‘Warga Nigeria butuh literasi finansial kanggo ngatasi kasunyatan ekonomi saiki’

OLUMIDE EMMANUEL minangka pelatih kasugihan lan investasi sing lenggah ing The Billionaire Initiative minangka presiden global. Ing wawancara iki karo CHUKA UROKOdheweke menehi saran marang warga Nigeria supaya entuk pendhidhikan finansial supaya bisa nyuda pengeluaran lan nambah penghasilan ing 2023. Kutipan

Ekonomi global nyusut ing 2022 lan ing Nigeria, malah luwih elek. Nggoleki taun kasebut, apa sing bakal sampeyan ucapake babagan ekonomi?

Nalika kita katon ing apa wis kedaden karo ekonomi ing pungkasan pitung taun plus, kita nemokake sing kita wis liwat loro recessions, lan kita sapunika ing cara kanggo liyane. Saliyane ngalami rong resesi sajrone wektu sing cendhak, ekonomi wis nyusut banget.

Nilai mata uang kita wis rampung eroded lan rusak, lan daya tuku sawijining kurang saiki. Kita uga wis weruh akeh wong sing mlarat lan pengangguran.

Utang kanggo rasio PDB negara wis ilang, lan ndeleng apa sing kita bayar minangka subsidi, yaiku penipuan, sampeyan ndeleng manawa ana akeh negatif ing sekitar ekonomi.

Prinsip nggawe kasugihan iku universal lan ora anyar. Pitakonan yaiku: Kepiye carane bisa nambah penghasilan utawa nyuda pengeluaran sampeyan? Saranku yaiku saben wong Nigeria kudu miwiti nyuda biaya

Apa sing kudu ditindakake negara kanggo metu saka kahanan iki?

Sawijining bab sing daksadari yaiku ora ana barang anyar ing sangisore srengenge. Ing babagan keuangan ing donya iki, mung ana rong cara sampeyan bisa entuk dhuwit luwih akeh, yaiku: nambah penghasilan lan nyuda pengeluaran.

Dadi aku wis nemtokake sawetara cara sing bisa ditindakake dening Nigeria. Kanggo nyuda pangeluarane, Nigeria kudu menehi hasil karo kontrak inflated lan ajeg audit agensi pamaréntah, lan parastatals kalebu NNPC Ltd.

Kita kudu mriksa kabeh kontrak lan mesthekake yen rega sing tepat dipetik. Kita wis weruh ing Nigeria ngendi padha mbangun bandara lan negara Afrika liyane bakal nggunakake bab 30 persen kurang kanggo mbangun fasilitas ukuran padha.

Kapindho, akeh bathi sing ora dilapurake lan ora diwatesi saka kabeh kementerian, departemen lan lembaga. Sampeyan elinga yen Jonathan teka karo Treasury Single Account (TSA). Saiki sampeyan ngerti yen nalika mlebu TSA, siji parastatal duwe 42 akun, 56 akun, lan sawetara akun kasebut ditandatangani dening individu. Dadi, nalika sampeyan pindhah menyang otoritas pelabuhan, umpamane, dheweke bakal menehi akun invoice. Sampeyan bakal weruh pitung akun lan bakal menehi pitunjuk marang sapa wae. Mungkin mung loro sing dadi pemerintah dhewe, nanging lima kanggo wong liya.

Sing nomer telu yaiku nyimpang. Apa sampeyan ngerti manawa ana tingkat penyalahgunaan sing dhuwur ing macem-macem wilayah ing negara iki, mula dhuwit sing kudune menyang pamrentah dadi individu?

Sampeyan kudu takon dhewe kanggo apa swara keamanan? Iki dhuwit sing menehi kanggo wong sing padha ora bisa menehi akun. Dheweke bisa mbuwang dhuwit kapan wae lan dheweke nyalahi panggunaan. Dheweke kudu mbenerake mbuwang suara keamanan.

Cara sing luwih maju yaiku nggawe manawa kita nambah penghasilan lan nyuda pengeluaran.

Ayo kula ngomong kanthi cepet ing kene yen revolusi ora tau dadi jawaban amarga ora nate ngrampungake masalah ing endi wae. Sawise pambrontakan, sampeyan isih kudu njagong ngubengi meja kanggo ngrembug. Sajrone revolusi, sampeyan nggunakake tangan kanggo numpes apa sing wis dibangun. Banjur sampeyan bakal nggunakake masa depan kanggo mbangun masa lalu sing wis dirusak. Dadi, revolusi dudu jawaban. Yen bakal ana revolusi apa wae, bakal dadi revolusi mental lan bakal dadi revolusi tanggung jawab sipil.

Waca uga: Review Konstitusi: Senat oke 35 amandemen

Kepiye warga Nigeria bisa urip ing wektu iki babagan penghasilan utawa nggawe kasugihan kanggo awake dhewe?

Prinsip nggawe kasugihan iku universal lan ora anyar. Pitakonan yaiku: Kepiye carane bisa nambah penghasilan utawa nyuda pengeluaran sampeyan? Saranku yaiku saben wong Nigeria kudu miwiti nyuda biaya; padha kudu njagong mudhun minangka bojo lan bojo utawa individu. Sawetara wong ora duwe cathetan; data ora ngapusi, nanging padha ngajari, lan supaya kita kudu nyimpen.

Minangka individu sampeyan kudu lungguh. Apa item pengeluaran utama ing urip sampeyan lan apa sing bisa dikurangi? Sampeyan miwiti saka apa sing disebut kabutuhan dhasar kaya pangan, sandhangan, pendidikan lan papan perlindungan. Siji kudu nyuda mbuwang sing ora perlu.

Babagan kapindho sing kudu ditindakake yaiku njelajah aliran penghasilan anyar. Aku nindakake seri babagan migrasi sing misuwur kanthi jeneng ‘Japa’ lan ngerteni manawa akeh wong sing mikir yen pindhah saka Nigeria bakal diberkahi. Sampeyan bisa tetep lokal lan entuk global. Saben uwong kudu mikir apa sing kudu ditindakake kanggo entuk penghasilan tambahan.

Muga-muga sampeyan ngerti yen kita saiki duwe ekonomi 24 jam. Nanging amarga Nigeria dudu ekonomi 24 jam, akeh sing ora ngerti manawa kita ana ing jagad 24 jam sing wis dadi komunitas global. Internet iku alun-alun desa. Amarga kurang kekuwatan lan keamanan, Nigeria ora mbukak ekonomi 24 jam. Ana negara ing donya sing ekonomi mlaku 24 jam lan amarga bedane wektu, sampeyan bisa ing Nigeria lan bisa kerja ing telung negara lan telung perusahaan sing beda lan nggawe dolar saka Nigeria.

Saiki ana kursus manajemen data, analisis data, editing, lan manajemen proyek. Ana kabeh jinis konten lan liyane sing bisa ditindakake. Sampeyan ora kudu pindhah menyang coding; ana akeh sing bisa ditindakake ing IT lan sampeyan mung butuh latihan siji nganti telung wulan.

Ana organisasi sing nindakake latihan iki kanthi gratis. Dheweke ora mung bakal nindakake kanthi gratis, dheweke uga bakal nggawa sampeyan ing kapal, nglatih sampeyan lan menehi proyek sing kudu ditindakake lan bakal nuduhake bathi karo sampeyan. Nanging wong-wong ora siyap amarga ora ngerti manawa barang-barang kasebut kasedhiya.

Kepiye carane sampeyan ngatur kasunyatan kasebut ing tengah-tengah pangarepan umum lan watesan sosial?

Saben uwong kudu kuwatir babagan nulungi sesama manungsa lan cara kanggo nindakake iki yaiku kanggo nyiapake anggaran kanggo dhukungan. Dadi, saka saben dhuwit sing sampeyan entuk, sampeyan kudu nulungi wong.

Ana sing diarani prinsip 20, 40, 60. Nalika sampeyan ana ing 20s lan 30s, sampeyan dadi mrihatinake apa wong ngomong. Akeh pilihan lan keputusan sampeyan adhedhasar apa sing dirasakake lan apa sing diomongake wong. Ing umur 40, sampeyan bakal ngerti yen urip diwiwiti, amarga sampeyan ora peduli apa sing diomongake. Nalika sampeyan tekan 60s, sampeyan ngerti yen ora ana sing ngomong apa-apa; sampeyan mung siji sijine dhewe ing meksa rasah.

Nalika miwiti yayasan 13 taun kepungkur, salah sawijining prinsip yayasan kasebut yaiku ngilangi kemiskinan lan nggawe warisan sing positif kanggo wong liya.

Lan wong takon apa iku bisa kanggo mbrastha mlarat nanging aku ora menyang alleviation mlarat; Aku ing pemberantasan kemiskinan. Lan sampeyan bisa mbasmi kemiskinan kanthi pemberdayaan lan pemberdayaan tegese menehi kawruh sing dibutuhake supaya bisa mbantu awake dhewe. Kita nggawe kabijakan manawa masalah apa wae sing ora bisa diatasi kanthi lengkap, ora bakal melu. Aku ngerti iku angel lan tantangan, nanging ana masalah sing ora digawe kanggo ngatasi; ngrampungake sing bisa diatasi lan ninggalake liyane.

Apa sampeyan bakal menehi saran marang pamrentah supaya bisa nindakake restrukturisasi ekonomi lan bisa ditindakake?

Kita kudu nindakake federalisme sejati; tegese daya lan sumber daya kudu desentralisasi. Dadi saben pemerintah daerah kudu duwe otonomi. Bab sing padha kanggo saben negara. Lan dheweke kudu duwe kekuwatan kanggo ngontrol. Kita kudu dadi Amerika Serikat Nigeria.

Nigeria duwe 36 negara plus ibukutha federal. Saben negara kaya negara dhewe. Dadi kita mesthine dadi Amerika Serikat ing Nigeria. Dadi Lagos kudu duwe wewenang kanggo sumber daya lan aset lan mbayar menyang pusat persentase tartamtu saka apa sing teka saka iki. Iki kudu ditrapake kanggo saben negara.

Kita bakal luwih aman kanthi cara iki amarga kudu ana polisi pemerintah lokal, polisi negara bagian, lan polisi federal. Kita wis weruh iki rampung nang endi wae ing donya. Kita kudu desentralisasi pamrentah supaya kabeh wong ora menyang pusat saben wulan. Kanthi mangkono, saben negara bakal tuwuh kanthi cepet. Lan saben gubernur bakal nganggo tutup pikirane.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *