Sawise rong taun karo expo virtual, ilmuwan enom bali ing RDS

Pendiri BT Young Scientist and Technology Exhibition, Tony Scott, nuduhake rong taun virtual pungkasan acara kasebut minangka wektu nalika “kita ana ing angkasa”.

Nanging, cocok kanggo pengalaman pendhidhikan sing wis ngluncurake karir lintang sing ora kaetung ing ilmu pengetahuan lan teknologi, fisikawan veteran ngakoni yen dheweke luwih seneng sing nyata.

“Sampeyan diwenehi slot elektronik kanggo ngobrol karo siswa. Banjur dumadakan padha ilang. Ana sing bisa nyerang sampeyan mengko kaya, ‘kenapa aku ora takon dheweke sawetara pitakonan’ – nanging, mesthi, nalika kita lagi elektronik sampeyan ora bisa nindakake, “jlentrehe.

Iku ora mung pameran ilmu sekolah … siswa terus lan profoundly nambah masyarakat

Luwih saka 1,100 siswa sekolah menengah bakal lelungan menyang RDS ing Dublin wiwit dina iki kanggo 59th BT Young Scientist and Technology Exhibition (BTYSTE), sing nampilake riset lan inovasi ing ilmu, teknologi, teknik lan matematika (STEM).

Penyelenggara ujar manawa proyek sing njelajah masalah kesehatan mental lan fisik nyathet udakara 24 persen kabeh kiriman menyang pameran taun iki, dene 20 persen proyek ngurusi owah-owahan iklim. Mari Cahalane, kepala BTYSTE, ujar manawa dheweke seneng banget bali menyang RDS.

Presiden Michael D Higgins bakal resmi mbukak showcase dina iki.

Lan nalika mbatesi tiket taun iki dibandhingake karo jaman pra-Covid, kabeh proyek siswa bisa dideleng online, ujare.

Entri taun iki nganti meh 18pc, kanthi 550 proyek sing layak kanggo acara kasebut.

Antarane sing melu yaiku Isabel Mitchell (14) lan Sahasra Vivek Kumar (14) saka Sekolah Komunitas Malahide ing Dublin sing proyek taun pisanan nyinaoni efektifitas pewarna adhedhasar tanduran tradisional.

Dheweke nemokake beetroot, kunir lan blueberries sing paling apik, nalika suket, kubis abang, kopi lan delima mung dicuci.

“Aku entuk informasi babagan pewarna saka kanca kulawarga ing Kanada,” jelas Sahasra, lan nambahake manawa riset kasebut menehi inspirasi kanggo mbakyune nggunakake temuan kasebut kanggo proyek Leaving Cert.

Nutup

Barry Fitzgerald, karo siswa Evan Pollard (16) lan Sahasra Vivek Kumar (13) ing Bukak saka BT Young Scientist & Technology pameran ing RDS ing Dublin wingi. Foto: Niall Carson/PA Wire

Ing papan liya Lukas Brown (15), murid taun transisi saka Sekolah Menengah St Joseph ing Rush, Co Dublin, wis mlebu pameran kanthi proyek imbangan, nyelidiki suwene wong bisa ngadeg kanthi sikil siji.

Dheweke nemokake wong sing luwih enom biasane bisa ngatur nganti 40 detik, dene liyane sing umure luwih saka 60 mung bisa ngatur durasi sing luwih cendhek udakara 15 detik.

Kangge Evan Pollard (16), mahasiswa taun kalima saka St Joseph ing Rush, nggunakake skills coding kanggo ngramu tes diagnostik kanggo wuta werna ing bocah-bocah nggunakake game komputer, ing mburi entri kanggo pameran taun kepungkur.

“Aku menehi kode telung game sing beda-beda lan saben dadi luwih angel,” ujare, lan nambahake yen tes kasebut butuh limang menit.

Dr Scott ngakoni yen dheweke lan co-founder, Tom Burke saka Terenure College, ora tau ngimpi maneh ing 1963, sing acara bakal terus kanggo suwé utawa kanggo inspirasi supaya akeh acara padha ing saindhenging donya.

“Aku panginten bisa tahan setaun utawa rong taun,” dheweke ngakoni.

Dheweke ujar manawa dheweke wis ngunjungi pameran Ilmuwan Muda ing Kenya lan Yordania lan dheweke pancen bener karo asline yen dheweke nutup mata dheweke “bisa uga ana ing RDS”.

Dheweke ujar manawa dheweke ngarep-arep ndeleng proyek taun iki, kanthi kapasitas minangka “hakim standar”.

Pemenang sadurunge bakal muncul sajrone minggu kasebut, ujare, lan nambahake manawa bisa ketemu maneh lan dheweke wis dadi “sejenis kulawarga”.

Dheweke seneng spekulasi sadurunge pengumuman pemenang sakabèhé ing dina Jumuah nalika dheweke takon para pemenang sadurunge yen wis milih pemenang hadiah paling dhuwur.

“Aku ngomong ‘sing menarik’ lan mesthi aku ora bakal menehi pitunjuk babagan arah angin,” dheweke ngguyu.

Shay Walsh, direktur pangurus BT Ireland, ujar manawa akeh siswa ing taun iki wis fokus ing masalah kesehatan lan owah-owahan iklim, nanging ora mung investigasi.

“Sawetara sing nggunakake teknologi jaringan saraf jero lan algoritma cerdas buatan kanggo perkara kasebut. Dheweke ora mung nganalisa kahanan – nanging sejatine ngusulake lan njelajah ide, “ujare.

Presiden Michael D Higgins bakal resmi mbukak showcase dina iki

Nalika nerangake owah-owahan iklim, para siswa mriksa prekara-prekara sing nggumunake kenapa durung ana wong liya sing nindakake – kanthi siji proyek ndeleng sudut paling optimal kanggo turbin angin sing ana gandhengane karo kahanan angin saiki, tambah Walsh.

Salah sawijining proyek ing taun iki nyelidiki mbusak karbon dioksida saka pipa knalpot utawa cerobong asep nggunakake bahan lan bahan kimia sing kasedhiya kanthi alami. Dheweke ngomong babagan pengaruh gedhe saka BTYSTE, ujar: “Ora mung pameran ilmu pengetahuan sekunder kanthi hadiah ing pungkasane, para siswa bakal terus maju lan ningkatake masyarakat.

“Iku minangka jero lan ora exaggeration.”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *