Siswa Vietnam, insinyur ing AS dibuwang dening PHK teknologi massal

Ing kiriman LinkedIn, dheweke ujar manawa dheweke kepingin weruh saben esuk nalika tangi yen ngimpi elek utawa wis kedadeyan.

Dheweke wis siap kanggo nglamar kertu ijo lan pendhudhuk permanen ing sawetara minggu. Sawise telung taun, dheweke kepengin bali menyang Vietnam lan ngrayakake karo wong sing ditresnani ngrampungake gelar doktor ing ilmu komputer ing North Carolina lan entuk kerja ing Instagram minangka insinyur riset pembelajaran mesin.

Nanging rencanane wis gagal, lan dheweke ora entuk kesempatan kanggo pamitan karo kanca kerjane.

Luwih saka 35,000 buruh teknologi ing 72 perusahaan wis dipecat ing wulan iki, nambah 120,000 sing kelangan kerja ing awal taun iki, miturut layoffs.fyi, situs sing nglacak pemotongan kerja sing dilaporake umum ing industri teknologi.

Siswa internasional kaya Minh duwe 90 dina kanggo golek kerja anyar yen duwe Pelatihan Praktis Opsional. Sing duwe H-1B, visa kerja kanthi durasi maksimal kumulatif enem taun, mung duwe 60 dina kanggo nindakake.

Meta ujar awal wulan iki bakal ngethok 11.000 karyawan utawa 13% tenaga kerja. Amazon lan Twitter rencana ngeculake 10,000 lan 4,400 buruh. Google bakal enggal melu musim PHK ing Lembah Silicon amarga rencana kanggo PHK nganti 10.000 karyawan kanggo nyuda biaya.

Hoang Nam entuk gelar sarjana ing ilmu komputer saka Universitas Washington lan nglamar Google kanggo proyek insinyur perangkat lunak ing April taun iki.

Ing awal Agustus dheweke entuk layang sing nelpon dheweke kanggo wawancara pungkasan.

Dheweke nindakake pitakonan wawancara algoritma lan nindakake kanthi apik, lan direkrut. Nanging sadurunge bisa ditugasake menyang tim, dheweke entuk telpon saka departemen HR sing ujar manawa profil dheweke wis didorong menyang kumpulan 2023 lan “skor wawancara bakal disimpen ing sistem sajrone setaun.”

“Aku sedih lan kuciwa,” ujare Nam.

Dheweke ora kudu mbayar sewa wiwit manggon karo tuwane, sing duwe kertu ijo lan disponsori Nam ing AS Nanging ora duwe dhuwit kanggo nglampahi lan “rega kabeh wis skyrocketed.”

Chan Le, kepala insinyur ing startup AI Truera ing AS lan pangadeg grup komunitas online Viet Tech, ujar manawa PHK gedhe ing industri teknologi mengaruhi siswa IT internasional.

“Pasar proyek IT kanggo lulusan College anyar wis cedhak standstill lengkap karo akeh perusahaan ora maneh hiring utawa mbatalake lan sijine mati tawaran proyek.”

Nanging ora mung pendatang anyar sing kena pengaruh: malah wong sing luwih tuwa wis dipecat.

Le ngandika: “A kanca saka mine dipecat ing dina pisanan bali ing karya sawise break amarga bojoné wis nglairake. Iki elek.”

Le The Hien, pangadeg grup komunitas liyane sing diarani Vietnam Tech Society lan sing kerja ing Amazon lan Google, ujar manawa gelombang PHK ing AS wis kena pengaruh udakara 1,000 wong Vietnam.

“Siswa internasional sing lulus ing pungkasan taun iki lan ing 2023 lan 2024 bakal angel saingan karo ewonan calon sing mumpuni kanggo sawetara proyek.”

Dheweke ngarepake pasar tenaga kerja IT mung bakal munggah maneh ing taun 2025.

Le ngandika ing kahanan iki, siswa internasional sing lagi wae wis lulus utawa arep lulus kudu nglamar kanggo akèh perusahaan yen siji mundur saka tawaran.

Minh nindakake mung kuwi, lan ngarep-arep arep wawancara babak pisanan sadurunge istirahat mangsa lan babak final ing Januari taun ngarep.

Dheweke ngarep-arep supaya entuk kerja sing layak sing bisa nyeponsori visa H-1B supaya bisa tetep ing negara kasebut lan ngenteni kesempatan sing luwih apik nalika ekonomi sing rusak pulih.

Kanggo Nam, dheweke terus latihan coding lan ngenteni Google lan perusahaan liyane miwiti nyewa maneh.

Hieu Le, insinyur piranti lunak ing Twitter kanthi pengalaman rong taun, ujar manawa dheweke wis siyap nalika bos anyar Elon Musk ujar manawa akeh wong sing bakal dibebasake.

Sanajan dheweke “kaya pengin” kertu ijo dheweke ora dicopot lan dheweke wis nemokake proyek anyar, dheweke mutusake ngemas tas lan bali menyang Vietnam kanggo miwiti perusahaan teknologi.

“Aku duwe pengalaman kerja ing AS lan bisa uga aku bakal bisa golek kerja ing kene ing mangsa ngarep,” ujare.

.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *