panemu | Napa gelembung crypto pungkasane njeblug

Carane

Adam Lashinsky minangka mantan editor eksekutif ing majalah Fortune lan penulis “Inside Apple: How America’s Most Admired – and Secretive – Company Really Works.”

Jeblugan gelembung cryptocurrency bakal mungkasi cara crazes spekulatif liyane wis rampung: ing Trail saka wreckage antarane perusahaan, bawana – lan investor apes. Crypto wis taun elek. Kita weruh terra “stablecoin” wipeout ing Mei, unraveling saka ijol-ijolan dagang FTX minggu iki lan shriveling dagang ing token non-fungible kabeh taun suwene.

Investor cilik wis mlayu, grubstakes utawa tabungan urip ilang. Kapitalis ventura sing apik-apik, diobong banget dening saben dhadha sing terus-terusan, bakal ngumbah tangan lan pindhah menyang obyek sing mengkilat sabanjure. Duta-duta crypto-hustling sisih (masang jeneng gedhe saka olahraga profesional kene, mangga) bakal bali menyang mburi panggung. Lan regulator, kaya biasane, pungkasane bakal ngetokake aturan sing wis telat, suwene sawise karusakan rampung.

Ana prabédan kritis karo crypto, sanadyan, dibandhingake karo umpluk kepungkur: Ora ana manfaat intrinsik.

Sadurunge lan sawise gelembung bledosan ing pertengahan 1600-an, tulip isih dadi kembang sing apik. Jalur sepur Amerika ngalami owah-owahan gedhe (lan positif) sadurunge Panic 1873 lan isih penting meh 150 taun sabanjure. Janji email ing taun 1990-an – lan turunan dot-com – nyata lan epochal. Malah hipotek subprime sing disalahake minangka inovasi sing nyenengake babagan utangan sing angel dipikolehi kanggo para panuku omah – pasar sing slamet saka krisis finansial taun 2008.

“Crypto,” frase catchall sing isih kurang dimangerteni kanggo mata uang digital lan sekuritase liyane sing ora dikontrol dening pemerintah, ora bakal bisa nggawe pratelan sing padha. Crypto mestine dadi papan perlindungan ing jaman inflasi, kaya sing asring ana komoditas logam keras kayata emas. Nanging konfeksi kaya bitcoin lan ethereum wis mudhun amarga inflasi mundhak. Dheweke janji cara kanggo nyimpen nilai. Cetha, padha ora.

Luwih egregiously, crypto wis mestine duwe kabeh limo liyane nggunakake, saka gampang kiriman lintas-wewatesan kanggo pegging nilai kanggo wangun mentas digawe saka seni digital. Ora ana sing kedadeyan ing skala apa wae sing kudu dibanggakake.

Ing sistem kita, wirausaha, lan investor sing ndhukung dheweke, nyedhiyakake layanan sing larang regane kanthi njupuk risiko kanggo ide sing durung kabukten. Tanpa dheweke, kita ora bakal duwe Apple utawa Google – utawa cathetan Post-it. Nanging saiki kita ngerti panenan pemodal swaggering sing ngimpi kategori investasi anyar sing dikenal kanthi jeneng web3 wis guyon.

Sawijining sabdhoning umum kanggo investasi kasebut yaiku menawa dheweke narik kawigaten para pembuat kode lan pengusaha piranti lunak, sing ndadékaké kesimpulan sing ngimpi yen pasar nyata kanggo kabeh jinis aset digital muncul.

Apa sing muncul minangka conto liyane saka salah sawijining penyakit paling parah sing nandhang Sand Hill Road, jantung industri modal usaha Silicon Valley: bias konfirmasi. Antusiasme sing dianggep VC minangka tesis investasi asring mung minangka asil saka dhuwit sing akeh banget mburu ide sing apik banget.

Nerds ora bodho: Yen ana wong sing menehi dhuwit akeh banget kanggo nguber mode, dheweke bakal miwiti coding. Dadi, crypto.

15 taun kepungkur babagan investasi modal ventura bisa diterangake kanthi macem-macem cara dening lingkungan tingkat bunga sing murah sing njeblug. Kanthi endowmen lan dana pensiun (lan akeh multimillionaire biasa) ora bisa ngasilake obligasi sing aman sajrone luwih saka sepuluh taun, manajer dhuwit luwih milih milih taruhan sing luwih resik.

Coba Rencana Pensiun Guru Ontario, sing paling gedhe nomer telu ing Kanada. Telung taun kepungkur, dheweke nyiyapake dana khusus kanggo nggawe investasi tahap modal usaha. Iki nandur modal $ 95 yuta ing FTX, platform dagang crypto terkemuka. Ing dina Kamis, dheweke nyathet yen “ora kabeh investasi ing kelas aset tahap awal iki bisa ditindakake.” Ditambahake manawa investasi FTX – bisa uga ora ana sing bakal katon maneh – nuduhake persentase cilik saka investasi sakabèhé.

Kanggo taun saiki, kabodhoan saka strategi investasi kasebut diterjemahake, ateges, dadi dhuwit gratis kanggo para pengusaha. Ora njupuk genius kanggo muter perusahaan nalika biaya ibukutha cedhak nol.

Saiki, jaman iku wis rampung. Tarif bunga sing luwih dhuwur bakal ngidini dana pensiun kayata sing ana ing Ontario golek investasi sing luwih aman. Akibaté, aliran dana menyang VC lan start-up bakal alon. Mung perusahaan lan VC sing paling apik bakal muncul ing sisih liya.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *