Pamrentah nyurung deregulasi GMO kanthi cepet

‘Ilmu isih adoh banget ora mesthi, lan apa sing kita ngerti durung dianggep utawa dimangerteni kanthi bener, dening pemerintah, utawa parlemen.’

Yen sampeyan pengin sinau kasus babagan sistem politik saiki, biasane bali menyang 19th lan awal 20th abad, karo akèh remnants abad tengahan, ora bisa grappling karo masalah saka 21st, Teknologi Genetik (Precision Breeding) Bill iku. Iki minangka RUU sing tujuane kanggo mbusak proteksi peraturan saka kabeh kelas organisme sing diowahi sacara genetis (GMO), teknologi sing ngeculake iwak kanthi gen saka anemone segara lan jellyfish menyang lingkungan sing rawan.

Iku apa perusahaan tetanèn – sing nduweni saka farms pabrik buta, manufaktur pangan multinasional pengin gandum seragam kanggo pindhah menyang tasteless ultraprocessed pap, kepinginan. Lan apa sing dikarepake, dheweke entuk.

Bill balapan liwat Commons karo tantangan serius scant (senadyan paling efforts Green MP Caroline Lucas lan sakepel liyane), lan meh ora engagement karo ilmu cepet-ganti genetika. Ing Lords, debat, sawetara ahli wis ngandika marang aku, iku adoh luwih informed lan melu (ndeleng dina siji lan dina loro kene lan kene).

Nanging kita isih bisa nemokake awake dhewe ing dina Rebo sore, paling apik, wis nggawe owah-owahan cilik menyang RUU sing ndadekake para ilmuwan mutakhir kuwatir banget, lan bisa uga – bisa uga ora ana gunane kanggo industri sing wis nyurung (sanajan ora mungkin kanggo wong sing pengin ngimpor produk sing diowahi gen saka AS, ing ngendi babi sing diowahi gen bisa disetujoni kanggo produksi taun ngarep).

Masalah kasebut diwiwiti kanthi judhul “Precision Breeding” – oh ora. Iki minangka slogan marketing, dudu istilah teknis utawa legal, sing tegese ora ana panggonan ing judhul RUU utawa Undhang-undhang ing mangsa ngarep.

Para panyengkuyung bakal mikir yen cara sing digunakake kanggo ngganti génom organisme kaya tliti ngrancang mesin lan niru apa sing bisa kedadeyan kanthi alami. Nanging padha ora.

Genom (materi genetik lengkap organisme) minangka entitas biologis, kanthi kerumitan sing isih ana pemahaman sing winates. Kaya nalika sampeyan nyoba nglatih asu, kadhangkala bakal nanggapi kanthi cara sing dikarepake, lan kadhangkala mesthine bakal mutusake yen ora bakal.

Kita isih krungu pratelan manawa siji-sijine unsur genom sing penting yaiku gen sing ngode protein, nanging iki adhedhasar ilmu pengetahuan sing saiki wis discredited. Nalika aku diwulang genetika ing universitas, kita dikandhani apa wae sing ora nggawe protein yaiku “DNA sampah”, mung ana amarga kacilakan sejarah. Nanging saiki kita ngerti manawa ana macem-macem efek sing beda-beda ing prilaku protein pengkodean, lan liya-liyane, minangka bagean penting saka adaptasi kewan, tanduran utawa jamur menyang lingkungan sing ganti.

Klaim alternatif saka panyengkuyung kanggo panyuntingan gene yaiku “wah, alam tansah nindakake iki” – mutasi mung minangka bagean saka urip, ana ing saben makhluk urip. Nanging ana mutasi lan mutasi.

Wilayah sing paling penting saka génom relatif dilindhungi saka mutasi “alami”. (Lan uga saka mutasi sing disebabake dening radioaktivitas.) Lan luwih apik kanggo ndandani awake dhewe (yaiku mbatalake, utawa nyoba mbatalake, mutasi, apa sing digawe manungsa utawa alam). Lan mutasi sing kedadeyan ing alam bias “ngeksperimen” karo karakteristik organisme sing bisa mbantu urip – iku praktis.

Iki “unnaturalness” saka gene editing ngendi Bill iki cukup duweni potensi tiba menyang sworo cangkem saka total uselessness. Tes sing ditindakake dening pamrentah kanggo nggawe tanduran, kewan utawa jamur sing cocog ing tagihan iki yaiku bisa diprodhuksi dening “proses tradisional” – (sawetara sing asale paling anyar).

Yen teknik panyuntingan gen mlebu ing bagean-bagean genom sing biasane ora kena pengaruh mutasi alami, mula ora kaya cara tradisional. Kajaba iku, ukuran gedhe sing diowahi gen lan organisme GM liyane bisa dibebasake menyang lingkungan – kabeh ngemot macem-macem mutasi sing ora disengaja – tegese risiko sing ditimbulake dening GMO sing ora dikendhaleni iki bakal luwih gedhe tinimbang apa wae sing bisa ditindakake. kelakon ing alam. Aku ngarep-arep bakal akeh pengacara sing mbayar mbayar akeh sing mbuwang akeh jam tagihan kanggo nyoba ngerteni poin sing luwih apik babagan ilmu sing isih durung mesthi lan ditandingi.

Kangelan iki dibayangke ing kasunyatan sing malah ing tataran pungkasan saka Bill, Report in the Lords, sawise wis liwat kabeh tataran Commons sawijining, pamaréntah isih tabling kaping amandemen kanggo biola karo definisi. Sing tau tandha saka kebak digarap-liwat, hukum wewenang.

Masalah mung tuwuh kanthi panjelasan sing gampang babagan RUU sing diwenehake dening pamrentah lan industri. Iki tegese mung gen saka spesies sing padha. Oh ora iku ora.

Nalika didorong, malah panyengkuyung teknologi kasebut bakal ngakoni manawa ana, kanthi kabeh teknologi saiki, sisa-sisa DNA organisme liya sing digunakake ing proses rekayasa gen dadi ora sengaja dilebokake ing genom organisme sing direkayasa. “Oh, nanging mung pecahan cilik, lan ora penting.” Kaping pisanan, fragmen DNA asing sing ora disengaja dilebokake ora kudu cilik nanging cukup gedhe kanggo ngemot gen anyar. Lan kaloro, manawa nglebokake DNA asing iki bisa uga bener utawa ora (para ilmuwan ora ngerti kanthi pasti), nanging mesthi ora kaya sing dicritakake masarakat. Yen pamrentah lan industri pengin kapercayan, iki dudu cara sing kudu ditindakake.

Senadyan kabeh iki, amandemen sing diajukake dening oposisi Buruh lan kemungkinan bakal dilebokake ing pemungutan suara sing luar biasa andhap asor. Salah sijine wektu tundha wektu nalika kewan bisa dilindhungi miturut RUU kasebut – sing direncanakake pemerintah. Sing liyane yaiku nguatake pranata-pranata sing mbutuhake kesejahteraan kanggo nyetujoni kewan sing diowahi gen.

Aku wis tabled liyane substantive amandemen. Nanging tanpa dukungan oposisi bangku ngarep, dheweke ora bakal adoh.

Nelpon swara sing ngerti sampeyan bakal kalah ora populer ing House of Lords. Lan aku kudu nimbang dina Rebo manawa nindakake iki bakal mbebayani owah-owahan sing paling sederhana sing diusulake dening partai oposisi sing luwih gedhe kanthi resiko.

Kasunyatan tetep, iki minangka RUU sing ora kudu diterusake. Ilmu kasebut isih adoh banget, lan apa sing kita ngerti durung dianggep utawa dimangerteni kanthi bener, dening pemerintah, utawa parlemen. Sing kita saiki saiki mung siji demonstrasi – lan sing serius banget – babagan kekurangan konstitusi kita sing wis ketinggalan jaman lan ora bisa digunakake.

Natalie Bennett minangka mantan pimpinan Partai Hijau Inggris lan Wales lan saiki lenggah ing House of Lords

Nalika sampeyan ana ing kene, ana sing dakkarepake. Apa sing ditindakake ing kene kanggo ngirim warta nyata luwih penting tinimbang sadurunge. Nanging ana masalah: kita kudu maca kaya sampeyan supaya bisa urip. Kita ngirim media sing progresif lan mandiri, sing nantang retorika sengit pihak tengen. Bebarengan kita bisa nemokake crita sing ilang.

Kita ora dibiayai dening para donor miliarder, nanging ngandelake para pamaca sing nggawe apa wae sing bisa ditindakake kanggo nglindhungi kamardikan. Apa sing kita lakoni ora gratis, lan kita mlaku kanthi sithik. Apa sampeyan bisa nulungi kanthi mbayar sethithik £ 1 seminggu kanggo mbantu kita urip? Punapa mawon sampeyan bisa nyumbang, kita matur nuwun banget – lan kita bakal mesthekake dhuwit dadi adoh sabisa kanggo ngirim warta hard-hit.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *