputer kalebu pangembangan situs web, desain grafis lan coding canggih; uga soft skill kayata nulis resume lan persiapan wawancara.

Lulusan saka kamp boot Appleseeds. Foto duweni saka Appleseeds

Organisasi iki kerja bareng karo macem-macem perusahaan teknologi terkemuka ing Israel lan ing saindenging jagad kanggo nggawe ewu wong saben taun ing lapangan kerja teknologi sing berkualitas.

Inkubator kanggo urip bareng

Gerakan Teknologi Pemuda Net@ fokus ing pelatihan teknologi lan pangembangan kepemimpinan kanggo para pemuda sing kurang beruntung.

Kajaba iku, Tzur ujar manawa Net@ bisa uga dadi siji-sijine gerakan pemuda Israel sing nggabungake peserta Yahudi, Kristen, Druze lan Muslim, dadi “inkubator kanggo urip bebarengan.”

“Net@ nyengkuyung para siswa supaya bisa ngetrapake keragaman, dialog lan kolaborasi wiwit cilik,” ujare Tzur.

Beroperasi wiwit 2003, Net@ nyedhiyakake siswa saka lima nganti 12th kelas kanthi katrampilan teknologi praktis, kalebu pangembangan situs web lan aplikasi lan game.

Program kasebut uga nyengkuyung para siswa kanggo menehi bali menyang komunitas, kaya sing ditindakake Ziada lan sukarelawan liyane ing Ramla.

Tzur ujar manawa alumni Net@ milih teknologi 60% luwih kerep tinimbang kanca-kancane nalika ngupayakake akademisi, layanan tentara lan lapangan kerja, lan dheweke entuk 20% luwih akeh tinimbang kanca-kancane ing proyek pertama.

Nyambung sing ora nyambung

Appleseeds uga fokus ing sumber apa sing diarani organisasi kasebut “Gaya Hidup Digital,” sing mulang katrampilan literasi digital penting Israel kayata cara navigasi smartphone, pesen bahan pangan lan obat-obatan, mbayar tagihan lan nuntut keuntungan pemerintah kanthi online.

Ana 150 staf lan buruh lapangan ing saindenging Israel sing kerja karo komunitas sing terpinggirkan, “secara harfiah nyambungake wong sing ora nyambung,” ujare Tzur.

Luwih saka 80.000 wong wis entuk manfaat saka program Appleseeds saben taun.

Salah sawijining anggota dewan yaiku pengusaha sukses Koby Nizri, CEO lan pangadeg 44 Ventures, dijenengi miturut Road 44 sing nyambungake Ramla menyang Tel Aviv.

Nizri tuwuh ing Ramla, lan kanca-kanca cilik saka kutha kasebut uga dadi mitra ing grup ekuitas pribadi.

Nyebar literasi digital marang warga sing ditinggal
Kobi Nizri, CEO lan pangadeg 44 Ventures, ana ing dewan Appleseeds. Foto duweni saka 44 Ventures

Nalika sepisanan krungu babagan Appleseeds, dheweke rumangsa “pertandingan sing digawe ing swarga”.

Perusahaan Nizri nandur modal lan promosi para pengusaha sing bisa uga ora digatekake dana tradisional, ujare.

Nizri ujar manawa dheweke pengin mbantu Appleseeds nyengkuyung para pengusaha enom kaya dheweke.

“Kegiatan Appleseeds didadekake siji karo crita pribadiku lan karo 44 Ventures,” ujare Nizri, sing negesake manawa dheweke nyoba menehi inspirasi kanggo wong-wong sing manggon ing kutha kaya Ramla yen “dheweke uga bisa ngimpi gedhe.”

Tzur nambahake manawa kanthi mbantu nyuda ketimpangan digital, Appleseeds mbantu Israel “dadi negara wiwitan kanggo kabeh.”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *