Polyamory, penthouses lan akeh silihan: nang donya edan FTX | Cryptocurrencies

VSpengamat biasa bisa diapura kanggo mikir ambruk exchange cryptocurrency FTX dongeng khas liyane mismanagement financial. Mangkono pangadeg sawijining, Sam Bankman-Fried, istilah: krisis likuiditas sing tipped liwat menyang solvency.

FTX duwe celengan lan silihan lan nalika depositors nyoba kanggo njaluk dhuwit bali, FTX ora duwe kanggo tangan. Mesthi, silihan kasebut ana ing dhuwit digital sing apik, tinimbang dolar basi, nanging sepisanan, katon kaya kegagalan perusahaan gedhe liyane.

Banjur katon nyedhaki, lan dadi cetha yen kabeh edifice nyatane padha karo perusahaan saka telung anak ing trenchcoat pura-pura dadi wong diwasa.

Iki minangka crita sing nyakup bolongan ireng finansial ing sawijining perusahaan sing regane $ 32bn (£ 27bn), struktur klompok Bizantium kanthi garis kepemilikan sing ora jelas, lan pimpinan kanthi pendekatan sing ora konvensional babagan pamrentahan lan hubungan interpersonal.

Kekacauan kasebut ditindakake kanthi cara sing nyenengake ing pengajuan bangkrut sing dikirim ing Kamis dening John Ray III, sing ngganti Bankman-Fried minangka kepala eksekutif FTX sawise ambruk ing 11 November. “Ora tau ing karirku aku ndeleng kegagalan lengkap kontrol perusahaan lan ora ana informasi finansial sing bisa dipercaya kaya sing kedadeyan ing kene,” tulise. Elinga yen iki wong sing dipayungi kanggo ngawasi ambruk perusahaan energi Enron sawise penipuan kasebut dicethakaké.

“Saka integritas sistem sing kompromi lan pengawasan peraturan sing salah ing luar negeri, nganti konsentrasi kontrol ing tangan klompok cilik sing ora duwe pengalaman, ora canggih lan duweni potensi kompromi, kahanan iki durung ana sadurunge,” tambah Ray.

Perusahaan kasebut, ujare, ora duwe krisis likuiditas sing sederhana, utawa malah insolvensi sing gampang. Dina Rebo, Bankman-Fried ngaku aset “semi-cair” saka FTX.com isih regane $ 5.5bn, bagean pinunjul saka $ 8bn sing duwe utang. Ray menehi regane beda kanggo aset kasebut: $659.000. Kabeh kepemilikan FTX digabungake, kalebu $ 1 milyar “stablecoin” lan $ 483m awis, nyatane regane kurang saka $ 2,5 milyar.

Nanging FTX.com mung bagean saka bisnis. Klompok sing luwih akeh dibentuk saka jaringan sing luwih akeh saka 100 perusahaan sing gegandhengan, kabeh dienggo bareng liwat kepemilikan umum Bankman-Fried lan loro pendiri, Gary Wang lan Nishad Singh. Ora ana investor siji-sijine kajaba pendiri sing duwe luwih saka 2% saka ekuitas saka salah siji saka papat “silo” utama sing mbentuk grup kasebut: ijol-ijolan crypto AS FTX, dana pager Alameda, lengen modal ventura, lan internasional. ijol-ijolan.

Bagan sing kalebu ing pengadilan kebangkrutan dina Kamis sing nggawe pemetaan struktur Bizantium klompok FTX Foto: Dokumen singkat Distrik Delaware

Rincian pengajuan Ray saben cara sampeyan bisa mbayangno perusahaan multibillion-dollar sing dikelola dening trio lulusan dana pager sing ora duwe pengalaman bisa salah, banjur sawetara.

Silo Alameda duwe utangan $4bn kanggo “pihak sing gegandhengan”, kalebu $2bn kanggo perusahaan pribadi Bankman-Fried, Paper Bird, lan $1bn maneh kanggo Bankman-Fried dhewe. Ijol-ijolan internasional duwe utang marang para penyimpan, nanging ora nglacak ing laporan keuangan dhewe. Klompok minangka kabèh “ora njaga kontrol terpusat saka awis sawijining”, ora dhaftar akurat saka akun bank, lan ora mbayar manungsa waé kanggo creditworthiness saka partners banking.

Iku dadi luwih elek. Ora ana sing bisa nggawe dhaptar staf FTX, ujare Ray. Dheweke duwe “keprihatinan sing akeh” babagan laporan keuangan sing diklumpukake ing Bankman-Fried, lan ujar manawa ora bisa dianggep dipercaya. Klompok iki digunakake kanggo tuku omah kanggo karyawan; aset digital padha kontrol liwat “akun email klompok unsecured”.

“Praktik manajemen sing ora bisa ditampa kalebu … panggunaan piranti lunak kanggo ndhelikake penyalahgunaan dana pelanggan,” tambah pengajuan kasebut. “Transfer sing akeh banget” properti bisa uga kedadeyan ing “dina, minggu lan sasi sadurunge” bangkrut, terus, nalika ing bangkrut, “paling ora $ 372m transfer sing ora sah” kedadeyan.

Ing dina Jumuah, transfer ora sah pungkasan kasebut dicethakaké ana ing panjaluk saka pamrentah Bahama, sing ngaku njupuk dhuwit kanggo “safekeeping”, lan ngluncurake perang legal kanggo nyoba ngrebut kontrol kasus bangkrut saka AS. . Ing tanggepan saka FTX (pdf), perusahaan kasebut nuduh pamrentah Nassau amarga wis kabur pembekuan ing aset FTX sing dilebokake khusus kanggo mesthekake yen dana ora ditindakake, lan nyatakake yen negara kasebut nggarap Bankman-Fried, sing “efektif ing ditahan panguwasa Bahamas”, kanggo ngrusak kasus bangkrut.

Laporan Ray dipungkasi kanthi cathetan pungkasan, pribadi. “Pak Bankman-Fried, saiki ana ing Bahama, terus nggawe pernyataan umum sing salah lan nyasarké. Pak Bankman-Fried, sing sambungan lan kepemilikan finansial ing Bahama tetep ora jelas kanggo aku, bubar nyatakake marang wartawan ing Twitter: ‘F*** regulator padha nggawe kabeh luwih elek’ lan ngusulake langkah sabanjure kanggo dheweke yaiku ‘menang yurisdiksi. perang nglawan Delaware.’”

Dokumen kasebut ndadekake maca sing nggumunake, nanging meh ora ngeruk permukaan FTX. Njupuk pamuter utama papat, Caroline Ellison. Pacar Bankman-Fried, sing umure 28 taun, dadi kepala dagang ing Alameda sadurunge dipromosikan dadi dana pager ing musim panas 2021, lan ditinggalake kanthi tanggung jawab ing taun iki nalika mitra Sam Trabucco tiba-tiba mandheg mbuwang wektu luwih akeh. karo prauné.

Yen Bankman-Fried minangka pasuryan umum FTX ing Twitter, Ellison padha karo Tumblr. Ing kiriman ing akun dheweke, wiwit dibusak, dheweke nulis babagan pangerten babagan keuangan tradisional (“ora mungkin sampeyan bakal kelangan kabeh dhuwit”), wong sing cocog karo dheweke (“kontrol umume pamrentah utama ing donya. [and having] kekuatan sing cukup kanggo ngalahake sampeyan kanthi fisik”), lan eksplorasi poliamori. “Nalika aku pisanan miwiti foray pisanan menyang poli, Aku panginten iku minangka break radikal saka trad kepungkur,”Dheweke wrote ing 2020, “nanging tbh, Aku wis teka kanggo mutusaké siji-sijine gaya ditrima poli paling ditondoi minangka kaya ‘kekaisaran Cina harem’. Ora ana omong kosong sing ora hierarkis iki. Saben uwong kudu duwe peringkat mitra, wong kudu ngerti endi peringkat kasebut, lan kudu ana perebutan kekuwatan sing ganas kanggo pangkat kasebut.

Tandha madhangi ngandika FTX Arena ing njaba saka stadion olahraga colorfully dicet
FTX Arena, ing ngendi tim basket NBA Miami Heat main. Foto: Marta Lavandier/AP

Iku angel ngerti ngendi kanggo mungkasi. Ellison, Bankman-Fried, lan wolung liyane ing bunder utama grup kasebut nuduhake penthouse mewah ing Bahama, miturut laporan ing Coindesk sing ndeleng bunderan njero diarani “polycule” dening, antara liya, Elon Musk. saiki wis sijine munggah kanggo Advertisement kanggo $40m.) Miturut siji laporan, psikiater in-house ana ing tangan kanggo Dole metu stimulants resep; foto Bankman-Fried ing mejo katon nuduhake kothak kosong siji obat kasebut.

Ing dina sadurunge ambruk perusahaan, Wang, pendiri, terus kode, nggawe owah-owahan menyang repositori pribadi sing di-host ing platform coding GitHub. Wang durung kasedhiya kanggo mangsuli pitakon babagan apa tugas pemrograman sing penting.

Ing dina-dina sabanjure, Bankman-Fried njupuk menyang Twitter kanggo nyoba mbela reputasine, sing ditindakake sebagian kanthi tweeting tembung “apa” lan huruf “KELAKUAN” ing sangang kiriman kapisah sajrone 36 jam. Ing wektu sing padha, dheweke ngirim pesen langsung menyang Kelsey Piper, wartawan ing Vox, menehi crita sing beda.

Sawetara pesen langsung kasebut kalebu baris “pengatur jancok” sing dikutip dening Ray ing pengajuan kasebut. Liyane ngemot panjelasan sing paling jelas babagan apa sing kedadeyan – pemicu sing nggulingake tumpukan salah urus sing suwene pirang-pirang taun.

FTX ora duwe akun bank sing pelanggan bisa ngirim dhuwit; Alameda, hedge fund, iya. Dadi dheweke bakal ngirim dhuwit menyang Alameda, lan FTX bakal ditambahake menyang akun kasebut. Lan ing pirang-pirang taun kasebut, Alameda ora nate mbayar dhuwit. Ora ana sing ngelingi, lan tenan ketoke perdagangan, lan ilang, $ 8bn dana pelanggan sing ngirim tau wis ing Panggonan pisanan.

“Saben keputusan individu katon apik lan aku ora ngerti kepiye jumlahe nganti pungkasan,” ujare Bankman-Fried marang Piper. “Kadhangkala urip ngganggu sampeyan.”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *